31 augusti 2017

Venezuela: Nytt miljonbeslag av venezuelansk valuta som skulle smugglas till Colombia

I staden Cucuta på den colombianska sidan av gränsen pågår det ekonomiska kriget mot Venezuela helt öppet från hundratals växlingskontor.Venezuela:
Nytt miljonbeslag av venezuelansk valuta som skulle smugglas till Colombia

Av Dick Emanuelsson, Resumen Latinoamericano

Venezuelas fjärde största privatbank överlämnade 200 miljoner bolivar till oppositionsledaren Lilian Tintori som säger att hon skulle betala sjukhuskostnaderna för sin hundraåriga mormor!


TEGUCIGALPA / 2017-08-31 / Passagerare i sju fordon stoppades av polisen nära gränsstationen vid staden El Amparo i delstaten Apure. El Amparo är beläget vid gränsfloden Rio Arauca och det colombianska länet Araucas länshuvudstad med samma namn. Sammanlagt beslagtogs drygt 81 miljoner bolivar eller cirka 30.000 dollar, lågt räknat på den svarta marknaden. Den officiella kursen ger cirka åtta miljoner dollar.

Det är det andra beslaget på bara två dagar som den venezuelanska polisen gör. I onsdags beslagtogs 200 miljoner bolivar i ett fordon ägt av oppositionsledaren Lilian Tintori, hustru till den fängslade högerledaren Leopold Lopez. Dessa oanvända sedlar transporterades i fyra lådor som sedeltryckeriet Tumba Bruk i Sverige hade tryckt för Venezuela i slutet av 2016.

Enligt Tintori skulle det gigantiska omfånget av kontanter användas för betalning av hennes mormors sjukhuskostnader. ”Mormor”, uppgav Tintori i ett pinsamt Twitter, ”är 100 år och är intagen sedan några dagar på sjukhus utan sjukförsäkring” (Sic!). De 200 miljonerna är att jämföra med 170 års minimilöner, enligt dollarns parallellkurs!

Bilen och de fyra lådorna med 200 miljoner bolivar som den venezuelanska polisen beslagtog igår, onsdag i oppositionsledaren Lilian Tintoris statstionsvagn. FOTO: ULTIMAS NOTICIAS.

Alliansen colombianska paramilitärer-venezuelansk opposition

Passagerna som fastnade i kontrollen i dag kom från delstaten Barinas, också den vid gränsen mellan Colombia och Venezuela. Barinas var en av två delstater där oppositionen anklagas för att ha kontrakterat colombianska paramilitärer för att stoppa valet till den författningsskrivande församlingen den 30 juli, ett val som oppositionen bojkottade.

I den andra delstaten Tachira, också den gränsar till Colombia har paramilitärer under oppositionens fyra månader av våldsamma protester opererat nästan öppet på gatorna i städerna San Cristobal. Civilbefolkningen har hållits i skräck tills president Nicolas Maduro skickade förstärkningar till de bägge delstaterna efter valet. I helgen dödades fem paramilitärer när den venezuelanska armén konfronterade dem vid gränsen. Två venezuelanska militärer sårades.

Enligt den venezuelanska brottsbalken betraktas smuggling av nationens valuta som fosterlandsförräderi. Allt tyder på att dessa enorma pengasummor skulle användas för spekulation eller för betalning till colombianska paramilitära grupper som kontrakteras av den venezuelanska högeroppositionen.

Paramilitärer från den venezuelanska oppositionen patrullerar gatorna under valet den 30 juli, 2017 i staden San Cristobal i delstaten Tachira, som gränsar mot Colombia.


Långa köer vid bankkontoren eller bankomaterna

Dessa beslag av stora summor venezuelansk valuta står i bjärt kontrast mot den brist på kontanter som råder på grund av manipulationen av valutan i Colombia och Miami. Enligt den oppositionsvänliga ekonomiska portalen El Estimulo är köerna till bankkontoren eller bankomaterna långa. Bristen på kontanter gör att bankerna i allmänhet bara tillåter utbetalningar på 20.000 bolivar medan bankomaterna ger 10.000-12.000 bolivar, det vill säga när det finns sedlar i bankomaterna, tillägger portalen syrligt [1].

