13 september 2017

Spanska vänsterns EU-parlamentsledamot Javier Couso kritiserar EU:s antivenezuelanska politik

EU, Sverige, i likhet med USA ser inte skillnad på offer och förövare, på orsak och verkan. Som på bilden där en regeringsanhängare har antänts av den fascistiska oppositionen i Venezuela. Men i västmedierna utpekas chavisterna och regeringen som våldsverkare.Spanska vänsterns EU-parlamentsledamot Javier Couso kritiserar EU:s antivenezuelanska politik

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2017-09-13 / I ett framträdande i EU-parlamentet den 12 september anklagade den spanska vänsterns (IU) deputerade Javier Couso parlamentsmajoriteten av socialdemokrater och högerpartier för dess blinda stöd till den våldsinriktade venezuelanska högeroppositionen. Denna opposition, som säger att Venezuela är en diktatur, ska nu delta i valet av delstatsguvernörer i mitten av oktober.

I söndags genomförde oppositionen primärval för att utse sina kandidater. Våldsamheter och slagsmål präglade denna ”enhetsprocess”. Oppositionen hade sin egen Valkommission som i likhet med oppositionens illegala folkomröstning den 16 juli brände alla valsedlar och valprotokoll samma kväll. Det finns alltså ingen som helst fysisk möjlighet att kontrollera äktheten i valresultatet. Enligt oppositionens egna resultat röstade omkring tio procent, eller 1,9 miljoner röstande av valmanskåren i primärvalen, en uppgift som stora delar av oppositionen själva förnekar. Den spanska nyhetsbyrån EFE vittnade också om tomma vallokaler.

Primärvalen som oppositionen genomförde i söndags utvecklades till regelrätta interna slagsmål när de hägrande köttgrytornas poster skulle utses av de aktuella kandidaterna. Drygt 20 partier ska försöka samverka och om det inte går att utse gemensamma kandidater, hur ska de kunna sitta i en gemensam kommande regering?


Jonas Sjöstedt (v) borde lyssna på vad hans partikamrat i den Förenade Vänstern, Javier Couso uttryckte i EU-parlamentet för att inte än en gång hamna på samma sida som Donald Trump eller påstå att USA:s elektordemokrati står över den venezuelanska.

Samma politik som mot Salvador Allende

Javier Couso i talarstolen i EU-parlamentet.
Couso underströk i sitt inlägg i EU-parlamentet att EU inte bör stödja samma ”aggressiva politik som underlättade den militära statskuppen mot president Salvador Allende” den 11 september 1973.

Sluta att lyssna enbart på en del av oppositionen och upptäck att fler än åtta miljoner venezuelaner gick till valurnorna den 30 juli för att välja sina deputerade till den författningsskrivande församlingen (ANC), underströk Couso.

Couso är vice ordförande i EU-parlamentets Utrikeskommission och ironiserade över den dramatiska politiska vindkantringen högerut i synen på vad som händer i Venezuela.

– Vilken dag som helst byter de namn på denna institution och döper den till ”Europaparlamentet och Angelägenheter rörande Venezuela”!

Den spanske vänsterledaren anser att EU är “underordnad den aggressiva destabiliseringspolitiken som USA:s president Donald Trump för”. Couso hävdade i debatten att EU har ”kalkerat den aggressionspolitik som genomfördes för att störta och mörda president Salvador Allende, för 44 år sedan.

Köerna till vallokalerna den 30 juli då över åtta miljoner venezuelaner gick till val för att välja deputerade till en författningsskrivande församling, ANC, ett rött skynke för högeroppositionen som vill rulla tillbaka historien då USA var den stat som verkligen styrde över olja och andra startegiska sektorer i Venezuela. 


Lugn på gatorna efter valet den 30 juli

– Det är beklagligt att Europaparlamentet och EU stöder en del av oppositionen som använde gatuvåld, som begick hatbrott och som uppmuntrade för en statskupp. En del erkänner inte valet av den författningsskrivande församlingen där mer än åtta miljoner venezuelaner röstade. Fram tills i dag har inget oppositionsparti formellt överklagat valresultatet och det viktigaste, dagen efter infann sig freden.

– Nu råder det fred och nästa val förbereds. Så, gör inte samma misstag som detta parlament och EU begick i deras oansvariga inblandning i Libyen eller Myanmar (Burma).


Javier Couso i EU-parlamentet: https://youtu.be/hZQFL91WdxE