2 december 2015

Venezuela: Parlamentsvalet mer en regeringsfråga än lagstiftning






Venezuela: Parlamentsvalet mer en regeringsfråga än lagstiftning
 
Av Dick Emanuelsson
 
TEGUCIGALPA / 2015-12-02 / Venezuela är utsatt för ett konstant ekonomisk krigföring med internationella och lokala aktörer, säger regeringen. Oppositionen å sin sida beskyller regeringen för att främja korruption och ekonomiskt vanstyre och uppmanar Venezuelas väljare att rösta för en ”förändring” på söndag.

Fakta är dock obestridliga och kan ses från olika utgångspunkter. Bristen på vardagsvaror och en hög inflation är påtagliga i Venezuela. Dollarn är skyhög och det pågår en våldsam spekulation och ekonomisk krigföring mot den egna valutan. Det är dessa frågor som oppositionen har riktat in sig på samtidigt som man beskyller regeringen för att vara utsatt för våldsamheter.

Bara 30 procent för en högerregering

Valet till Venezuela lagstiftande församling nu på söndag handlar mindre om vilka frågor parlamentsledamöterna ska syssla med än vad som nu kommit i blickpunkten. Nästan alla opinionsundersökningar ger oppositionen majoritet i Nationalförsamlingen nu på söndag. Men Hugo Chavez var nederlagstippad i augusti 2004 då en folkomröstning genomfördes. Oppositionen ville genomföra nyval efter halva mandatperioden, vilket grundlagen tillåter. Oppositionen ledde med drygt 20 procent men förlorade med mer än 20 procent.

Trots en enorm politisk polarisering menar den politiske analytikern och direktören för opinionsinstitutet Hinterlaces, Óscar Schemel, att 60 procent av venezuelanerna stöder Nicolas Maduro. Bara 30 procent skulle ge sitt stöd till en högerregering.

Schemel hävdar att mer än hälften av befolkningen vill se en fortsättning på modellen för en social inkludering och rättvisa som kan konsolidera den produktiva ekonomin i landet.
 
Men det finns kritiker inom de egna leden hos ”Chavezlägret”. 
 
Ett lager med hundratals ton hamstrade basvaror. En del av den ekonomiska krigsföringen.
 
 
”Bolivariansk Borgarklass”
 
Luis-Britto Garcia.
En av Latinamerikas mest erkända vänsterintellektuella är Luis Britto Garcia, advokat, författare och debattör. På frågan om ”vilka konsekvenser uppdelningen mellan ledning och medlemsbas kan få samt vad som kan göras för att återknyta banden igen”? svarade Britto:
 
– Det är magstarkt att se folk utan tekniska eller revolutionära förmågor som rör sig med resurser och privilegier, sa Britto utan att vackla. Han antydde att den egna medlemsbasen hos Revolutionen inte längre accepterar ett system av privilegier hos en uppstånden ”Bolivariansk Borgarklass”.

På frågan om vad som kan göras mot korruptionen svarade Britto att först främst måste lagarna följas. Därefter kräva öppenhet och hederlighet.

– För det tredje, skapa skolor med ideologisk skolning, etik och kaderteknink, såväl för det ansvar det innebär att leda ett parti som för att leda en offentlig institution. Det stör eller oroar över hur man överlämnar uppgifter och makt till människor utan den minsta moral eller politisk fostran.

Kan vänstern komma tillbaka?

Luis Britto understryker att om regeringen och vänsterkoalitionen förlorar majoriteten på söndag, kommer den ha stora svårigheter att komma tillbaka till makten, trots att den innehar regerings- och presidentmakten.

– I allmänhet förgörs raderas vänstern ut efter ett valnederlag.