7 september 2017

Protester i Chile och Spanien mot besök av den venezuelanska oppositionens utsända

”Rajoy med venezuelas kuppmakare. Ut med fascisten Freddy Guevara”! 'r en av många banderoller under demonstrationerna i Madrid mot besöket av de två främsta venezuelanska oppositionsledarna. FOTO: RL.Protester i Chile och Spanien mot besök av den venezuelanska oppositionens utsända

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2017-09-07 / I dag onsdag (7 september 2017) landade generalsekreteraren för de Amerikanska Staternas Organisation (OAS) Luis Almagro i Chiles huvudstad Santiago och möts av protester för sitt villkorslösa stöd till den venezuelanska högeroppositionen. Almagro ses som USA:s man och ger öppet sitt stöd till USA:s sanktioner mot Venezuela. Samtidigt befinner sig två av oppositionens män på en Europaturné och i Spanien möttes de av protester.

Efter valet till den författningsskrivande församlingen den 30 juli har luften gått ur den venezuelanska oppositionen som nu ägnar sig till interna fruktlösa strider. Den diktatur den har beskrivit och som västpressen utan att ifrågasätta ett ord har citerat, ska nu delar av oppositionen tävla emot i valen till att utse Guvernörer i Venezuelas delstater i mitten av oktober.

Oppositionens försök att framkalla en statskupp i Venezuela misslyckades på grund av stöd från folket. Därför satsar den nu på en internationell intervention med stöd av USA:s sanktioner som de vill få EU:s stöd till.


Mariano Rajoy skakar hand med Julio Borges. I bakgrunden Freddy Guevara som nöjt betrakatar Rajoys mottagande.


Spanska vänstern förkastar den venezuelanska oppositionen

Julio Borges, språkrör för partiet Primero Justicia och Freddy Guevara, talesman för partiet Voluntad Popular anlände i förrgår till Madrid där de togs emot av neofrankisten Mariano Rajoy. Denne utlovade allt stöd till sina alliansbröder i den venezuelanska högern samt ett stöd från Spanien och Europa till Donald Trumps beslut om att införa ekonomiska sanktioner. Rajoy lovade att han personligen skulle ta upp frågan om sanktioner mot Venezuela inom EU.

Den spanska vänstern i Izquierda Unida har både i Spanien som i EU-parlamentet kallat både Rajoy som den venezuelanska oppositionen för hycklare och för att stimulera en statskupp och militär intervention i Venezuela.

Också det stora katalanska partiet Esquerra Republicana de Catalunya, ERC har fördömt Rajoys utspel och stöd till den fascistiska delen av den venezuelanska högeroppositionen som är ansvarig för mer än 100 dödade venezuelaner sedan deras protester inleddes den 4 april.

”Ut med fascisten Freddy Guevara”!

Borges och Guevas europaturné är ägnat att förstärka strypgreppet mot den venezuelanska ekonomin i tron att svälta ut folket ska få det att resa sig med våld mot regeringen. De fyra månaders våldsamma protester visade motsatsen i valet den 30 juli, Venezuelas folk förkastade våldet och som ett bevis för detta gick mer än åtta miljoner personer till valurnorna denna dag.

I Madrid demonstrerade följdriktigt spanjorer mot besöket med banderoller med texten:

”RAJOY MED VENEZUELAS KUPPMAKARE. UT MED FASCISTEN FREDDY GUEVARA”!

Borges och Guevara har redan träffat Frankrikes Enmanuel Macron och i dag onsdag är det menat att de ska träffa den tyska högern Angela Merkel och i morgon blir det celebert besök i London hos ytterligare en europeisk regeringschef på högerkanten, Theresa May.

Här finna inga besök inplanerade hos fackföreningar eller exilorganisationer.


Här ett offer för den venezuelanska oppositionen som av demonstranterna anklagats för att vara "chavist", regeringsanhängare. Över 100 venezuelaner dödades i demonstrantionerna där oppositionen använde allt från stenar till bomber. De två partierna som Borges och Guevara representerar, Voluntad Popular och Primero Justicia är de mest våldsamma av den samling av 20 partier som representerar oppositionsfronten MUD.


Demonstrationer i Chile mot ”Imperiets Dräng”!

