26 mars 2008

"Vi har besegrat Exxon"

CARACAS / 080324 / Världens kanske mäktigaste företag, Exxon Mobil, gick bet på att försätta Venezuelas statliga oljeföretag Pdvsa i embargo på den gigantiska summan av tolv miljarder dollar, cirka 80 miljarder kronor.

– Beslutet den 24 januari att frysa Pdvsas fonder ska upphävas, sa domaren Paul Walker i en av Londons domstolar.

Hans ord och beslut slog ned som en blixt från en klar himmel och blev ett nytt nederlag för Bushadministrationens strategi att isolera Venezuela och regeringen Hugo Chavez i världen. Walker gav dessutom Exxon 48 timmar att inför Pdvsa och den allmänna opinionen be om "ursäkt" och kompensera det venezuelanska företaget för de skador Exxon åsamkat Pdvsa.

– Vi har besegrat Exxon Mobil, sammanfattade Venezuelas energiminister och Pdvsas styrelseordförande Rafael Ramirez och i Venezuela jublade de som försvarade beslutet i februari 2007 att ta kontroll över världens största olje- och gastillgångar kring Orinocofloden.

Enligt Ramirez har Exxon varit mycket arrogant och ovillig att göra en ekonomisk uppgörelse eller en ny företagskonstruktion där Pdvsa har 60 procent av aktierna i ett samföretag. Andra företag som Chevron, Total SA, BP, PLC och norska Statoil Hydro ASA har alla gjort uppgörelser med Pdvsa men inte Exxon.

Exxon överklagar inte

– Än en gång står det klart att hela manövern, trots mediemanipulation på den internationella arenan, nu har avslöjats.

Exxon Mobiles advokat Catharine Otton-Goulder vägrade att kommentera domslutet medan företagets presschef Alan Jeffers uppgav att Exxon inte tänkte överklaga den brittiske domarens beslut.

Dick Emanuelsson