21 december 2021

Fem svenskar arresterade i Venezuela

 




Fem svenskar arresterade i Venezuela

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA-HONDURAS / 2021-12-21 / De gripna är identifierade som Björn Axel Emil, Hannes Movitz Karlberg, Dag Axel Rubin, Cristina Trujillo Cruz och Eduardo García Palacios, uppgav i kväll det Bolivarianska Nationalgardet som citerades av den venezuelanska dagstidningen Últimas Noticias.

De fem färdades i vad som förmodas vara en allmän minibuss mot staden Vigía, i delstaten Mérida. Men de greps vid 'el Punto de Atención al Ciudadano' i Tienditas, en gränsstad mellan Ureña och San Antonio del Tachira. Platsen är belägen bara några hundra meter från den colombianska gränsstaden Cúcuta och den flod som skiljer de två länderna.

Enligt Nationalgardet ska de fem ha tagit sig in i Venezuela via illegala vägar som kallas "puntos ciegos", hemliga stigar som den colombianska paramilitära maffian använder för sin droghandel och smuggling av bensin och andra illegala aktioner.

De fem svenskarnas pass saknade utresestämplar från Colombia och tillstånd för laglig inresa till Venezuela, enligt den preliminära rapporten som utarbetats av GNB, varför de misstänks för att ha tagit sig in i Venezuela olagligt.

Frågan är varför de inte ville resa in legalt?

Cúcuta är staden som blev berömd vid det massmediala spektaklet "VENEZUELA AID" 22-23 februari 2019 då USAID ville tvinga två containers med skämd mat och taggtråd över gränsbron till Venezuela i vad de kallade för "humanitär hjälp". Men de revolutionära kollektiven på den venezuelanska sidan samt gränspolisen satte stopp för det våldsamma försöket.

Vita Husets venezuelanske "president" Juan Guaidó eskorterades av den colombianska paramilitära dödsskvadronen 'Los Rastrojos' just på en "punto ciego" när han lämnade Venezuela illegalt och lika illegalt gick över gränsen in i Colombia där han togs emot som en 'VIP"-besökare av president Duque.

Juan Guaidós och en rad artister från Miami och Madrid framträdde medan högerpresidenter som Chiles Sebastian Piñera, Colombias Ivan Duque och Paraguays president deltog i det massmediala spektaklet.

Det var i Cúcuta som en av Juan Guaidós närmaste avled när han och Guaidós kusin följde med två colombianska prostituerade och blev av med 275.000 dollar från Guaidós "kassa" (läs stulna pengar från det venezuelanska folket) för evenemanget i Cúcuta efter att de hade förgiftats av de två lättfotade colombianska damerna.

Om de fem svenskarna hade några politiska uppgifter i detta känsliga områden kommer med all sannolikhet att visa sig de närmaste dagarna.