17 januari 2019

Venezuela: Kuppmilitärer framträder i Miami-kanal i kamouflageuniform men från Peru!





Venezuela: Kuppmilitärer framträder i Miami-kanal i kamouflageuniform men från Peru!

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2019-01-17 / Konspirationen mot Venezuela trappas upp. En grupp i Venezuela utsparkade militärer framträdde igår kväll i peruansk teve och förklarade sig lojala mot den självutnämnde `presidenten´ Juan Guaidó. Denne erkänns också av Lima-Gruppen och Donald Trumps USA. Den psykologiska krigföringen går in i en ny, farligare fas efter att den förre CIA-chefen Mike Pompeo, Trumps utrikesminister, avslutat en latinamerikaturné för att samordna attackerna mot Venezuela.

Löjtnant Hidalgo och korpral Guillen var en grupp på nio venezuelanska militärer som satt fängslade för konspirationer mot den folkvalda regeringen Nicolas Maduro. Under en fångtransport förra året lyckades de fly och tog sig på olika vägar till Peru där de gavs politisk asyl av den USA-vänliga regimen.

Igår framträdde de iklädda kamouflageuniform i den peruanska Tv-kanalen UCI Noticias. Detta medium upplät sin studio för att den Miamibaserade Tv-kanalen EVTV Miami skulle få möjlighet att låta dessa underofficerare utgöra en upptrappning, må vara ett pinsamt mediespektakel, av den psykologiska krigföringen mot Venezuela.

Vad skulle ha hänt i Sverige om två militärt klädda svenskar uppträdde i Moskva-Teve och öppet uttalade sina krigsplaner "för att befria" sitt hemland?


Om peruanska gerillasoldater framträdde i Caracas?

Det första uppseendeväckande i massmediashowen igår var det faktum att de peruanska myndigheterna tillåter att utländska militärer uppträder i full stridsmundering. Hur ska den venezuelanska regeringen, eller vilken annan regering som helst som ställs inför ett sådant faktum, uppfatta och reagera? För vad de två herrarna talade om under den 19 minuter långa intervjun, var en komplett militär konspiration mot en folkvald regering, oavsett om man gillar den eller inte.

Det finns internationella regler, avtal och konventioner som reglerar umgänget mellan stater och regeringar. Hur skulle den peruanska regeringen uppfattat saken om gerillasoldater från Sendero Luminoso eller den före detta gerillarörelsen MRTA (Movimiento Revolucionario Tupac Amaru) satt i en Tv-studio i Caracas och bröstade sig med militära och politiska konspirationsplaner mot den peruanska staten och regeringen? Eller om före detta Svarta Pantrar gjorde samma sak från Caracas, där de talade om hur den väpnade kampen ska föras i USA för att störta regimen i Vita Huset som de inte erkänner?

Ingen av venezuelanerna har valt Guaidó

De bägge f.d. militärerna uppgav att de inte erkänner Nicolas Maduro som president utan den självutnämnde Juan Guaidó. Han är nyutnämnd ordförande för den av Högsta Domstolen suspenderade Nationalförsamlingen. Han har nu på egen hand påtagit sig den tunga ansvarsfulla posten som president för Republiken.

Men ingen av venezuelanerna har valt honom. Han påtar sig också rollen som överbefälhavare för de väpnade styrkorna. Men han har inga trupper att beordra, vilket har bekräftats varje dag sedan den 10 januari då Maduro svor presidenteden och fick fullt förtroende av de fyra vapengrenarna samt den Bolivarianska Polisen.

Den kanske viktigaste livförsäkringen är de 1,6 miljoner enheterna inom den Bolivarianska Folkmilisen som är det organiserade civila folket i vapen.

De två, från Perus horisont, säger att de bara väntar på `sin´ presidents ”order för att kunna agera och uppnå Venezuelas frihet”.

 Kvinnliga enheter i de väpnade styrkorna i försvar av Venezuela mot varje slags utländsk intervention.


Militärt träningsläger i Colombia

De bägge underströk att de har ett stort stöd från det internationella samfundet, där USA via John ”Monroe” Bolton redan har uttalat att den självutnämnde Juan Guaidó är den som USA erkänner som Venezuelas statsöverhuvud.

Kuppmilitärerna i Peru betonade även att de får stöd från Colombia, Brasilien med flera länder och att de har baser i de nämnda länderna. Det är en bekräftelse på sanningshalten i president Maduros tidigare anklagelser mot i första hand Colombia. Där finns ett militärt träningsläger i länet Norte de Santander, som gränsar till Venezuela, där närmare 800 paramilitärer, colombianer och ett antal venezuelaner, tränas.

Händelsen med de två venezuelanska olivklädda militärerna från Peru var en pinsam händelse. Men det spelar ingen roll. För oavsett om gruppen på nio militärer i Peru inte har något större stöd inom de venezuelanska militära styrkorna, ses de brickor och verktyg i den psykologiska krigföringen som vi vet varje dag trappas upp mot Venezuela.