3 augusti 2017

Venezuela: Bankkonton spärras i USA för företag som arbetar med Venezuelas valmyndighet

Enligt Jimmy Carter-Centret är det venezuelanska valsystemet pålitligt och bland världen säkraste, skyhögt över USA:s. FOTO: DICK EMANUELSSON.Strypsnaran om Venezuela dras åt allt snabbare:
Bankkonton spärras i USA för företag som arbetar med Venezuelas valmyndighet

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2017-08-03 / Snaran om Venezuela dras sakta åt. Varje dag kommer utspel med avsikt att isolera Venezuela diplomatiskt, ekonomiskt och politiskt. Länder som lyder under USA:s utrikespolitik drar hem sina ambassadörer och kräver, i likhet med Perus kongress, att Venezuelas ambassadör ska lämna landet.

Historien verkar gå igen från den 31 januari 1962 när USA via sitt ”Ministerium för Koloniala Frågor”, som Che karaktäriserade OAS, de Amerikanska Staternas Organisation, uteslöt Kuba från OAS, på begäran av Honduras´ regering.

Här är några exempel på hur Venezuelas politiska och ekonomiska fiender trappar upp kriget mot det sydamerikanska landet de senaste två dagarna.

  • Vd:n för dataföretaget SmartMatic, Antonio Mugica, som sedan 2004 har företagets elektroniska valsystem opererande i alla val i Venezuela, påstod i vaga ordalag i onsdags eftermiddag från London att Venezuelas valmyndighet CNE hade manipulerat valresultatet i söndags med en miljon röster.
  • Uttalandet kom DAGEN EFTER att Trump satt 13 venezuelaner, bland dem CNE:s ordförande Tibisay Lucena i politisk och ekonomisk ”karantän”. Det innebär förbud för företag och personer att har förbindelser med CNE, likt USA:s blockad mot Kuba. Lucena uppgav i dag torsdag att flera företag som levererar kunskap och teknisk assistens till CNE fått sina bankkonton och verksamhet stoppade i USA i dag.
  • För SmartMatic, som enligt Mugica till och med har kontrakt med CIA och ett 20-tal regeringar i världen, skulle fortsatta förbindelser med CNE innebära stora ekonomiska avbräck, för att inte säga en kommersiell katastrof.
  • I dag torsdag, sa OAS´ generalsekreterare Luis Almagro att CNE inte kommer att bjudas in till OAS´ Interamerikanska Möte för Valmyndigheter i Cartagena, Colombia.
  • I dag torsdag gick den 5:e av 34 jurister som oppositionen hade utsett till en ny parallell Högsta Domstol in på den chilenska ambassaden där han ansökte om skydd för sin säkerhet samt politisk asyl.
  • På eftermiddagen kastades brandbomber mot den spanska ambassaden i Caracas. I vems intresse och vad är syftet?


Låt oss först analysera den allvarliga anklagelsen om ”manipulering” av valresultatet från CNE:s sida.

Antonio Mugica, vd för företaget Smartmatic.


CNN-intervju

En självsäker vd i Smartmatics hade innan sitt uttalande om ”manipulering” av rösterna i valet i söndag, intervjuats av CNN:s mexikanske stjärnreporter Fernando Ramos efter valet 2013 där Maduros motkandidat Henrique Capriles Radonski påstod att valfusk hade ägt rum. I intervjun på sex minuter försäkrade Mugica det omöjliga i att manipulera röstningen i företagets elektroniska system. Varje röst registrerats omedelbart och en fysisk kopia att en röstning har genomförts registreras separat. Datasystemet kontrolleras senare med de fysiska rösterna.

Sedan 2004 har ingen kunnat ifrågasätta företagets röstmaskiner och programvara. Mugica förklarade detta på ett ledigt och avslappnat sätt och ingav stort förtroende i sina uttalanden inför Ramos, CNN.

Presskonferensen i London

Men i onsdags den 2 juli 2017 var det en nervös och osammanhängande verkställande direktör som från London läste upp ett skriftligt uttalande från företaget (ägt sedan 24 november 2014 av finansspekulanten och Gudfadern och finansiär till de "Oranga Revolutionerna" i östeoropa, Georg Soros och lord Mark Malloch Brown, Soros närmaste man sedan 1993), där han flera gånger stakade sig under läsningen.

