12 mars 2007

Bushs på anti-Chavezturné

2211 tecken


TEGUCIGALPA / 0703112 / George W. Bush märkliga resa till Brasilien, Uruguay, Colombia, Guatemala och México döptes av The Washington Post till Bushs ”anti-Chavezturné”.

Mången politisk analytiker i Latinamerika har tagit sig för pannan och undrat vad för slags politiska strateger som Vita huset har anställt. Ett militärt lasarettsfartyg skickades samtidigt med Bushs med uppgiften att operera 1500 latinamerikaner för att visa upp en ”human attityd”. Men det demagogiska utspelet har genomskådats. För folk vet att Kuba och Venezuela de senaste 18 månaderna har opererat närmare en miljon latinamerikaner mot grå starr och liknande åkommor.

Folken gör motstånd, havererar frihandelsprojekt som ALCA eller TLC och i spetsen för detta motstånd går Venezuelas president Hugo Chavez.

– Presidenterna Chavez och Morales utnyttjar sin popularitet för att kväva oppositionen, sa
Michael McConnell, chef för USA:s samlade underrättelsetjänster inför senaten i början av mars och tillade: ”Demokratin löper stor risk i Venezuela och Bolivia.”

Bushs resa till de nämnda länderna ska ses i det ljuset. Vita huset vet att det är djupt avskytt för sin utplundring av Latinamerika och kriget i Irak. Samtidigt som Bush landade i Uruguays huvudstad Montevideo i fredags förra veckan, landade Chavez på andra sidan Rio de la Plataviken, i Buenos Aires där han togs emot av landets president Nestor Kirchner. De två slöt en lång rad avtal både inom handel som i frågan om inrättandet av en ny bank, Bancosur, som ska ”punktera” Världsbanken och Internationella Valutafonden som politiska verktyg i händerna på USA respektive EU. På kvällen talade Chavez inför 40 000 euforiska argentinare och sa att ”Bush är ett politiskt kadaver”.

Chavez fortsatte till Bolivia, Nicaragua och i måndags anlände Chavez till Jamaica där han slöt nya avtal med ett av Karibiens viktigaste länder i integreringen av Latinamerika.

Under tiden anlände Bush till Colombia, Guatemala och Mexiko. Överallt lyste banderollen bland de tiotusentals människorna; ”Bush-Go Home”! I Bogota kom det till hårda konfrontationer mellan 30 000 poliser, militärer mot tusentals protesterande Bogotabor. 129 människor greps och ett 50-tal skadades.

Dick Emanuelsson