7 december 2015

Venezuela: “Detta nederlag är en örfil för att väcka oss”

USA:s allierade i Venezuela vann parlamentsvalet.

Venezuela: “Detta nederlag är en örfil för att väcka oss”

Av Dick Emanuelsson

En konfunderad president Nicolas Maduro.
– Detta nederlag är en örfil för att vakna och ett uppehåll för att revidera revolutionens färdriktning, sammanfattade president Nicolas Maduro söndagens parlamentsval i Venezuela och erkände revolutionens sämsta val under 19 år av segrar.

Nederlaget för regeringen i söndagens val till Nationalförsamlingen skakade om inte bara delar av Venezuela utan hela Latinamerikas vänster. Den USA-vänliga högeroppositionen får kvalificerad majoritet vilket ger dem verktyg som praktiskt taget omöjliggör ett normalt regeringsarbete för regeringen Maduro, även om presidentmakten är stark i Venezuela.

Latinamerikansk högervridning

Högern, från Kap Horn i söder till Washington i norr njuter av sötman från valsegern i söndags och aviserar en offensiv för att rulla tillbaka historien, varnar ´Chavisterna´ och många ledande personligheter från vänstern i Latinamerika.

Högern vann valet i Argentina den 22 oktober. I förra veckan förklarade talmannen i det brasilianska Representanthuset att kongressens Etiska Råd ska inleda en politisk riksrätt mot president Dilma Rousseff. I Ecuador går en ohelig allians mellan den spekulativa företags- och finanshögern och ett antal organisationer från ursprungsbefolkningen ut och konfronterar den progressiva regeringen Rafael Correa. Som kronan på verket registreras nu det första stora valnederlaget för ´Chavisterna´ i Venezuela sedan december 1998, den nation som 1999 kom att gå i spetsen för den latinamerikanska integrationen och en reorganisering av Opec.Kontroll över statsapparaten

Oppositionen i Venezuela får i skrivande stund 113 platser vilken ger den en bekväm kvalificerad majoritet i Nationalförsamlingen. Regeringspartiet PSUV får endast 54 ledamöter av de 167 platserna.

Men valnederlaget kan inte bara skyllas på ekonomisk krigföring och utländsk finansiering av oppositionen.

– Det handlar i huvudsak om en felaktig förd politik. Denna har bara har plåstrat över problemen med livsmedelsbrist, en gigantisk spekulation av dollarn och enorm smuggeltrafik till Colombia. I stället borde regeringen ha gått till grunden med orsakerna till den uppstådda ”ekonomiska krigföringen mot Venezuela” och genomfört strukturella förändringar.

Det säger José Manuel Rodríguez till Flamman när vi på måndagsmorgonen ringde upp honom för en kommentar. Rodríguez är professor på det Bolivarianska Universitetet i Caracas och är hård i sin kritik mot regeringspartiet och dess ledning med Maduro i spetsen.

– Nu satsar de allt för att ta kontrollen över alla offentliga institutioner. De har rätt att utlysa val för att utse ledamöter till en församling som skriver en ny författning. De kan revidera och reformera författningen. Eller utnämna och entlediga domare i den Högsta Domstolen eller det Nationella Valrådet, CNE, säger Rodriguez.

Upphäva presidentmandatet

Men den första uppgiften som står på deras dagordning, det är att i mars-april samla in tillräckligt med namn för att i juni genomföra en folkomröstning som bestämmer om nytt presidentval ska utlysas eller inte. President Maduros halva mandatperiod inträffar under 2016 och om tillräckligt många namn samlas in, vilket ingen tvivlar på, utlyser CNE folkomröstningen. Detta skedde i augusti 2004 då oppositionen ville ha Chavez avsatt men misslyckades grovt.

– Oppositionen kommer utan tvivel att verka för att folkomröstningen genomförs. Den har i dag styrka att göra detta och deras strategi är att likvidera regeringen Maduro om sex månader.

Vilka perspektiv ser du idag för regeringen och det Bolivarianska projektet?

– Det måste till betydelsefulla interna förändringar. En av dessa är att ledningen i både regering och parti måste lyssna på oss tiotusentals revolutionärer som under lång tid i interna forum har försökt föra fram vår kritik. Vi har kritiserat den förda politiken och den kurs den hållit som i går resulterade i ett förnedrande nederlag.

Ny politisk modell

Universitetsprofessor Rodriguez uppmanar Maduro att sammankalla alla som under de 19 år av försök att bygga upp en politisk modell inom ramen för den borgerliga parlamentarismen har gett allt för att skapa ett nytt Venezuela.

– Det betyder bland annat att den nuvarande ledningen (regerings- och partiledning) måste inse att den har spelat ut sin roll och inte kan fortsätta. Det måste till en grundläggande debatt som stimulerar nya grepp.

Intervju (på spanska) med José Manuel Rodriguez: