2 december 2015

Venezuela går till parlamentsval i skuggan av ett mord


Mordet på Luis Manuel Díaz karaktäriserades omedelbart som ett ett politiskt mord men efter några dagars polisutredningar visade det sig att Diaz tillhörde en kriminell lokal maffia och befann sig i ett krig med ett annat gäng. Fram till morddagen har tio medlemmar av de två rivaliserande gängen mördats de senaste åren. Diaz dömdes 2010 till tre års fängelse för sin inblandning i tre mord.Venezuela går till parlamentsval i skuggan av ett mord

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2015-11-28 / Mördarna kunde inte ha valt ett bättre datum, plats och med en speciell person närvarande. Mordet på Luis Manuel Diaz, lokal sekreterare i det socialdemokratiska oppositionspartiet Accion Democratica, AD, blev en världsnyhet bara en timme efter att mördarna slog till. Oppositionen pekade ut regeringspartiet PSUV som ansvarigt och de internationella medierna citerade utan att ifrågasätta. Men vilken är sanningen?

Henry Ramos Allup, generalsekreterare för AD skrev minuterna efter mordet en Twitter; ”Diaz sköts ihjäl av beväpnade band från PSUV (Venezuelas Förenade Socialistparti)”.En timma senare följde som på ett pärlband nyhetstelegram och artiklar de från internationella nyhetsbyråerna som CNN och Fox. Alla tog för givet sanningshalten i Henry Ramos´ uttalande.

Efter medierna kom stats- och regeringschefer med USA i spetsen: “Vi kräver att Venezuelas regering skyddar alla politiska kandidater. Skrämselkampanjer, våld och hot har ingen plats i en demokrati”, sa State Departements språkrör John Kirby i en uppläxande ton. Felipe Gonzalez, före detta spansk regeringspresident gick så långt att han föreslog att parlamentsvalet den 6 december skjuts upp på grund av mordet.

 ”Det som hände i Venezuela förtjänar ett fördömande av hela världen”, uttalade grannlandet Colombias president Juan Manuel Santos över mordet på Diaz. I Colombia har 53 ledare för människorättsorganisationerna hittills mördats under 2015.
 
Men till Caracas´ försvar avlossade Uruguays förre president Jose ´Pepe´ Mujica en salva mot OAS´ generalsekreterare Luis Almagro, landsman till Mujica:

Jag beklagar den inriktning som du har anslutit dig till. Därför säger jag nu formellt farväl och goodbye till dig”, skrev Mujica, uppenbart ursinnig, till Almagro för dennes uttalande om Maduroregeringens ansvar för mordet på Diaz.

Hustrun och oppositionsledare

Mordet ägde rum i den lilla staden Altagracia de Orituco med 53.000 invånare. Den centrala personen på scenen och dragplåstret på valmötet var Lilian Tintori, hustru till oppositionsledaren Leopoldo Lopez. Han dömdes tidigare i år som intellektuellt ansvarig för morden på 43 personer och flera hundra skadade när Lopez öppet uppmanade Venezuelas folk att störta Maduro i februari 2014. Under två månader konfronterade oppositionen med ordningsmakten med det tragiska resultatet av 43 döda venezuelaner, majoriteten poliser eller anhängare till regeringen.

Tintori har rest runt i världen för att samla stöd för ett frisläppande av sin man, en politisk kampanj som är riktad mot regeringen Nicolas Maduro. När Luis Manuel Diaz mördades i onsdags i förra veckan blev rubrikerna därför världsomfattande eftersom Tintori också befann sig på platsen för mordet och sa att hon trodde att hon ska mördas.

Ett partihögkvarter för det regerande PSUV har antänts av oppositionen under protetsterna februari-maj 2014.

En anhängare till regeringspartiet har misshandlats av oppositionen. Sammanlagt mördades 43 venezuelaner under protesterna. Hundratals skadades och mer än 5.000 träd höggs ner och användes av oppositionen för att bygga barrikader under protesterna.


Exklusiv Flammanintervju

Men hur gick mordet till? Flamman har talat exklusivt med Jamel ´Jimy´ Louka, vittne och journalist för den lokala dagstidningen Diario La Antena. Louka hade uppdraget att bevaka valmötet den ödesdigra onsdagen.

– Det påstods att han (Luis Manuel Diaz) stod på scenen och där blev skjuten. Fel! Diaz stod vid trappan nedanför och bakom scenen då han sköts.

Vilka resultat har polisen hittills presenterat?

– Gärningsmannen är identifierad som Oscar Noguera Hernández, 28, alias ´El Pipi´. Han jagas nu av polisen efter att han utpekats av flera vittnen.