I samma politiska spår går OAS´ generalsekreterare Luis Almagro som i morgon torsdag ska träffa den förre presidenten och ledaren för det chilenska högerpartiet Renovacion Nacional; Sebastian Piñera. Stora demonstrationer är utlysta mot besöket av denne uruguayanske ”socialist” som mer än någon annan tidigare på hans post har ansetts mer tjänstvillig i det som Che Guevara karaktäriserade som ”USA:s Ministerium för Koloniala Frågor”, OAS.

Almagro lyfter inte på ögonbrynen när det största medlemslandet utsätts för en parlamentarisk statskupp och för ett år sedan avsatte Dilma Rouseff på posten som president, vald av 53 miljoner brasilianer. Här utlystes inga ekonomiska sanktioner från Vita Huset eller protester från Luis Almagro.

Och det kommer den chilenska vänstern att påminna honom när den i eftermiddag har utlyst demonstrationer mot Almagros besök med slagorden: ”ALMAGRO, IMPERIETS DRÄNG, UT UR CHILE”!

Att Almagro besöker Chile bara fyra dagar innan årsdagen för den fascistiska statskuppen i Chile den 11 september 1973 för att förmå regeringen och den chilenska oppositionen att förstärka den internationella högerfronten mot Venezuela och för att skapa opinion för en intervention av Venezuela, retar upp chilenarna än mer som ser besöket som en politisk provokation.

"Mr. Almagro & Yankies Go Home-Ut ur Chile och Venezuela", kräver de chilenska demonstranterna framför presidentpalatset i Santiago de Chile den 7 september, 2017. FOTO: RL.

OAS´ generalsekreterare Luis Almagro med Lilian Tintori. hustru till oppositionsledaren Lepolde Lopez. Tintori ertappades förra veckan med 200 miljoner bolivar i sin bil i form av fyra stora trälådor för att "betala sjukhusräkningen för min sjuka mormor som är 100 år", förklarade Tintori. Myndigheterna igångsatte en polisiär utredning och beslutade om utreseförbud för Tintori. Trots det köpte Tintori en flygbiljett för att delta i Borges och Guevaras europaturné i måndags och anlände till flygplatsen i Caracas i sällskap med Italiens, Spaniens och Tysklands ambassadörer och kallade samtidigt till presskonferens för att framställa de venezuelanska myndigheterna som en "diktatur som inte tillåter mig att resa ut"! Det är samma lagar som tillämpas i Sverige, USA eller de länder som ambassadörerna representerar. Varför då göra en skandal i medierna om denna kvinna som har en omsättning på sitt bankonto som varje månad uppgår till 700.000 bolivar. De 200 miljonerna bolivar motsavarar 285 månaders lön eller nästan 24 år. För att betala mormors sjukhusräkning?!


Den avsatte riksåklagaren Luisa Ortega avslöjas för att ljuga

En annan venezuelan som är på turné är den efterlysta före detta riksåklagaren Luisa Ortega. Hon är misstänkt och anklagad för delaktighet i en maffialiknande struktur inom åklagarämbetet som använde insamlat utredningsmaterial till att utpressa tvivelaktiga företag som opererar i Orinocobältet, där världens största oljereserver återfinns.

Hon och maken öppnade bankkonton i Bahamas med sex miljoner dollar insatt på banken USB, enligt den nye riksåklagaren Tarek Saab. För att undvika att ställas inför rätta flydde hon den 18 augusti via en snabbgående yacht till ön Aruba, 40 kilometer från det venezuelanska fastlandet. Här har USA sin viktigaste militära underrättelsebas som kontrollerar och avlyssnar alla kommunikationer på den amerikanska kontinenten. USA:s USSOUTHCOM har även en flygbas på Aruba och en marinbas på grannön Curaçao där USA:s 4:e Flotta huserar.

Ortega anses vara USA:s gisslan efter att CIA kommit över samma uppgifter som den venezuelanska kriminalpolisen och i dag utnyttjar Ortega i sitt politiska spel mot regeringen Nicolas Maduro i Caracas. Ett av dessa kort som Luisa Ortega spelar ut under sin latinamerikanska turné, är anklagelser om att det brasilianska byggföretaget Odebrecht, inblandat i korruption och mutor till politiker i ett stort antal länder på kontinenten, skulle ha gett 100 miljoner dollar i mutor till det venezuelanska regeringspartiets andreman Diosdado Cabello.


En allt mer pressad avsatt riksåklagare, Luisa Ortega Diaz.


