17 december 2012

Canceropererad Chavez mitt i valrörelse

Chavez den 8 december mitt i nationell direktsändning i TV och radio.
TEGUCIGALPA / 2012-12-17 / Venezuelas president Hugo Chavez kämpar för sitt liv mot cancern. Samtidigt vinner hans socialistparti sin största valseger i de regionala valen under hans 13 år vid makten.
För tre veckor sedan meddelade Venezuelas president att han skulle göra ett återbesök i Havanna för den cancer alla trodde han hade besegrat för ett år sedan. Venezuelanerna trodde att det handlade om ett rent rutinbesök. Men efter några dagar och tillbaka i Caracas meddelade presidenten själv den 8 december att de kubanska och venezuelanska läkarna hade upptäckt nya cancersvulster som måste tas bort kirurgiskt, och det illa kvickt.
Under presidentvalkampanjen fick Chavez utstå mycket spott och spe från oppositionen. Denna anklagade honom indirekt för att inte lägga korten på bordet om han hade cancer eller inte. Många ifrågasatte diagnosen. Men vi som följt honom under dessa 13 år kunde konstatera att det var en trött och hålögd Chavez som trots de fysiska handikappen bokstavligen gav allt under de två månader av en stenhård valkampanj. Oppositionen vädrade segerluft efter att ha gått fram röstmässigt i de senaste valen.
Efter presidentvalet den 7 oktober utsågs utrikesministern Nicolas Maduro till vicepresident. Vicepresidenten Elías Jaua blev Chavez´ kandidat till guvernörsposten i den stora delstaten Miranda i valet den 16 december. TV-bilderna visade en Chavez som bara en gång, när han utsåg en ny försvarsminister, ställde sig upp. Miljoner venezuelaner insåg att denna gång var och är det allvarligt. Det handlar om Chavez fysiska existens.
Chavez opererades på Kuba den 11 december. Ingreppet pågick i sex timmar och det har framkommit mellan raderna att presidenten förlorade mycket blod. Ingreppet lyckades vilket inte betyder att faran är över, tvärtom, menar läkarna. De dagliga kommunikeerna har talat om en progressiv utveckling av patienten.

Det 21:a seklets Bolivar?

Eva Golinger, med insikt i maktsfären i Caracas, är den venezuelabaserade USA-advokaten som lärde känna Chavez för tio år sedan. I en krönika för några dagar sedan illustrerade hon allvaret genom att, medvetet eller omedvetet, skriva om Chavez i gårtid.
– Hugo Chavez drömde om det omöjliga och han lyckades. Han tog på sig ansvaret för de stora och svåra uppgifterna som stod framför honom sedan tiden för självständigheten. Simon Bolivar lyckades inte på grund av de starka krafter som gjorde motstånd. Men Chavez lyckades. Den Bolivarianska Revolutionen återerövrade den venezuelanska värdigheten, folkmakt, den sociala rättvisan och den latinamerikanska integrationen.

Möte i Hebron

Över hela landet hålls det permanenta gudstjänster eller politiska möten som utan att falla till en religiös personkult har bundit samman stora delar av befolkningen. Till och med i Hebron i Palestina hölls det i söndags morse en gudstjänst för att högre makter ska bistå den venezuelanske presidenten i den svåra stund han genomlider. Över hela Latinamerika har det hållits och hålls stora möten arrangerade av folkrörelserna. I stort sett alla latinamerikanska presidenter har också skickat hälsningar till Chavez och det venezuelanska folket med hopp om snart tillfrisknande för den 58-årige före detta översten.
Så ser den politiska kartan ut i dag.Klicka i bilden för större format

Brakseger i regionalt val

Om det moraliska stödet är massivt fick Chavez ett psykologiskt stöd i söndags. Hans socialistiska PSUV sopade hem en jätteseger och vann guvernörsposten i 20 av 23 delstater. Till och med oppositionens historiska bastion i den oljerika delstaten Zulia togs över av PSUV.

Oppositionen kontrollerade fram till i söndags sju delstater men har nu bara två. PSUV lyckade inte ta tillbaka Miranda men tog majoriteten i delstatsparlamentet, 8 mot 7 ledamöter vilket kommer att försvåra för Enrique Capriles, som behåll guvernörsposten. Capriles förlorade mot Chavez om presidentposten den 7 oktober i år och hans politiska framtid stod på spel i söndags.
Dick Emanuelsson