5 september 2017

Colombiansk tevejournalist satte manus i händerna på venezuelansk säkerhetsagent som fick 2685 dollar för att ljuga

Claudia Cano, den colombianska journalisten som skrev manuset för den avhoppade venezuelanska säkerhetsagenten "utan att ta hänsyn till yrkesetik"!Colombiansk tevejournalist satte manus i händerna på venezuelansk säkerhetsagent som fick 2685 dollar för att ljuga

Av Dick Emanuelsson, Resumen Latinoamericano

TEGUCIGALPA / 2017-09-05 / Den colombianska tevejournalisten Claudia Cano instruerade hur och vad den avhoppade venezuelanska säkerhetsagenten Edgar de Jesus Villanueva skulle säga. För det fick han åtta miljoner colombianska pesos, eller 2685 dollar, en skitsumma för att sälja sin heder, trovärdighet och sitt land.

Eller är han i själva verket en kubautbildad kontraagent?

För samtalen mellan Villanueva och Cano är inspelade och den latinamerikanska tevekanalen Telesur, med säte i Caracas, publicerade i dag, tisdag den 5 september bomben som med all sannolikhet kommer att spoliera den 26-åriga Canos framtida journalistkarriär.


Video: Den hemliga inspelningen
  

  
Canal Unos journalist är en typisk tevejournalist med rätt ” utseende” som ska platsa i teverutan. Förspelet till ”Bomben” som Canal Uno skulle presentera påstods vara direkta konkreta anklagelser mot både president Nicolas Maduro och Diosdado Cabello, andreman i det socialistiska regeringspartiet PSUV och hatad bland den colombianska oligarkin och mediemonopolen.

Claudia Cano hade lyckats komma över en ”chiva”, på journalistspråk en ”Flash”. Hur, var och när Canal Uno hade lyckats att komma i kontakt med den avhoppade säkerhetsagenten vet vi ännu inte. Kanske han rekryterades redan i Caracas där köpesumman gjordes upp.

Jesus Villanueva, påstådd agent från den venezuelanska säkerhetstjänsten som "manipulerade och ljög för några få dollar".


Journalisten Claudia Cano skulle i söndagsnyheterna presentera anklagelserna från denne Sebin-agent som handlade om droghandel, där den mystiska och hittills okända drogkartellen Cartel de los Soles, korruption, tortyr mot politiska fångar och demonstranter hos oppositionen skulle bindas ihop med Diosdado Cabello och säkerhetspolisen Sebins högste chef Gustavo Enrique Lopez.

”För jag behöver. . . , jag behöver pengarna”

Problemet var bara att det var colombianska önskningar som via denna unga journalist skulle materialiseras genom venezuelanen som ville ha åtta miljoner pesos (2685 dollar) och fri lejd till USA.

– När vi har slutfört jobbet betalas det, sa Cano till en orolig venezuelan. Först får du fyra miljoner och efter jobbet de resterande fyra miljonerna, sa Cano och det hörs att Cano försökte invagga den unge venezuelanen i god tro. Som journalist vet man när kollegan börjar bli orolig för att ”förlora sitt objekt”.

– Jag ska….. jo, jag ska göra det. För jag behöver. . . , jag behöver pengarna. Men jag gillar inte att ljuga framför kameran, jag gillar inte att ljuga, sa Villanueva.

För jag behöver. . . , jag behöver pengarna. 


Nyheten ska ”kittla”

Men den undersköna Claudia Cano gick på och började instruera sin ”venezuelanska säkerhetsagent”.

– För att nyheten ska vara intressant och ha en tyngd måste den ”kittla”. För vi kan inte bara servera en simpel platt grej. Man måste ge den stuns, förklarade Cano till sin ”elev” som började inse att om han inte sa rätt saker på rätt sätt skulle hela ”projektet” arkiveras och han skulle stå där utan de 2685 dollarna och flygbiljett till USA.

Det var här de ”delikata-pikanta” detaljerna skulle in och serveras och Cano skulle komma att orientera säkerhetsagenten.

– Och. . . började Cano försiktigt, vi ska prata om att de (Diosdado Cabello och Sebinchefen) tillhör eller inte den berömda (drog) kartellen Cartel de los Soles.

– Vill du att jag ska säga till dig om de (Diosdado Cabello och Sebinchefen) tillhör Cartel de los Soles? undrade Villanueva.