Men hur är det möjligt att Lilian Tintori, som tagits emot av världens högerpresidenter med Trump och Rajoy i spetsen, förfogar över 200 miljoner bolivar CASH?! Till sina värdar ute i världen har Tintori hävdat att folk hungrar och rotar i soptunnorna efter mat, en flagrant falsk lögn, även om den ekonomiska situationen är prekär.

Köerna är långa till bankomaterna i Venezuela där kunden kan ta ut 10.000-12.000 bolivar.


Privatbank ska ha överlämnat miljonerna. Men varför?

Igår uppgav det socialistiska regeringspartiets vice ordförande Diosdado Cabello att de nytryckta sedlarna som Tintoris bil transporterade hade överlämnats av en av Venezuelas största privata banker.

– Med serienumren på sedlarna kunde vi spåra dem till banken Banco Occidental de Descuento (BOD).

Cabello underströk att banken måste förklara ursprunget och hur och varför denna summa överlämnades till en av den venezuelanska oppositionens främsta företrädare.

BOD är Venezuelas fjärde största bank, enligt Venezuelas bankmyndighet Sudeban. Styrelseordförande och största aktieägare är sedan 1998  Victor Vargas. Enligt den senaste rapporten över de 250 största bankerna i Latinamerika och Karibien innehar BOD den 34:e platsen. Banken är även representant för American Express i Venezuela.

Banken har 332 bankkontor och 776 bankomater som ger service till fyra miljoner kunder i Venezuela. Men vilka förgreningar har den till den venezuelanska oppositionens Lilian Tintori?


Svärsonen av spansk kunglig börd

Spansk aristokrat i den venezuelanska
bankvärldens tentakler. Luis A. B.
Vargas är inte bara en mäktig bankir. Han är även svärfar till den 47-årige Luis Alfonso Gonzalo Victor Manuel Marco de BORBÓN y Martínez-Bordiú, eller med andra ord tillhörande samma familj som JUAN CARLOS Alfonso Víctor María de BORBÓN y Borbón-Dos Sicilias, som i politiska ordalag blev Spaniens kung och statschef efter att diktatorn och general Franco avled den 20 november 1975. Monarkin återvände.

Den 6 november 2004 ingick Luis Alfonso äktenskap med Maria Margarita Vargas Santaella, bankiren Victor Vargas dotter. Inte enda av den spanska kungafamiljens medlemmar deltog i ceremonin. Denna sågs förmodligen med kunglig avsmak av att en spansk aristokrat, som enligt familjen Borbón borde vara kung av Frankrike (Sic!), gifte sig med en venezuelanska, även om denna kom från en förmögen överklassfamilj. Luis Alfonso fick arbete av svärfar och arbetade i banken fram till 2010 då familjen övergav Venezuela och flyttade till Spanien.

Summa motsvarande 2050 minimilöner

Diosdado Cabello, PSUV.
För att återvända till den venezuelanska verkligheten, läste parlamentsledamoten Diosdado Cabello upp ett brev i sitt TV-program från en person med insiderinformation. I det hävdades att Lilian Tintoris miljoner skulle användas för att ”finansiera terrorismen” i Venezuela. Brevets avsändare avslutade med orden:

“Lilian, du som kallar dig själv för en försvarare av mänskliga rättigheter, i din stationsvagn transporterade du minimilöner motsvarande minimilönen för 2050 personer. Allt kommer att uppdagas snart för mot ´Operation Bachaqueo´ av terror har vi ´Operación Tun Tun´.”

´Operation Bachaqueo´ kallas hamstrarna, valutaspekulanterna och de som ligger bakom det ekonomiska kriget mot Venezuela medan ´Operation Tun Tun´ är folkets svar som innebär razzior mot affärer och företag som deltar i det ekonomiska kriget.

Cabello frågade också tittarna vad som skulle ha hänt och vilka rubrikerna i medierna skulle ha blivit om någon minister eller högt uppsatt i regeringen skulle ha fastnat i poliskontrollen med en liknande summa?

– Hur skulle vi ha behandlats i denna stund i borgerskapets medier? Men de är tysta som möss vad gäller de brådskande påstådda utgifter som Tintori säger sig ha (för sina sjuka 100-åriga mormor).