USA:s Justitiedepartement drar i Ortegas tåtar

Men Odebrecht förkastade dessa anklagelser igår, den 6 september i år via en presskommuniké. Men trots det har Ortega uttalat sina kategoriska anklagelser mot Cabello och ytterst regeringen Maduro så sent som på en konferens för latinamerikanska åklagare i huvudstaden Brasilia för två veckor sedan.

Det är USA:s Justitiedepartement som har dossiern om Odebrechts mutaffärer i Latinamerika och Karibien. Enligt dagstidningen Miami Herald samarbetar Luisa Ortega direkt med denna USA-myndighet, en makaber händelse som i Venezuela ses som ett direkt fosterlandsförräderi; att samarbeta med den stat som hotar invadera Venezuela militärt, vems ärenden går man då? Vänd på frågan och gör tankeexperimentet vad som skulle hänt om det var USA som anklagades och en avsatt riksåklagare samarbetade med utländsk makt?


Odebrechts pressmeddelande som publicerades den 6 september, 2017, där de förkastar Luisa Ortegas anklagelser mot Diosdado Cabello om mutor på 100 miljoner dollar.


Mappen “Odebrecht” har använts för att manipulera och skriva om den politiska kartan i Latinamerika hävdade igår portalen Mision Verdad, Uppdrag Sanning. Målet är att peka ut progressiva regeringar och personer som korrumperade för att ersätta dessa med USA-trogna ”tjänstemän”. Det är i det spelet man ska se den i Venezuela av korruption anklagade före detta riksåklagaren Ortegas uttalanden som spelar USA:s Justitiedepartement i händerna.

Men det paradoxala i fallet Odebrecht är att företaget självt igår i ett pressmeddelande hävdade att det finns inget på Diosdado Cabello. Redan den 6 september 2016 publicerade Odebrecht på sin webbportal presskommunikén där de informerar den allmänna opinionen om att efter en revision och genomgång av ”det tidigare systemet och vittnesmål” har inga utbetalningar ”via tredje person” utbetalats till Cabello.

”Oppositionsledaren Henrique Capriles tog emot 15 miljoner dollar”

Henrique Capriles, mutanklagad.
Däremot skrev The Wall Street Journal för några månader sedan att oppositionsledaren Henrique Capriles, presidentkandidat för högern som förlorade mot både Chavez och Maduro 2012 respektive 2014 skulle ha tagit emot 15 miljoner dollar i mutor i utbyte mot ett byggprojekt i delstaten Miranda där Capriles var guvernör.

Det är andra gången på kort tid som Ortega avslöjas för att komma med falska anklagelser mot regeringen Maduro. Förra veckan förkastade en colombiansk företagsledare anklagelser om att han skulle ha favoriserats av president Maduro och som företagare fått koncession i import av livsmedel i programmet CLAP, som mildrar det ekonomiska kriget mot Venezuela. Han har nu stämt Ortega för förtal.

InBlanco-anklagelser av colombiansk journalist

Den colombianska tevejournalisten Claudia Cano, på Kanal 1 i Bogota, avslöjades i tisdags via en bandinspelning där hon bokstavligen satte ett manuskript In-Blanco i händerna på den avhoppade agenten Jesus Villanueva från säkerhetspolisen Sebin. Villanueva skulle i nyhetssändning upprepa journalistens färdiga anklagelser mot regeringen Maduro. Denne skulle säga att Sebin torterar arresterade demonstranter, trots att Villanueva i samtalet med journalisten förnekade att så sker, eller att Diosdado Cabello och säkerhetschefen för Sebin, Gustavo Lopez är inblandade i Odebrechts korruption. För dessa anklagelser fick Villanueva åtta miljoner pesos, eller 2685 dollar och en biljett till USA.


Video: Journalisten Claudia Cano instruerar den avhoppade säkerhetsagenten
https://youtu.be/eKJzofo2ZzY

Men dessa anmärkningsvärda uppgifter publiceras varken i Sverige, Spanien eller de länder där Ortega, Borges, Guevara eller avhoppade säkerhetsagenter tas emot, som om de vore utsända statschefer.

Inte heller att delar av befolkningen i dessa länder inte sväljer den gängse propagandan som framställs i CIA:s laboratorium för Psykologisk Krigföring utan i stället går ut i solidaritetsdemonstrationer med Venezuela.