De venezuelanska valmyndigheterna via Tibisay Lucena var indignerade och chockade över Mugicas uttalande, framför allt eftersom Smartmatics 20 ledande tjänstemän och chefer i Caracas hade lämnat Venezuela på onsdagen, fyra dagar INNAN valet.

Företagets uttalande ifrågasätts också av en rad andra orsaker, framför allt att Mugica gjorde uttalandet om manipulering utan att först har konsulterat med Tibisay Lucena och CNE för att verkligen konstatera att en manipulering hade ägt rum, vilket borde vara brukligt för ett kontrakterat företag. Mycket oproffessionellt.

SmartMatic lämnade inga som helst uppgifter till CNE om varför man lämnade landet.

Man uppgav inte heller några som helst tekniska detaljer för hur den påstådda manipuleringen av rösterna hade gått till, hur man upptäckte den, Smartmatics uttalande byggde på antaganden gjorda från London.

– Vi kan inte garantera resultaten från valet till den Författningsskrivande Församlingen. Vi TROR att datauppgifterna blev manipulerade, sa Mugica från presskonferensen i London.

Han antog att det berodde på avsaknaden av kontrollanter från den venezuelanska oppositionen.

Det massiva deltagandet i söndags skakade om oppositionen, Trump och de krafter som vill störta regeringen Nicolas Maduro.


Känslig BBC-fråga

Men varken på presskonferensen eller i den kommuniké som företaget senare skickade ut finns någon som helst teknisk detaljerad information om hur eller vem som utförde det påstådda valfusket, skriver Alba-Ciudad i en analys av Smartmatics uttalande.

Vad som gör händelsen än mer i dunkel är det faktum att SmartMatic inte deltar i datasystemet och sammandraget av alla datauppgifter utan mer förser CNE med röstmaskiner, vissa datasystem samt ett visst underhåll. Det innebär, hävdar portalen Alba-Ciudad, att är oklart hur företagets vd har kommit över nödvändiga datauppgifter för att kunna hävda att det var ”manipulering”.

Vanligtvis, i händelse av att det påträffas avvikelser, ska detta behandlas med uppdragsgivaren, i detta fall CNE. På presskonferensen ställde BBC:s reporter frågan till Mugica om han hade diskuterat sina rön med valmyndigheten. Enligt BBC-reporterns artikel tog Mugica ”en lång paus” och svarade nekande.

Tumskruvarna dras åt

Enligt Alba-Ciudad skulle den Författningsskrivande Församlingens ledamöter sväras in i dag torsdag, men flyttades fram tills i morgon fredag. Fanns det något intresse av att ifrågasätta legitimiteten i denna nya Församling från Smartmatics sida? Anklagelsen om valfusk är naturligtvis mycket allvarlig och ökar på mediernas internationella krigföring mot detta val.

Hur kan andra länder ha förtroende för SmartMatic efter att den i praktiken har ifrågasatt säkerheten i sin egen programvara?

Enligt CNE:s ordförande Tibisay Lucena har flera av CNE:s leverantörer fått sina bankkonton spärrade i USA som en konsekvens av sanktionerna som Trump har verkställt mot Venezuela, Maduro och CNE:s Tibisay Lucena. Är det därför som Smartmatics vd Mugica var både nervös och stapplade i sin uppläsning av det i förväg utarbetade pressmeddelandet?

CNE:s ordförande Tibisay Lucena.


Maduro: “Gör en ny räkning och total kontroll av valet”!

Venezuelas president Nicolas Maduro uppmanade CNE att omedelbart genomföra en revision av valresultatet i söndags men tvivlade inte på vad det är som verkligen ligger bakom Smartmatics uttalande.

– År 2004 använde de sig av Henry Allup (oppositionsledare som sa att det var valfusk när Chavez vann folkomröstningen efter halva sitt mandat den 15 augusti 2004 med 63,5 procent av venezuelanerna som ville att han skulle genomföra sin andra hälft av mandatperioden).

Det året fanns Jimmy Carters Valorganisation på plats och gjorde omdömet att Venezuela hade världens bästa och säkraste röst- och valsystem, mer eller mindre omöjligt att manipulera.

År 2013, när Maduro ställde upp mot Henrique Capriles Radonski vann han med en procent som Capriles anklagade Maduro för att ha vunnit med valfusk. Han kallade ut sina anhängare på gatorna och elva venezuelanerna miste livet.

