24 februari 2014

Oppositionen i Venezuela ställer krav för en dialogTegucigalpa / 2014-02-24 / Den politiska oppositionen vill inte sätta sig vid samma bord som president Nicolas Maduro för att inleda en bred folklig dialog, vilket USA:s utrikesminister John Kerry krävde förra veckan.
Maduro bjöd in i helgen in oppositionen. Men Henrique Capriles, oppositionens presidentkandidat förra året, sa först ja i lördags. Men i måndags sa han blankt nej, förmodligen efter press från de egna.
– Nicolas, du kommer inte att kunna utnyttja mig för att tvätta byken på den döende regeringen som utlandet nu kallar för ´folkmördare´. Nicolas, du är ett historiens misstag och vi måste ta oss ur detta misstag, sa Capriles på en presskonferens.
President Maduro säger att han med oppositionen vill hitta en gemensam plan för att bekämpa den ekonomiska krisen och det utbredda våldet och brottsligheten i landets storstäder. Därför bjöd han in landets 23 länsguvernörer till ett möte i måndags som Capriles, i egenskap av guvernör för länet Miranda, avstod från att delta i.

Fortsatta gatukravaller

Den andre oppositionsledaren Leopoldo Lopez representerar den hårda kompromisslösa oppositionen som ställer som mål att regeringen Maduro avgår, frivilligt eller av folktrycket. Tillsammans med parlamentsledamoten Corina Machado leder Lopez högerpartiet Voluntad Popular (Folkviljan). Han gick under jorden efter att åklagarämbetet i Venezuela utfärdat en order om arrestering efter morden på tre venezuelaner, 66 skadade och en enorm allmän förstörelse den 12 februari. Den 18 februari överlämnade han sig till myndigheterna under en manifestation.
Vid denna pressläggning på måndagskvällen har sammanlagt 13 människor dödats sedan den 12 februari. I denna skrivande stund upprättas vägspärrar i östra Caracas´ fashionabla kvarter där oppositionen är stark. Två motorcyklister har fått halsen och nacken avskuren respektive avbruten. Detta efter att de har kört in i vajrar som upprättats av oppositionen mellan trafikljusens stolpar i gatukorsningarna och som inte upptäcks efter mörkrets intrång.
Corina Machado å sin sida mobiliserar sina anhängare. I en radiointervju i det ”sociala” nätverket Zello, utdelade hon i helgen instruktioner till sina anhängare om att ”delta i civil olydnad och aktiv Guarimba (våldsamma gatukravaller) för att Caracas´ alla gator på måndag ska förbli blockerade”. Machado uppmanade venezuelanerna att lyssna Zello Online för att ”veta vad denna kamp handlar om”, vilket i klartext anses vara ett störtande av regeringen.

Politisk centrifug

Darwin Bustamante är chavist och journalist i en av tusentals alternativa radiostationerna i Venezuela. Han är oerhört oroad över läget och säger till Flamman att konfrontationen snart kan sluta i en tragedi likt den i Ukraina.
– Vi befinner oss i en politisk centrifug som accelererar utan kontroll. Medierna ljuger hänsynslöst och La Guarimba, oppositionens våldsamheter på gatorna, representerar ett otroligt hat. Och jag talar inte bara om ledarna utan även om grannar, folk på gatan där varje oppositionell i dag är en potentiell mördare, även om det kan låta överdrivet. Det återstår lite för att varje oppositionell ska gå ut på gatorna för att mörda Chavister. Och jag säger det igen Dick; jag överdriver inte.
Han tvivlar på att Capriles ska mildra sin ståndpunkt.
– Det enda som återstår är att Maduro och de väpnade styrkorna intar en bestämd uppfattning mot extremisterna. Den Chavistiska rörelsen är mycket medveten om faran och har inte besvarat provokationerna så som oppositionen har önskat; med våld utan agerar disciplinerat.
Dick Emanuelsson