20 augusti 2014

Venezuela utökar hjälpen till Gaza och Palestina

Marcha en solidaridad con el pueblo palestino (5)

Venezuela utökar hjälpen till Gaza och Palestina

Venezuela skickar 16 ton med materiell humanitär hjälp till Gaza i form av livsmedel, filtar, ljus och batterier. Sex av dessa tio ton utgörs av kirurgiska- och läkemedel. Venezuela tar samtidigt emot palestinska skadade barn som blivit föräldralösa efter de israeliska bombningarna av Gaza.
Det uppgav landets utrikesminister Elías Jaua i förra veckan när han besökte Egypten för att delta i samordningen av hjälpen till Gaza. Jaua sa att Venezuela, i avtal med de palestinska myndigheterna, i år kommer att överlämna 240.000 fat av bränsle (bensin&diesel). År 2015 kommer det sydamerikanska landet öka insatsen till en miljon fat. Som en del i detta avtal anländer i oktober en palestinsk delegation med expertkunskaper i energi till Venezuela.
– Vi hoppas innerligt att vapenvilan blir definitiv för att slutligen skapa en fri och självständig palestinsk stat, underströk den venezuelanske utrikesministern i Kairo.
Nästan samtidigt anlände till Caracas Riyad Al Malki, den palestinska statens utrikesminister. Han togs emot av Venezuelas president Nicolas Maduro.

Politiskt stöd

– I svåra tider ser vi vilka som är de verkliga vännerna. Venezuela har visat att det är en verklig bror till det palestinska folket. I det arabiska folkets namn tackar jag Venezuela för hjälpen, kärleken och solidariteten som det har visat inför den israeliska aggressionen mot Gaza, sa Al Malki.
Maduro å sin sida bedyrade venezuelanernas solidaritet med det palestinska folket:
– Vi stöder och kommer att fortsätta stödja den palestinska saken. Den är rättvis och vi måste bidra till att få ett slut på detta orättfärdiga krig mot barn. De (Israel) vill utrota det palestinska folket.
Dick Emanuelsson