5 januari 2020

VENEZUELA: ”Trumps Bambi” upphörde idag att vara ordförande för Nationalförsamlingen

En bekymrad Juan Guaidó och förmodligen också Donald Trump.
I dag avsatte chavister och delar av den egna oppositionen denne
Trumps fjärrkontrollspresident som Nationalförsamlingens ordförande.




VENEZUELA: ”Trumps Bambi” upphörde idag att vara ordförande för Nationalförsamlingen

Av Dick Emanuelsson

När Venezuelas Nationalförsamling (parlamentet) idag söndag den 5 januari 2020 skulle utse en ny ordförande utspelades nedanstående spektakel:

1. Guaidó ville inte göra sin entré i Nationalförsamlingens lokaliteter förrän flera av de ledamöter (tre, anklagade av Högsta Domtolen för valfusk) hade gått in, vilket inte tilläts.

2. Under tiden väntade alla församlade ledamöter inne i Palatset att sessionen i kammaren skulle inledas. Det fanns 150 ledamöter närvarande. För att vara behörigt utlyst och röstberättigat behövdes minst 76 deputerade.

3. Nationalförsamlingens stadgar för den interna debatten gör det möjligt, att i avsaknad av Nationalförsamlingens presidium kan den ledamot med högst ålder installera sessionen.

4. Det var det som ägde rum.

5. När Guaidó informerades (där han befann sig utanför Nationalförsamlingens byggnad) om att det nya presidiet hade utsetts och att Nationalförsamlingen var legalt behörigt att fatta beslut, försökte han kasta sig över säkerhetsstaketet istället för att gå igenom den ”normala” dörren. Naturligtvis tillät inte vakten det och det är den bild av spektaklet som nu kablas runt om i världen som att Guidó inte tilläts delta i den institution han valts till.

Frågan är om vad som hade hänt om liknande spektakel hade utspelats framför ingången till den svenska Riksdagens entré? För att inte tala om USA-kongressens?


Men i Venezuela kan vilka liknande perversa aktioner äga rum som något helt naturligt och vakternas agerande kommer tveklöst att kallas ”brott mot demokratin och de mänskliga rättigheterna”! Men Venezuela vägrar vara en politisk och medial spottkopp.

6. Sanningen är att idag att ”Trumps Bambi” upphörde att vara ordförande för Nationalförsamlingen.


Venezuela och oppositionens egna parlamentsledamöter som betygsätter Juan Guiadó:
”DU VAR EN DRÖM SOM FÖRVANDLADES TILL EN MARDRÖM”!

– År 2019 som just har gått till ända var DU landets hopp. Men i dag är du den största besvikelsen. Du skulle ha kunna bli framtiden. Men idag är DU och kommer att förbli det förflutna. Du var en dröm som förvandlades till en mardröm. Juan Guaidó, från och med i dag är du passé”!

Det sa parlamentsledamoten José Brito från högerpartiet Primero Justicia i ett uttalande till den venezuelanska pressen. Han begravde definitivt det som var hans, Trumps och ett antal svenska pitiyankies ”kort och president”.

Men nu är skalet som Guaidó representerade fullständigt  innehållslöst. Inte ens Guaidó ville ville närvara vid den politiska begravningen när Natíonalförsamlingen utsåg en ny ordförande i dag söndg.

Dick E.