7 december 2020

Nya ledamöter i Venezuelas Nationalförsamling efter gårdagens val

 

Rodrigo Zapatero uppmanar EU att omvärdera sin politik mot Venezuela och upphöra vara en filial till State Departement och Vita Husets kriminella sanktionspolitik som skördar tusentals offer.



Nya ledamöter i Venezuelas Nationalförsamling efter gårdagens val

Av Dick Emanuelsson

Spaniens före detta regeringspresident RODRIGO ZAPATERO uppmanar EU att inte lägga sig inför USA:s kriminella politik visavi Venezuela.

Regeringskoalitionen ”Gran Polo Patriotico” (GPP) stod som segrare efter gårdagens parlamentsval i Venezuela som registrerade ett lågt valdeltagande på drygt 31 procent. GPP fick 67,6 procent av de drygt fem miljonerna avlagda rösterna medan oppositionskoalitionen AD/COPEI/CMC/AP/El Cambio fick knappt 18 procent eller mindre än en miljon röster. Kommunistpartiet och en fraktion av vänsterpartiet PPT fick 143.000 röster eller 2,73 procent.

 

FÅ LÄNDER OCH REGERINGAR har fått utstå en krigföring på alla fronter som i fallet Venezuela. Bara en militär invasion återstod. Landet har släckts ned via cyberkrigföring. Legoknekttrupper har landsatts. Presidenten har utsatts för avancerade mordförsök från drönare med bomber i en plan som tränades i grannlandet Colombia. Landet är i praktiken avskuret från alla ekonomiska transaktioner via bankväsendet som till stor del har paralyserats efter Vita Husets utpressningspolitik mot världens banker och finansorgan.

Denna direkta folkmordspolitik orsakade mellan augusti 2017-2018 över 40.000 döda i landet, enligt en rapport verkställd av MARK WEISBROT och JEFFREY SACHS från The Centre for Economic Policy Research i Washington.

Men under 2019-2020 har USA-regeringens blockad förstärkts till en ekonomisk och social brutal strypsnara som fått förödande konsekvenser för hela det venezuelanska samhällslivet.

Vita Huset, under Donald Trumps ledning har återupplivat Monroedoktrinen och värre än Adolf Hitlers påstående om att en ras skulle stå över alla andras har Trump och USA-regeringens politik krävt en total underkastelse av Venezuela för att häva blockaden som inneburit en skamlös stöld av venezuelansk egendom. Att EU, och därmed svenska regeringen lägger sig som en dörrmatta för denna skamlösa imperialism är obegripligt. Var finns Olof Palmes doktrin om ”försvar av de små ländernas nationella suveränitet och oberoende”?

Det är en del av bakgrunden till det låga valdeltagandet.

 

ANDRA FAKTORER ÄR extremhögerns och den del av oppositionen som bara ser en lösning på den politiska krisen i landet; en USA-invasion som den påstår ska vara ”humanitär” men som vi vet ALLTID är dramatisk och innebär miljoner döda, som i fallet i Mellanöstern där USA sedan två decennium har försökt rita om kartan och stycka upp länderna likt fallet i Jugoslavien för att sedan plockas upp som enkla munsbitar för de transnationella USA-företagen och Pentagon geostrategiska planer för planeten.

I valet i Venezuela igår deltog faktiskt 87 politiska partier och 14.000 kandidater. Många med sina rötter i de olika delstaterna i landet. Den stora oppositionskoalitionen som bestod av de klassiska historiska partierna, så som kristliga Copei och socialdemokratiska Accion Democratica, AD uppmanade venezuelanerna att gå till valurnorna.

Må vara att dessa partier har splittrats från trycket av både Trump och den egna venezuelanska befolkningen som är utled på Trumps marionett Juan Guaidó och den fosterlandsförrädiska politik som handlar om att det är inte venezuelanerna som ska avgöra sin framtid utan Vita Huset.

 

WASHINGTON OCH BRYSSEL anser dessa två imperialistiska block ska utgöra att den verkliga Valtribunalen som ska reglera valprocessen för att välja ledamöter till den venezuelanska Nationalförsamlingen. För så opererade USA och EU inför valet igår. Obegripligt, ansåg Spaniens förre regeringspresident RODRIGO ZAPATERO som deltog i valet som internationell observatör tillsammans med 1500 andra observatörer från 34 länder.

– Detta är början på slutet för dessa fruktansvärda sanktioner som Venezuela har stått emot. Jag är inte överens med Donald Trump-regeringen om dessa sanktioner som har utfärdats mot detta land, underströk Zapatero.

