18 april 2013

Matematisk manipulation bakom Capriles anklagelse om valfusk I VenezuelaTEGUCIGALPA / 2013-04-18 / Det som skulle bli oppositionens bevis om valfusk blev i stället en matematisk kullerbytta som slog tillbaka. 1+1 är fortfarande 2, svarar chavisterna.

Högeroppositionens presidentkandidat Henrique Capriles gick i onsdags ut på en presskonferens och anklagade det Centrala Valrådet för valfusk. För att leda sin anklagelse i bevis tog Capriles vallokalen och skolan Antonio José Saldivia, i Staten Carache i delstaten Trujillo som exempel.

– Se här, sa Capriles och visade vad som är “kvittot” på den datoriserade vallistan. Här finns det 536 personer i vallängderna men valloggboken registrerar 712 röster, summerade Capriles och ställde frågan till journalisterna om hur det ser ut i resten i landet om en vallokal kan uppvisa ett liknande resultat

Men kommunikationsminister Ernesto Villegas, som också är en ansedd journalist, besvarade Capriles anklagelse om valfusk:

– Den förre detta presidentkandidaten refererar bara till en (1) vallokal i detta valdistrikt där det existerar två (2) vallokaler. I den vallokal Capriles refererar till, No. 2, röstade 343 personer av 530 som återfinns i vallängden. I den andra vallokalen röstade 369 personer av totalt 536 som återfinns i vallängderna. Valresultatet som Capriles hänvisar är SUMMAN av de bägge vallokalerna.

Villegas underströk att Capriles inte på något sätt är “förvirrad”.

– Det handlar inte om en person med matematiska svårigheter. Det handlar om en manipulation av sanningen för att rättfärdiga det orättfärdiga. Denne person har inte bidragit med en enda konkret uppgift som stöder hans verbala vederläggning av valresultaten, underströk Vallegas.

Capriles uppmaning till sina anhängare att inta gatorna för att protestera mot det påstådda valfusket har hittills kostat åtta människor livet och nära ett hundratals skadade. Hundratals internationella valobservatörer bevakade valet och ansåg att det genomfördes klanderfritt.

Dick Emanuelsson