– Jag uppmanade (CNE) att göra en total revision av resultatet och det visade att siffrorna stämde till 100 procent av alla röster, sa Maduro.

– Nu har de ingen i landet som vill säga ifrån utan nu kommer en individ som har ett företag i London och sina bankkonton i USA och försöker svärta ned valprocessen och påstår att bara 7,5 miljoner venezuelaner röstade. Därför har jag bett att CNE genomföra en revision till 100 procent av valresultatet så som valreglementet slår fast och att landet informeras om resultatet.
Företaget tidigare utrett i USA

USA:s skattemyndigheter har tidigare uppmärksammat SmartMatic. En kort tid efter att företaget inlett sitt arbete i samarbete med CNE 2004, inledde USA:s skattemyndigheter en utredning av företaget i USA. Regeringsorganet Kommittén för Utländska Investeringar inom skatteverket hade gått i genom Smartmatics uppköp av företaget Sequoia Voting Systems.

Det är ett USA-företag som producerar elektroniska röstmaskiner. USA-myndigheterna prövade frågan om uppköpet kunde vara ett eventuellt problem för den ”nationella säkerheten”. Enligt vad New York Times uppgav vid det tillfället handlade undersökningarna huruvida regeringen Hugo Chavez skulle ha kontroll och inflytande över SmartMatic Corporations operationer. Utredningen gjordes direkt mot Antonio Mugica, företagets vd då som nu.
[Venezuela-Video]: Oppositionens paramilitärer skjuter för att stoppa valet! Samma strategi som i Ukraina, ett venezuelanskt Maidanscenario

Paramilitärer patrullerar från en lastbil att stadens gator är tomma på folk den 30 juli då Venezuela skulle gå till val för att utse ledamöter till en författningsskrivande församling. 240 vallokaler kunde inte genomföra valet på grund av oppositionens våldsmaskin som försöker skapa ett ´Maidanscenario´ med stöd av den internationella pressen. FOTO: MADELAINE GARCIA, TELESUR.[Venezuela-Video]: Oppositionens paramilitärer skjuter för att stoppa valet! Samma strategi som i Ukraina, ett venezuelanskt Maidanscenario

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2017-08-03 / Ta en titt på den dramatiska videon som Telesurs meriterade reporter Madelaine Garcia har bandat samma dag som val genomfördes i Venezuela till en författningsskrivande församling. Videon visar hur de ”fredliga demonstranterna” i staden San Cristobal i delstaten Tachira, en delstat som gränsar till Colombia, attackerar det venezuelanska Nationalgardet med automatkarbiner som används i krig.


Video: Så opererar och attackerar den venezuelanska paramilitären:


Videosekvenserna visar hur en nationalgardist, beväpnad med batong, skjuts i benet och hur den patrull nationalgardister som hade order om att bereda för människorna i staden att kunna rösta beskjuts med automateld.

Dessa lokala paramilitärer hade upprättat utegångsförbud i flera städer i delstaterna Tachira och Merida och tvingade befolkningen att hålla sig inomhus för att vägra dem den mänskliga rätten att gå och rösta den 30 juli.

Den modiga reportern Madelaine Garcia, som
rapporterar från Latinamerika för Telesur
Madelaine Garcia filmar senare hur en lastbil med AK-beväpnade paramilitärer patrullerar de folktomma gatorna och hur de posteras framför vallokalerna för att hålla väljarna borta.

Men delar av befolkningen vägrade att följa dessa order och tog sig ur den omringning paramilitärerna hade upprättat. De gick över floder och berg för att ta sig till vallokaler i byar i närheten. Med dagens mobiltelefoner går det inte att förgripa sig på verkligheten oavsett om det är CNN, Dagens Nyheter eller Reuters som i en medial anstormning utan jämförelse har inlett en medial krigföring mot Venezuela.

Colombias dödsskvadroner i tjänst hos Venezuelas opposition

I delstaterna Merida och Tachira har oppositionen en stark allierad i den colombianska paramilitären. När denne reporter deltog i en resa från Bogota till Caracas i januari 2003, mitt under den lockout som oppositionen med stöd av det statliga oljebolagets direktörer, för den gamla USA-stödda regimen kontrollerade fortfarande statsapparaten och ekonomins kronjuvel, oljebolaget PDVSA, utsattes de åtta bussar som de colombianska fackföreningarna hade hyrt för att resa till Venezuela för både gevärseld som stenkastning i gränsstaden San Antonio i delstaten Tachira.

