18 april 2013

Venezuelas nye president Maduro till John Kerry: “Vi bryr oss inte om ert erkännande för det räcker med interventionspolitik nu”!

Venezuelas nye president Maduro till John Kerry:

“Vi bryr oss inte om ert erkännande för det räcker med interventionspolitik nu”!

Lula kräver att USA respekterar valresultatet!


TEGUCIGALPA / 2013-04-18 / USA:s utrikesminister John Kerry vägrar att erkänna Venezuelas nye president och regering så länge det Centrala Valrådet inte gör en omräkning av rösterna. Men Caracas förkastar Vita Husets position som den kallar för “interventionspolitik”.
– Självklart, om det finns många oegentligheter (i valet) kommer vi att ha allvarliga tvivel om denna regering. En sådan bedömning måste göras, och ännu har jag inte gjort en sådan.
Kerrys uttalande var ett svar till den högerextrema republikanska kongressledamoten Ileana Ros-Lehtinen, USA-kubanernas främsta språkrör i USA:s kongress.
Kerry stöder högeroppositionens krav på en omräkning av valresultatet den 14 april och stöder sig också på OAS´ generalsekreteraren José Miguel Insulzas ord om att möjligheten att genomföra en sådan.
Men det är den chilenske generalsekreterarens ord och inte den förkrossande majoriteten av de 33 medlemmarna i de Amerikanska Staternas Organisation (OAS). Ett stort antal av statscheferna i OAS anländer vid denna pressläggning till Caracas för att delta i den formella utnämningen av Nicolas Maduro i morgon fredag den 20 april till ny president i Venezuela.

OAS erkänner Maduro

Hittills har inte oppositionen kunnat presentera ett enda bevis för valfusk. Och president Nicolas Maduro förkastar Kerrys uttalande:
– Vad har Ni för motiv för att tala om Venezuela när USA:s folk samtidigt kvävs av ekonomiska, sociala och politiska problem? Det räcker med interventionspolitik nu! Erkänn ingenting för det intresserar oss inte, vi behöver det inte (erkännandet) för vi har beslutat oss för att vara fria, vare sig ni vill det eller inte!
Men även om John Kerry har kört OAS:s Insulza framför sig för att vägra erkänna utnämningen av Maduro som ny president i Venezuela, förklarade Insulza igår, under OAS´ möte, att OAS erkänner Maduro och den nya regeringen han företräder. Han tog också starkt avstånd från det våld som oppositionen har genomfört sedan i söndags.

Lula mot USA

Brasiliens förre denna president Luiz Inácio Lula da Silva, ´Lula`, har också uttalat sitt fulla stöd för valresultatet och lyckönskat Nicolas Maduro på presidentposten. Samtidigt passade han på att ge USA-administrationen en politisk daska som Vita Huset förmodligen inte hade räknat med.
– När man sitter på posten (president) finns det saker man inte kan säga av ren diplomati. Men nu kan jag göra det: USA:s representanter ägnar sig i tid och otid till att ifrågasätta valresultat hos andra. De borde i stället oroa sig för sig själva och låta oss själva välja våra mål.

Capriles och Lula

För Henrique Capriles Radonski, högeroppositionens förlorande kandidat den 14 april, kom Lulas uttalande som en iskall dusch. Capriles underströk under hela valkampanjen att han ville införa stora delar av Lulas politik i Venezuela, ett uttalande som Lula tidigt betackade sig för.
Lulas uttalande och stöd till Maduro gjordes under en festlighet som hyllade de tio åren av PT-styre i Brasilien. Vid sin sida hade Lula Dilma Rousseff, den aktuella presidenten i Brasilien.
Dick Emanuelsson

Matematisk manipulation bakom Capriles anklagelse om valfusk I VenezuelaTEGUCIGALPA / 2013-04-18 / Det som skulle bli oppositionens bevis om valfusk blev i stället en matematisk kullerbytta som slog tillbaka. 1+1 är fortfarande 2, svarar chavisterna.

Högeroppositionens presidentkandidat Henrique Capriles gick i onsdags ut på en presskonferens och anklagade det Centrala Valrådet för valfusk. För att leda sin anklagelse i bevis tog Capriles vallokalen och skolan Antonio José Saldivia, i Staten Carache i delstaten Trujillo som exempel.

– Se här, sa Capriles och visade vad som är “kvittot” på den datoriserade vallistan. Här finns det 536 personer i vallängderna men valloggboken registrerar 712 röster, summerade Capriles och ställde frågan till journalisterna om hur det ser ut i resten i landet om en vallokal kan uppvisa ett liknande resultat

Men kommunikationsminister Ernesto Villegas, som också är en ansedd journalist, besvarade Capriles anklagelse om valfusk:

– Den förre detta presidentkandidaten refererar bara till en (1) vallokal i detta valdistrikt där det existerar två (2) vallokaler. I den vallokal Capriles refererar till, No. 2, röstade 343 personer av 530 som återfinns i vallängden. I den andra vallokalen röstade 369 personer av totalt 536 som återfinns i vallängderna. Valresultatet som Capriles hänvisar är SUMMAN av de bägge vallokalerna.

Villegas underströk att Capriles inte på något sätt är “förvirrad”.

– Det handlar inte om en person med matematiska svårigheter. Det handlar om en manipulation av sanningen för att rättfärdiga det orättfärdiga. Denne person har inte bidragit med en enda konkret uppgift som stöder hans verbala vederläggning av valresultaten, underströk Vallegas.

Capriles uppmaning till sina anhängare att inta gatorna för att protestera mot det påstådda valfusket har hittills kostat åtta människor livet och nära ett hundratals skadade. Hundratals internationella valobservatörer bevakade valet och ansåg att det genomfördes klanderfritt.

Dick Emanuelsson