6 mars 2019

Tyske ambassadören i Caracas får 48 timmar på sig att packa resväskan


Den tyske ambassadören Daniel Kriener som tillsammans med Nederländernas ambassadör samt konsuler från USA och Chile slöt upp när Juan Guaidó landade den 4 mars 2019 på Maiuquetia, Caracas internationella flygplats. Att erkänna en annan person som Venezuelas president och samtidigt befinna sig i landet är en ekvation som inte går ihop.



Tyske ambassadören i Caracas får 48 timmar på sig att packa resväskan

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2019-03-06 / Daniel Kriener som är Tysklands ambassadör i Venezuela fick beskedet för en timme sedan om att packa väskorna och ambassadens datorer/hårddiskar och flyga till Berlin. Det är konsekvensen för den naiva tron att Venezuela är en koloni där tyskar och andra europeiska länder kan styra och ställa och bestämma vem som är och inte är president.

Kriener deltog i sällskap med ett antal andra europeiska länders ambassadörer i att ta emot Trumps nickedockspresident, Juan Guaidó, när denne landade efter att han hade tagits emot av ett antal personer i den latinamerikanska högerns ledargarnityr under sin latinamerikaturné, som enligt bedömare blev en besvikelse. Förutom Colombia vill ingen av de övriga länderna på kontinenten delta i ett militärt äventyr som kan sluta i ett nytt Vietnam på den västra hemisfären.

Venezuelas utrikesminister Jorge Arreaza förklarade via en officiell presskommuniké den tyske ambassadören som "Non Grata".

"Venezuela anser det oacceptabelt att en diplomatisk representant på sitt (Venezuelas) territorium uppträder som en offentlig politisk representant med en klar konspiratorisk agenda i samklang med extremistgrupper från den venezuelanska oppositionen”, lyder ett stycke ur kommunikén.

Den understryker även att Kriener har brutit flagrant mot normerna för normala diplomatiska internationella relationer och som uppfattas som fientlig.

Regeringar som har erkänt Juan Guaidó som utnämnde sig själv till `interrimspresident´ på ett apellmöte i Caracas i början av året konfronterar nu en delikat situation. För erkännandet innebär automatiskt ett brytande av de diplomatiska förbindelserna med Venezuela som stat eftersom den president som är vald, det vill säga Nicola Maduro, inte erkänns som i det nämnda fallet, av regeringen i Berlin.

Guaidó som erkänns av Berlin och av Stockholm, kan utse hur många ambassadörer han vill. Men har varken ett territorium som han kontrollerar eller en existerande fungerande administration, än mindre militära och polisiära trupper. Vägrar de ambassadörer som nu kommer att utvisas att lämna landet med hänvisning till att de har upprättat förbindelser med Guaidó, ja då är frågan vad som uppstår?