17 mars 2014

Krypskyttar mördar höga militärer i VenezuelaI fredags eftermiddag mördades Alexander Manzanares, arméöverste och chef för det venezuelanska kontraspionaget DGCIM i delstaten Bolivar. Mordet ägde rum i Puerto Ordaz. Två män på motorcykel dök upp och utan säga ett ord avlossade en av männen sin pistol mot Manzanares som avled på sjukhuset.
Corina Machado, som är den framträdande oppositionsledaren, besökte Puerto Ordaz dagarna innan. “Corina Machados besök förde med sig våld och död, de mördade överste Manzanares och sedan inleddes våldsaktionerna”, skrev Nationalgardets regionala kommando i Puerto Ordaz i ett uttalande i Twitter.
I söndags kväll mördades den 35-årige José Guillén, kapten i Nationalgardet, av en utplacerad krypskytt i staden Maracay. Guillén deltog i uppröjningen av en barrikad som ett 40-tal oppositionsaktivister hade upprättat när han sköts mitt i pannan. Guvernören i delstaten Aragua, El Aissami, uppgav på en presskonferens i tisdags, att nationalgardisterna var obeväpnade när Guillén sköts ihjäl.

Vapenarsenal

Guvernören uppgav också att säkerhetstjänsten grep Cheng Kwan Nga, en taiwankines med venezuelanskt medborgarskap. Kwan Nga försökte fly men greps i närheten av brottsplatsen en halvtimme efter dödsskjutningen och han bar en automatpistol av märket Glock på sig vid gripandet. I den husundersökning som genomfördes hemma hos Kwan Nga, påträffades en stor vapenarsenal av automatgevär FAL, kulsprutegevär, pistoler, ammunition, skottsäkra västar, ljuddämpare, kikarsikte, kommunikationsutrustning som visades upp på presskonferensen. I maj 2004 togs 140 colombianska uniformerade paramilitärer på bar gärning på en camp utanför Caracas.
I en opinionsundersökning säger 87 procent av venezuelanerna att de är motståndare till de våldsmetoder som vissa oppositionsgrupper använder sig av.
Dick Emanuelsson