 

DET ÄR SAMMA ZAPATERO som i början av 2017 i Dominikanska Republiken utarbetade en gemensam överenskommelse mellan HELA OPPOSITIONEN och regeringen Maduro. När överenskommelsen skulle undertecknas av bägge parter fick oppositionens chefsförhandlare Julio Borges ett telefonsamtal av dåvarande USA:s utrikesminister Rex Tillerson som från Bogota, Colombia. Borges dök aldrig upp i presidentpalatset inför världspressen som väntade på att han skulle sätta sin namnunderskrift på överenskommelsen som innebar ett nytt datum och val till presidentposten.

I stället intensifierade USA sin krigföring och ”Slutliga Offensiv” mot Venezuela och den del av oppositionen som inför valet igår uppmanade till bojkott. Försöken med en militärkupp 30 april 2019 i form av «Operación Libertad», mord på president och hela statsledningen (4 augusti 2019) och att svälta venezuelanerna till underkastelse i likhet med USA:s blodiga krig via `Contras´ i Nicaragua under 1980-talet. Det kriget slutade med att USA:s kandidat i presidentvalet 1990, Violetta Chamorro, vann valet.

Nicaraguas mödrar ville inte se sina söner och döttrar dö mot en militär fiende som utgick från baser på honduranskt territorium där de militära rådgivarna kom från USA och den argentinska militärdiktaturens blodbesudlade militärer. Nicaraguas ekonomi hade slagits i spillror efter tio års utnötningskrig från USA. Femtio procent av budgeten gick till att försvara landets nationella oberoende mot Folkmordsstaten i Norr. Likheterna med USA:s operationer mot Venezuela är slående.

– Jag vill att EU ska göra en eftertanke efter dessa val, utvärdera vad sanktionspolitiken (mot Venezuela) har inneburit, sa Zapatero och fortsatte med anledning av att USA och EU har underkänt valets legitimitet:

– Jag förstår inte hur de bedömer valsystemet om de inte är här på plats.

 

ZAPATERO MENAR ATT valprocessen har gått helt korrekt till. Tio oppositionspartier med tusentals kandidater deltog.

– Jag vet att det i denna valprocess finns oppositionspartier, mer än 10, som har beslutat att delta i dessa val (...) det finns också oppositionspartier, oppositionsledare, som har beslutat att inte delta i valet, sa Zapatero som insisterade i valets mångfald.

Han fick indirekt stöd av oppositionsledaren ENRIQUE OCHOA ANTICH, som å sin sida påpekade att valfusk under de senaste 20 åren INTE har förekommit.

”Hur skulle vi annars kunna förklara oppositionens valsegrar? Om du stöder oppositionen och har beslutat att avstå och inte rösta i tron att du inte röstar, kom ned från din piedestal för varje valbojkott är en röst som reduceras för oppositionen och som samtidigt automatiskt blir en röst till (regeringspartiet) PSUV. Varje valbojkott är i verkligheten en röst för regeringen”, skrev Ochoa på sitt Twitterkonto.

 

DET ÄR INTE FÖRSTA gången oppositionen bojkottar ett parlamentsval i Venezuela. Det gjorde den 2005 och blev isolerad från stora delar av den venezuelanska politikens framtid, dåligt ledd av Vita Huset som hade misslyckat i sitt statskuppförsök i april 2002 och i det gigantiska sabotaget från de avskedade direktörerna i det statliga oljebolaget PDVSA, december 2002-februari 2003, en lockout som kostade Venezuela 20 miljarder dollar i de ekonomiska skador som denna opposition och deras allierade i dessa PDVSA-direktörer, som sparkades efter försöket att slå sönder landets viktigaste och mest strategiska företag hade verkställts, allt med målet att störta den folkvalde president Hugo Chavez från presidentposten.

 

VENEZUELA STÅR INFÖR NYA HOT och de två imperialistiska blocken USA och EU erkänner en figur, en pajas, en Duttig Idiot som agerar mot sitt eget folks intressen. Denne venezuelanske Quisling, Juan Guaidó är inte helt uträknad i omvärlden ska fortsätta vara ett billigt verktyg i händerna på dem som drömmer om att återigen ta kontrollen över Venezuelas oljekällor, dess ädelmetaller och planetens 8:e viktigaste sötvattenkällor.

Kampen går in i en ny fas och om det finns någon som helst rim och reson i den nya Bidenadministrationen i Vita Huset bör denna lyssna på Rodrigo Zapatero som uppmanar venezuelanerna till en dialog. Inga krig kan lösa den politiska krisen i Venezuela. Det är en suverän uppgift för venezuelanerna.