25 juni 2017

Vad hade hänt om ”Venezuelas fredliga demonstranter” hade agerat i Stockholm?

De "fredliga demonstranterna" i Caracas beskjuter på bilden den militära flygbasen La Carlota. Vad hade hänt och vilka hade straffen blivit om det hänt i Stockholm, London eller Washington?
Vad hade hänt om ”Venezuelas fredliga demonstranter” hade agerat i Stockholm?

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2017-06-25 / Vad hade hänt om svenska demonstranter, uppbackade av nästan en hel politisk omvärld, i synnerhet alla slags massmedier, hade attackerat (den nu nedlagda) Svea flygflottilj (F 8) i Barkarby med hemmagjorda granatkastare? Två ordningspoliser skadades allvarligt och svävar mellan liv och död.

Vad hade polisens och militärens reaktion blivit om terrorister hade attackerat F8:s interna skola (för barn i årsklasserna 1-9) med eldvapen och brandbomber? Perforationerna från kulorna i skolans väggar är vittnesmål på den väpnade aktionen.

En mor som har sin 7-åriga dotter på skolan är orolig för att terroristerna inte bara förhindrar sin dotters skolgång utan sätter hennes liv på spel. Brandbomberna tog sikte på hustaket för att lättare antända hela byggnaden.

– I morse frågade min dotter; varför hatar de oss så mycket? Vad har vi gjort dem?

Vad skulle föräldraföreningen har sagt och krävt gentemot svenska myndigheter?

För några veckor sedan attackerade en liknande terroristgrupp Bostadsdepartementets byggnad. Där arbetar 1000 anställda samt förskolelärare och 45 barn på husets dagis. Dessa människor löpte stor risk att gå under i den av terroristerna antända byggnaden. Tänk på vad branden i London kostade i människoliv.

(Se videon från attacken mot flygbasen):


Men det här är inte Stockholm utan Caracas, Venezuela.

Det är inte i hela Caracas detta händer utan i de kommundelar där den högerextrema politiska oppositionen utsåg borgmästare i det senaste valet och där denne också är chef för den kommunala polisen. Denna ingriper sällan när terroristerna, som i Dagens Nyheter, STV och Sveriges Radio kallas ”fredliga demonstranter”. De lyfter ju upp sina rena och vita händer mot himlen samtidigt som dessa oppositionsledare ger sina paramilitära grupper på tvärgatorna order om att attackera ordningsmakten och som i fallet i fredags, flygbasen La Carlota.

Ögonblicket när flygbasens säklerhetsstängsel rivs och demonstranterna gör försök att tränga in.


Rev ned säkerhetsstängsel och besköt flygbasen

Närmare 80 venezuelaner har dödats de senaste två månaderna, bland dem många ur de obeväpnade polisstyrkorna. Dessa besvarar brandbomber, pistoleld och granater från hemmagjorda granatkastare med batonger och tårgas. De ’r förbjudna att använda eldvapen mot demonstranter.

I attacken mot den i Caracas centralt belägna flygbasen La Carlota, rev demonstranterna ned delar av det höga stängslet. En akut säkerhetssituation uppstod för flygtrafiken med helikoptrar, stridsplan och civila transportplan i aktivitet. En dramatisk situation skulle kunna ha uppstått om dessa terrorister hade lyckats ta sig in i flygbasen.

När den 22-årige David Vallenilla, som stod en meter från säkerhetsstängslet, försökte ta fram en hemmagjord handgranat ur sin ryggsäck skrek en av Nationalgardets uniformerade att han skulle lägga ned ryggsäcken, vilket han inte gjorde. Den uniformerade avlossade då en salva med gummikulor som hade det fatala resultatet att Vallenilla avled.

Vad försöker terroristen ta fram från sin ryggsäck? Polisen från flygbasen skriker och ger order till 22-åringen om att inte ta fram något från ryggsäcken samt att sträcka upp händerna.

Men David Vallenilla tar fram sin handgranat som är en tårgasgranat som den våldsamma oppositionen använder som hemmagjorda bomber. På bilden där det står "La Granada" kan bomben ses.
På denna bild som har förstorats syns det bättre att demonstranterna är beväpnade med alla slags vapen och explosiva ämnen.


Vad skulle myndigheternas reaktion i Stockholm ha blivit om något liknande hade skett där?

Vad som skulle ha hänt i USA är det ingen som tvekar på, där skulle alla demonstranter ha mejats ned utan urskillning.

Men denna jämförelse görs aldrig i medierna. De som utpekas som monster i andra delar av världen är lammungar i Venezuela. Men ta en titt på de nedanstående bilderna, var och en kan själv dra sin slutsats vem som är lamm och monster.

För varje dag blir attackerna mot statens institutioner allt våldsammare och blodigare i Venezuela. På bilden beslagtagna hemmagjorda bomber och explosiva ämnen. Vad är detta? Terrorism eller politisk opposition? Vid vålsamheterna i februari-mars 2014 dömdes oppositionsledaren Leopolde Lopez till 14 års fängelse för att ha uppmanat till våldsamheter som ledde till döden för 43 venezuelaner. I år, 2017, är den siffran uppe i 73 döda.
 Tre stora långtradare antändes av dessa demonstranter som vädjar till Trump att invadera Venezuela.

 Flygbasen La Carlota beskjuts.

 En ´Pistolero´. Flygbasens skola besköts med både eldvapen som brandbomber.

Utrustad med sin hemmagjorda granatkastare. Hur skulle debattprogrammen i svensk TV och radio gestaltat sig om motsvarande händelser hade ägt rum i Stockholm?Varför inga rubriker om studentkampen och morden i Honduras?