I staden San Cristobal, där vi, cirka 200 personer, tillbringade natten inlåsta i omklädningsrummen på stadens basebollarena för att inte bli mördade av den venezuelanska oppositionens psykopater som anklagade oss för att vara utsänd av FARC-gerillan, beslöt busschaufförerna att inte fortsätta resan till Caracas eftersom de kände dödshoten mot sig, en naturlig reaktion.

En av de åtta bussarna som visar hur kulor och stenar avlossades och kastades mot bussarna på färd mot Caracas. FOTO: DICK EMANUELSSON


Framrutorna på flera bussar hade perforationer av kulorna som avlossats mot oss. Stadens anhängare till Chavez lyckades få fram kommunala bussar som i gryningen skulle komma att transportera oss under 30 timmars färd tills vi kom fram till Caracas.

I flera städer gjorde karavanen uppehåll, ett mitt i natten vid 2-tiden då fem tusen invånare i en av städerna hade slutit upp på det centrala torget för att hälsa oss välkomna till sin stad som vägrade att ge efter för den venezuelanska fascismens hejdukar. De grät av rörelse och kramade oss för den solidaritet de colombianska klassbröderna visade dem i en så utsatt situation som det ekonomiska sabotaget som kostade landet 20 miljarder US-dollar.

I staden Carigua hälsades de 200 personerna från den colombianska fackföreningsrörelsen välkomna för sin solidaritet med Venezuela mot oppositionen och USA:s försök att återta förlorade positioner i Venezuela. FOTO: DICK EMANUELSSON.


Kremerade i paramilitärernas ugnar

Den colombianska sidan under kontroll av dessa paramilitära dödsskvadroner (AUC) som enligt det colombianska åklagarämbetet har mördat tiotusentals civila, anklagade för gerillasamröre, i detta län.

I det colombianska länet Norte Santander byggde paramilitärerna i stil med den tyska fascismen under kriget ugnar för att bränna och utplåna alla spår av sina offer. I floderna kastades armar, ben, eller huvud avskilda från den styckade kroppsbålen från tusentals offer för paramilitärerna. Det blev för mycket för militärer och poliser, som var allierade med paramilitären som då byggde ugnarna. Rapporterna från människorättsorganisationerna satte blickpunkten på detta folkmord och innebar att mördarna sofistikerade sin fysiska utrotning av vänstern, bönder och folkkämpar.150 paramilitärer kontrakterade i Caracas

Dessa paramilitärer kontrakterades av den rika venezuelanska oppositionen och paramilitärens stöd till denna opposition har fortsatt, vilket vi kan se på videon från Telesurs modige reporter.

I maj 2004 uppdagades på en stor hacienda i utkanten av Caracas, i kommunen Baruta, kontrollerad av högeroppositionen, en truppkontingent på 150 colombianska paramilitärer i full stridsmundering. Gården ägdes av kuban-venezuelanen Robert Alonso, som flydde till Miami där han har fortsatt sin krigföring mot regeringen i Caracas.
Mediernas ansvar och politiska roll

Vilka är bilderna i dag i svenska medier av valet den 30 juli? Eller i de spanska medierna?

Medierna har totalt tappat konceptet för en objektiv journalistik och är helt likriktade vad gäller dagens Venezuela. Deras mål är nu att framställa och försöka skapa en bild av Venezuela som ett ´EuroMaidan´ i Kiev i januari-februari 2014. Men det finns en stor skillnad; Venezuela är inte Ukraina och det stora valdeltagandet till den författningsskrivande församlingen den 30 juli var ett politiskt dråpslag för oppositionen.

Men med attentat, som det mot en MC-patrull den 30 juli mot åtta nationalgardister i rikemansstadsdelen Altamira i Caracas, försöker oppositionen med den internationella pressens hjälp skapa en chimär och en bild av ett Venezuela i förfall och kaos.

I stället för att intervjua personer vid vallokalerna om varför de gick och röstade slog medierna i världen upp sina förstasidor med bilden på explosionen mot MC-patrullen och med kommentarer från oppositionsledarna som all citeras utan det minsta ifrågasättande. Det kallas på journalistspråk som ”politisk redigering”.

Dagens Nyheter den 30 juli, jämför denna "1:a" med de följande spanska dagstidningarna denna valdag:

OCH DE SPANSKA MEDIERNA den 30 juli: