9 oktober 2014

Venezuelansk parlamentsledamot i socialistpartiet mördad

Roberto Serra (till höger) och Hugo Chavez i ett av många valmöten.Alvaro Uribe och venezuelansk paramilitär organisation utpekas som ansvariga

 

TEGUCIGALPA / 2014-10-03 / Den unge parlamentsledamoten Robert Serra mördades på torsdagskvällen i förra veckan. Mordet på Serra ses i Venezuela som en upptrappning av den extrema delen av den venezuelanska högeroppositionens försök att med våld skapa kaos och inbördeskrig, säger president Maduro.

Robert Serra vara bara 27 år och invaldes i Nationalförsamlingen 2011. Han var institutionens yngsta ledamot. Tillsammans med Serra mördades hans pressekreterare, Maria Herrera.

– Mordet var en planerad aktion som utfördes med största precision enligt de första uppgifterna som polisen har fastställt, sa Venezuelas inrikesminister Miguel Rodríguez Torres på en presskonferens.

Lorent Gomez Saleh, venezuelansk terrorist här tillsammans med sin politiske mentor, Colombias förre president, Alvaro Uribe, utpekad som Colombias paramilitäre Gudfader.

Uribe utpekas

Enligt kamerorna i kvarteret var det sex personer som vid 21.30-tiden förra torsdagen anlände till Serras hem. På bottenvåningen befann sig Maria Herrera medan Serra var på andra våningen. Herrera mördades med sex stick medan Serra tog emot ett 40-tal. Han hade bundits med maskeringstejp och på munnen sattes en munkavle. Inget stals varför allt tyder på att mordet var ett politiskt verk. Mördarna uppskattas ha befunnit sig i huset 15-20 minuter och agerade mycket professionellt. Kropparna påträffades efter 21.30 av en av Serra anställd person som. 

Serra betraktades som en del av den revolutionära strömningen inom regeringspartiet PSUV, Venezuelas Förenade Socialistparti. Han växte upp med sin farmor i den fattiga stadsdelen Katia, ett starkt Chavezfäste. Han hade också nära kontakter med de revolutionära kollektiven i den andra revolutionära stadsdelen i Caracas, “23 de Enero” (23:e Januari).

Dessa kollektiv var inte sena att gå ut och anklaga Colombias före detta president Alvaro Uribe som intellektuellt ansvarig för mordet. Uribe har öppet uppmanat Venezuelas folk att störta den ”Castro-Chavistiska regimen Maduro”.
“Vi anser att MUD (den förenade högeroppositionens allians) och dess paramilitära gren (representerad av) Alvaro Uribe och Lorent Gomez Saleh är direkt ansvariga” för mordet, skrev kollektiven i ett pressmeddelande.

Blodbesudlad colombiansk general


Lorent Gomez Saleh är en ung venezuelan som leder oppositionsgruppen ”Operación Libertad”, Operation frihet. Den har gjort sig känd som upprepade gånger har uppmanat det venezuelanska folket att med våld störta regeringen i Caracas. Lorent Gomez har sedan 2012 rest till Colombia upprepade gånger. Efter det misslyckade upprorsförsöket som inleddes i februari och pågick fram till juli i år, reste Lorent Gomez återigen till Colombia. Han har tagits emot av Uribe och deltog som stöd i valkampanjen för Uribes presidentkandidat tidigare i år. Men han sågs och dokumenterades även bland paramilitära och armékretsar.
General Henry Torres tillsammans med Lorent Gomez Saleh
En av dessa är general general Henry Torres. Denne utpekas av människorättsorganisationer för att vara ansvarig för att ha gett order om flera utomrättsliga avrättningar. Bland annat tre bönder som greps på en offentlig plats men som dagen efter visades upp för pressen som “gerillasoldater stupade i strid med armén”. General Torres ställdes förra året inför rätta av en domstol. I rättegången pekades han ut av sin underordnade löjtnant, Marco Fabián García Céspedes, som den som hade gett order att mörda bönderna.
Vid sidan av Uribe träffade Lorent Gomez Saleh flera av topparna inom det konservativa partiet och parlamentsledamöter från Uribes parti. Han deltog också i offentliga möten med det nynazistiska partiet Tercera Fuerza (den 3:e Kraften) och dess ordförande Diego Cubillos.

Deporterad till Venezuela

 

Tills president Juan Manuel Santos satte stopp och helt sonika utvisade Lorent Gomez Saleh i början av september i sällskap med Gabriel Valles Sguerzi, andreman i “Operación Libertad”.

Lorent Gomez Saleh poserar tillsammans med elitsoldater ur Colombias armé.
De bägge greps när de anlände till Venezuela och den venezuelanska säkerhetstjänsten offentliggjorde flera filmade samtal Gomez och Valles hade gjort via Skype. I dessa samtal berättar Gomez om hur de genomgått militär träning och vilka paramilitära planer de har vid återkomsten till Venezuela.
Bland annat berättar Gomez om att han förfogar över tio paramilitära krypskyttar som enligt Gomez har målet att avrätta personer i Caracas och delstaten Tachira. Den gränsar till länet Santander i Colombia som är en paramilitär bastion. De paramilitära ledarna har erkänt att de hade ihjäl närmare 10.000 civila fram till 2003.


Försök att skrämma ungdomen

Den venezuelanska oppositionen har varit försiktig i sina uttalanden och menar att det än så länge inte går att säga att det var ett politiskt mord. Vad som däremot står klart är att Robert Serra var hatad av den politiska högeroppositionen. 
Denna genomförde den 11 april 2002 en statskupp med militärt stöd som slogs ned när Caracas fattiga reste sig den 13 april mot kuppmännen som leddes av arbetsgivarföreningen och den venezuelanska Handelskammaren.
I december 2002 inledde samma opposition en två månader lång lockout i det statliga oljebolaget PDVSA som kostade Venezuela nära 20 miljarder dollar. Oppositionen har förlorat alla utom ett val (folkomröstningen om konstitutionen 2007) och vid flera tillfällen har de gått ut på gatorna och med våldsamma metoder protesterat. I de senaste protesterna mördades 42 venezuelaner medan 800 skadades, den förkrossande majoriteten `Chavister`.
Chavezlägret å sin sida säger att mordet på den unge Serra är ett försök att skrämma den venezuelanska ungdomen till passivitet i ett ögonblick där den Bolivarianska revolutionen genomgår en både ekonomisk som politisk farlig kris.
Dick Emanuelsson