Samma dag mördades Roberto Gomez, far till Johan Andrée Gomez. Johan hade tillsammans med 20 andra kamrater från det statliga universitetet UNAH (Universidad Nacional Autonoma de Honduras) i Honduras ställts inför rätta för att med fredliga medel ha ockuperat en av byggnaderna på universitetet. Den lagstiftning som rektorn, Julieta Castellanos hänvisar till är en ny anti-terroristlag som kongressen fattade beslut om tidigare i år.

Bakgrunden är de gigantiska studentaktionerna 2016 som pågick i nära ett halvår och som fick till följd att den omedgörliga Julieta Castellanos tvingades sätta sig med studenterna och finna en överenskommelse. Så skedde också och avtalat skrevs under men Castellanos uppfyllde aldrig sin del av överenskommelsen.

Därför gick studenterna ut i nya aktioner under maj månad, framför allt med kravet på att inga repressalier ska utverkas mot de kämpande studenterna och att överenskommelsen från 2016, som bland sa att rektorns stämning av tre studenter skulle dras tillbaka. Men det gjorde inte Castellanos. De dömdes för två veckor sedan som skyldiga och bedöms få mellan 2-5 års fängelse.

När studenterna ockuperade en fakultetsbyggnad beordrade Casteallanos det militariserade Kobra-kommandot att avhysa studenterna på det autonoma universitetet från den ockuperade fakulteten. 21 studenter greps och som i torsdags förra veckan ställdes inför rätta.

Roberto Gomez framför domstolen med plakatet med texten där han, som förälder, uttalade sitt stöd till sin sons och de andra studenternas kamp på UNAH. 15 timmar senare sköts han ihjäl av tre maskerade män från vad människorättsorganisationerna och vänstern i Honduras anser vara en dödsskvadron som opererar och likviderar den politiska oppositionen i landet.


Mördade fadern efter stöduttalande för studenterna

Utanför domstolsbyggnaden i centrala Tegucigalpa stod Roberto Gomez, far till Johan Gomez med sitt plakat med texten: ”Jag vill att mina barn ska få en allmän utbildning (mot det privata) med kvalité utan bli offer för en auktoritär repression”! Han gav även svar på tal i en intervju i den största TV-kanalen HCH och upprepade sitt stöd till sin sons och alla studenternas kamp för en människovärdig utbildning samt ett slut på den statliga terrorismen.

Klockan 04.30 på morgonen dagen efter, när Roberto Gomez skulle sätta sig i sin bil för att åka till verkstaden där han reparerade kylskåp dök tre maskerade män upp och avlossade de dödande skotten mot Gomez.

Var och i vilka svenska medier har vi läst om det?

Son och far, Johan Andres respektive Roberto Gomez intervjuas av TV-kanalen HCH.


Med vilken moral och rätt?

Men det här är Honduras där utrikespolitiken avgörs i Washington. Honduras utrikesminister krävde i OAS (de Amerikanska Staternas Organisation) 1960 att Kuba skulle uteslutas ur OAS för att Kuba inte var ett  demokratiskt föredöme. Förra veckan framförde Honduras´ utrikesminister samma politiska kritik mot Venezuela som hennes föregångare på posten hade gjort 1960, mot Kuba, utan att kräva att Venezuela skulle uteslutas för Venezuela har beslutat sig för att lämna organisationen som Che Guevara i en debatt på 1960-talet karaktäriserade som ”USA:s Ministerium för Koloniala Angelägenheter”. Historien verkar gå igen.

Honduranskt Femicidio

Men med vilken moralisk rätt kunde den honduranska utrikesministern tala om våldet och matbrist i Venezuela när den mest våldsamma stad i världen är den honduranska staden San Pedro Sula, följd av huvudstaden Tegucigalpa. Med vilken moralisk rätt kan den honduranska utrikesministern tala om våld mot venezuelanska kvinnor när vi, som journalister, de senaste tio åren har intervjuat kvinnoledare som skriker ett S.O.S. varje år när de presenterar sin statistik över El Femicidio. I Honduras mördas en kvinna var 13:e timma, cirka 600 per år i ett land med samma folkmängd som Sverige, medan det i Venezuela mördades 67 kvinnor 2016 enligt femicidio.

En av 600 mördade honduranska kvinnor.


Dödsskvadroner och Barnamord

I Honduras mördas var tionde timma ett barn/ungdom. Under det första halvåret 2016 mördades 500 barn. Direktören för Casa Alianza (en NGO-stiftelse med finansiellt stöd från USA, som tar hand om gatubarn eller barn som far illa i hemmet, totalt finns det 15.000 gatubarn i Honduras), Guadalupe Ruelas sa i en kommentar att ”på grund av brist på hopp och våldet emigrerar folk. Enbart under det första halvåret har 3600 barn deporterats från Mexiko. Enbart under maj månad emigrerade och flydde från våldet 900 (honduranska) barn som tog sig över gränsen Mexiko-USA”.

12-åringar ska skickas till fängelset

Vad gör då den honduranska högerregimen? Jo, fattar beslut med hjälp av kongressen att sänka den straffbara åldern för när staten kan fängsla en person som har begått ett brott. Det har förts fram krav på att 12-åringar ska kunna spärras in, förslag som fick Luz Angela Melo, FN:s Unicefrepresentant i Honduras att tappa andan:

– Vi tror inte att våldssituationen förändras genom att döma och skicka barn till fängelse. Det är inte barnen som trafikerar med knark, barnen utnyttjas”, konstaterade Melo.