26 februari 2014

Så ljuger medierna om Venezuela: Från CNN till student-Twittaren

Av Dick Emanuelsson*

 
 
Så ljuger medierna om Venezuela: Från CNN till student-Twittaren
ANNCOL / 2014-02-25 / TEGUCIGALPA / Carlos Montero, CNN:s spanskspråkiga ankare gör det; publicerar en dramatisk bild som påstods beskriva hur den venezuelanska oppositionen förtrycks och utsätts för repression. Men det var inte Venezuela utan Singapore.
Befann sig den erfarne journalisten och nyhetsankaret Montero i ett alldeles speciellt sinnestillstånd att han inte visste vad han gjorde? Eller gjorde han det medvetet, som CNN gjort så många gånger tidigare när nyhetskanalen har bevakat händelser i Venezuela, alla mycket kritisk till den sittande regeringen och sympatiskt inställda till anti-chavistiska oppositionen?
Se på bilderna och de kortfattade texterna som publicerats av både slipade reportrar som påstått ”vanliga” studenter eller folk i allmänhet. Bilderna är en intressant illustration på hur medierna våldför sig på sanningen och händelserna i Venezuela. Vuxna, högt utbildade människor med år av journalistisk erfarenhet begår för varje krig USA planerar och verkställer en redaktionell våldtäkt på både sanningen som etik.
De finns på redaktionerna över hela världen, också i Sverige. Även i så kallade ”samhällskritiska” program som i dag sällan går på djupet när komplicerade ämnen förs på tal.


”Detta genomfördes av de fredliga ´Humanisterna´ från den brottsliga fascistiska PSUV-regimen. Är de värda en förlåtelse?
Det skrev Pedro Alvarez i en Twitter den 16 februari (2014). I verkligheten kopierades bilden från den spanska bloggen ”La Mirada del Mendigo” som beskriver den utbredda tortyren i de spanska fängelsernamot de baskiska politiska fångarna.”Nationalgardet förlåter inte ens hundarna. Kanske hunden är en nazi-fascist”, skrev Carlos Humberto.
Originalbilden är hämtad från en grekisk sida i Wikipedia.Esteban Gerbasi twittade och skrev ”Folket är på gatan: DIKTATUR”, och publicerade sin dramatiska bild som visar hur en demonstrant är nära att beskjutas av polisen med hagelgevär. I själva verket är det en sida från den ekonomiska tidskriften Forbes från den 29 juni 2013 som demonstrationerna i Rio de Janeiro.Den största argentinska dagstidningen El Clarin publicerade en dramatisk bild på sin 1:a den 13 februari med texten: “Beväpnade Chavister igår i Caracas (…) agerade som para-poliser som, enligt vittnen, sköt mot folkhopen”.
Bildtexten ger en antydning och insinuerar att dessa två personer är de ansvariga för morden på de två döda venezuelanerna (en chavist och en oppositionell).
I verkligheten handlar bilden om hur en civil rättsmedicinsk agent försvarar sig från den våldsamma oppositionen som hade antänt fem fordon för denna poliinstitution, bara några meter från dess högkvarter i Caracas. Andra medier och webbar, som den argentinska Infobae eller den spanska dagstidningen El Mundo, brydde sig inte om bildtextens original från den spanska nyhetsbyrån EFE: ”Medlemmar i CICPC går framför ett fordon som antänts under en demonstration, utlyst av oppositionen i Caracas (Venezuela).””Se hit alla; Den otroliga Mega-kedje-demon som genomfördes i länet Tachira: Jag lyfter på hatten! Otroligt!”, twittade ”Raps-Libertad” den 15 februari.
Återigen en skär och uppenbar lögn. För den enorma kedjan var från Katalonien i Spanien där självständighetsrörelsen växer lavinartat, vilket beskrivs den 12 september 2013 i den spanska dagstidningen El Periodico.Journalisten Ludmila Vinogradoff, från den spanska frankistiska högertidningen ABC, twittade så klart också fotos på en halvnaken kvinna som släpades och torterades av vad Vinogradoff anklagade vara venezuelanska poliser och satte rubriken: ”Ren Fascism a la Ma-duro”. Maduro betyder på spanska mogen men delar man av ordet får man ”duro” vilket bland annat betyder ”hård”.
I verkligheten är det varken den venezuelanske presidenten eller landets poliser utan en bild över händelserna i Egypten 2011. Efter att ha blivit pinsamt avslöjad raderades artikeln men de antichavistiska ränderna sitter kvar hos Señora Vinogradoff som fortsätter skriva sina tendensiösa hatartiklar mot regeringen i Venezuela.Näste manipulatör i den outtömliga källan ”Ya Cuba Twitea”. Det är sällan att dessa kvinnor, män eller militära underrättelseorgan sätter ut sina verkliga namn. Med den korta men dramatiska texten: ”S.O.S. Repression i Venezuela! Brådskande att detta foto skickas till hela världen”!
Bilden föreställer chilenska högstadieelever som drabbas av de chilenska karabinjärernas omilda behandling.Författaren Leonardo Padrón anklagade i en Twitter tunnelbanearbetaren José Navarro, som oppositionsaktivister hade misshandlats svårt, för att delta i en regeringsbluff, och som bevis skrev de att Navarro hade sin stödkrage upp och ned. Men som reklamen för dessa kragar visar, finns det en exakt likadan krage som Navarro tvingas bära.Jonathan Mora, som undertecknar sin Twitt med dramatiska ”S.O.S. Venezuela” har en verklig tragisk bild publicerad den 16 februari för att förstärka den nationella och internationella avskyn mot regeringen Maduro. Bilden är hjärtskärande för den visar inte Venezuela utan den dramatiska verkligheten för de syriska flyktingarna som flyr undan kriget i sitt land. Mora å sin sida förfäktade att bilden var från länet Tachira, där colombianska paramilitärer opererar tillsammans med den venezuelanska oppositionen sedan flera år och som bland annat uttrycktes i en attack mot länsguvernören, chavist, som var nära att förlora livet när fascisterna attackerade hans hem i början av februari. Med anledning av det, greps flera aktivister som senare användes som förevändning av Leopold Lopez, studentledare från oppositionen och John Kerry för att anklaga regeringen Maduro för ”diktatur”. Att bilden inte är från Venezuela utan ett grannland till Syrien, spelar i sammanhanget mindre roll, för oppositionen.Daniela Frias twittade med texten: ”Du, min vän, och jag är venezuelaner”!
Jojo, men varken polisen eller den gråtfärdiga tjejen på bilden är venezuelaner utan från en studentdemonstration i Bulgarien 2013.Amanda Guitierrez är inte sämre utan skriver: ”Den här (bilden) kom. Förlåt, men det är min skyldighet att dela med mig av den”.
Vad hon egentligen menade vet vi inte för bilden är nedladdad från en sadomasochistisk portal på internet, långt ifrån Venezuelas konflikt som beskriver hur en fängslad demonstrerande man av påstådda venezuelanska poliser tvingas till oralsex. (http://www.boundinpublic.com/site/shoots.jsp?nats=MTExNjI6MzozOQ%2C734%2C0%2C0%2C0&c=1&path=&view=combo)Venezuela har varit ett av de mest framgångsrika länderna i fattigdomsbekämpning, enligt FN:s ekonomiska organ Celap. De "fattiga" pangar på kastrullerna och genomför bilkaravaner, som på bilden i en AUDI modell 2014.

* Latinamerikareporter, bosatt i Honduras och verksam som frilansreporter på kontinenten sedan 2000. Han bevakar Latinamerika sedan 1980.