– Javisst! Jag vill att du ska säga att de tillhör kartellen. . . för. . .  det är ju en offentlig hemlighet, svarar Cano. Jo. . . det där. . . alla vet ju det, du vet det, hela världen vet. . .Okänd kartell fabricerad av Venezuelas motståndare

Men det är ingen som hittills har lyckats få klarhet i denna mystiska påstådda drogkartell, som sägs ha sitt säte i Venezuela. Kanske det är det som kittlar?

“Cartel de los Soles” påstås vara uppbyggd och ledd av venezuelanska militärer, därav ”Los soles”, officersstjärnorna på axelklaffarna. Men, som Telesurs verklige proffsreporter Madelaine Garcia säger, kartellen existerar än så länge bara hos de antivenezuelanska mediernas och högerns sinnevärld. För hittills har inte ett enda gram knark beslagtagits från denna kartell som utpekas som den ”mäktigaste i regionen”, till och med större än de colombianska och mexikanska kartellerna som kontrollerar och distribuerar 70 procent av all ”vitvara” som exporteras till USA, den störste drogkonsumenten i världen.

Inte heller har ett enda hållbart bevis presenterats över existensen av denna kartell, med undantag för den avsatte finansministern Rafael Isea som flydde Venezuela efter att han avslöjats för korruption. Likheterna med den avsatta riksåklagaren Luisa Ortega Diaz är slående. Bägge reser runt i regionen och placeras ut framför medierna för att rabbla upp ett antal anklagelser mot regeringen i Caracas, säger deras kritiker.

Sebinchefen Gustavo Enrique Lopez, föremål för de antivenezuelanska mediernas psykolgiska krigföring.


”Bluffen och lögnen” förvandlades till sanning

Och Claudia Cano fortsatte att placera citat som den venezuelanske säkerhetsagenten skulle säga framför Canal Unos kameror:

– Chefen för Sebin tillhör el Cartel de los Soles.

– Vad mer, undrade Villanueva.

– Och. . .  Diosdado Cabello, att han vet allt om Kartellen, eller hur.

I det inspelade samtalet mellan Villanueva och Cano säger den förste att ”jag kan försäkra dig att talet om att ”de torterar” (fängslade demonstranter) är en bluff, en lögn”!

Men journalisten Claudia Cano på Canal Uno vänder Villanuevas ”försäkran” 180 grader och i den publicerade intervjun, i centrala Bogota, försäkrar han återigen, men denna gång, att demonstranterna ”torteras”.

Canos plan var att få Villanueva att framställa Venezuela och regeringen i en så dålig dager som möjligt. Cano bearbetade den venezuelanska säkerhetsagenten och byggde sakta upp vad han skulle säga:

– Självklart. . .  för att det ska bli ett så starkt intryck som möjligt. . . . måste du ge ett intryck av allt är dåligt i systemet och i regeringen.

– Aha, . . . okey, svarar Villanueva.

– Du kan inte gå ut och säga; nej men titta att visst gör de bra saker, NEJ! understryker Cano.

Att dra in de ledande regeringskretsarna i mediekriget, som Diosdado Cabello, är manualen för de colombianska och andra antichavistiska medier.


”För några få dollar”

Och ”Bomben” slog ner i söndags då intervjun med den avhoppade venezuelanske säkerhetsagenten sändes i Canal Uno. Men desarmerades bokstavligen i dag, tisdag

Jag ringde till Canal Uno och Claudia Canos chef Jorge Acosta men efter två timmar i telefonen gav jag upp.

Min fråga skulle ha varit om yrkesetiken hos Canal Unos journalister spelar en underordnad roll eller om fabricerandet av spektakulära nyheter står över, även om det, som i fallet med säkerhetsagenten Villanueva, bryter mot alla journalistiska och etiska principer.

Till Claudia Canos enda försvar kan man säga att hon inte är ensam. Varje minut bombarderas det colombianska folket av medierna i en hänsynslös propagandakampanj mot Venezuela och regeringen Nicolas Maduro. Det är heller inget nytt. Sedan Hugo Chavez valdes till president i slutet av 1998 har den psykologiska krigföringen från de colombianska medierna och den politiska högerns sida inte vilat en enda sekund. Jag vet det efter att ha varit ackrediterad reporter i Colombia 2000-december 2005 och senast under maj månad gjorde en månadslång reportageresa i landet. Det är värre än någonsin, inte ens gerillan utmålades värre än hur Maduro i dag utmålas.

Säkerhetsagent Villanueva är bara här en billig bricka i detta smutsiga spel, en man som sålde sig ”För några få dollar”, som den legendariska Clint Eastwoodfilmen döptes till.

¡UPPDRAG SLUTFÖRT"!


Källa: Telesur