Byggmaffia och tio mord

Oscar Noguera Hernández, alias ´El Pipi´
Luis Manuel Diaz och Oscar Noguera tillhörde respektive tillhör två olika kriminella gäng. De har sina rötter i den fackliga maffian inom byggsektorn i Altagracia, uppger den lokale reportern till Flamman. Dessutom hade Diaz bara tillhört den kommunala ledningen i AD i två månader. Den kula som ändade livet för Diaz kom från samma vapen som mördade en annan gängmedlem i oktober, visar resultatet från de ballistiska testerna som polisen har gjort.– Sedan sex månader pågår det ett regelrätt krig mellan de två gängen ´Los Plateados´ och ´Los Maloni´ i Altagracia. Hittills har tio personer mördats.

Manuel Diaz dömdes redan 2010 för inblandning i mord?

– Det är korrekt. Tre personer mördades och han dömdes till tre års fängelse för sin inblandning i dessa mord.

– Sedan sex månader pågår det ett regelrätt krig mellan de två gängen ´Los Plateados´ och ´Los Maloni´ i Altagracia. Hittills har tio personer mördats.

Hur kommenterat du påståendet att är ett politiskt mord?

– Nej, nej, det handlar om en uppgörelse mellan de här kriminella banden.  Henry Allup (AD) vet inte vad han talar om. Men folket här i Altagracia kände alla till Diaz med alias ”El Crema”. Därför är det oansvarigt att döma innan man har alla fakta på hand.

Oppositionens förevändning och statskuppen 2002

Mer än 500 agenter från de olika polisorganen deltar i jakten efter mördaren för att utreda mordet som fått en politisk och internationell karaktär. Regeringen hävdar att oppositionen, som vägrat skriva under ett dokument om att godkänna valresultatet den 6 december, verkar efter en 5-punktsplan som bland annat handlar om att misskreditera Venezuela inför omvärlden och utpeka sig som offer för en autoritär regim. Användandet av regeringspartiets kläder och vimplar och genomföra våldsaktioner mot oppositioner ingår som en del av den psykologiska krigföringen, allt enligt en manual från USA.

De har ”behov av ett offer”, säger regeringen, precis som vid upptakten för statskuppen i april 2002. Då hade oppositionen och den oppositionsvänliga Caracaspolisen krypskyttar utplacerade på hustaken efter den marschväg som oppositionen gick i riktning mot presidentpalatset. De sköt ihjäl 19 människor medan 110 personer skottskadades.

Caracaspolisen stod under kontroll av oppositionen som deltog i militärkuppen i april 2002.

Regeringen Chavez utpekades omedelbart som mördarna, både i den oppositionskontrollerade pressen i Venezuela som av de internationella nyhetsbyråerna. Massakern blev upptakten och förevändningen för statskuppen. Den genomfördes av ett antal höga officerare, ledda av oppositionen, bland dem arbetsgivarföreningens ordförande Pedro Carmona, i exil i Colombia sedan 2002.

Oppositionen (MUD) har föreslagit att den upplösta Caracaspolisens chef, Iván Simonovis, som avtjänar 30 års fängelse för sin aktiva del i massakern, ska ges amnesti tillsammans med ett antal andra polisofficerare. Därmed stryks ett streck över massakern den 11 april 2002, ett förslag som de anhöriga och de överlevande vittnena indignerat förkastar.

Caracaspolisens chef, Iván Simonovis, grips som ansvarig för morden 2002.

Varför mörda Luis Manuel Diaz på ett möte med massor av människor och med Lilian Tintori närvarande?

– Just därför! För med henne närvarande avleds uppmärksamheten från de verkliga mördarna och motivet. Den siste medlemmen i ett av de två gängen i Altagracia likviderades medan oppositionen karaktäriserar mordet som ett politiskt mord och att den är utsatt för en hot- och skrämselkampanj. Att det är regeringen som får betala det politiska priset gör att man slår två flugor i en smäll, säger Louka.

USA å andra sidan fick argument om att regeringen använder sig av beväpnade gäng som terroriserar oppositionen, vilket kan avläsas i State Departements uttalande.

Den mördade tog ut en ”skrigsskatt” på företagare

Venezuelas vicepresident Jorge Arreaza sa inför den diplomatiska kåren i Caracas:

– Så fort informationen om mordet blivit offentligt ringde en företagare ringde upp mig och berättade att Luis Manuel Diaz var en av dem som tog ut en ”skatt” av företagarna i delstaten Guarico.

I skuggan av mordet har de politiska frågorna kommit, frågor som borde diskuteras i stället för mord i den undre världen.

Bland dem bostadsbyggandet som i år har slagit rekord. President Maduro invigde i förra veckan lägenheten ”1 miljon” och målet är tre miljoner byggda hem till 2018 för de trångbodda venezuelanerna.

Inför söndagens val står regeringsmajoriteten på spel. Den chavistiska medlemsbasen kräver att regeringspolitiken radikaliseras och accelererar för att regeringens majoritet inte ska gå förlorad. Venezuela är utsatt för en ekonomisk krigföring, försvarar sig regeringen medan oppositionen menar att det är dags för regeringsbyte, åtminstone majoritetsförändring i Nationalförsamlingen.

Dick Emanuelsson