6 februari 2021

Venezuela: Brotten som Juan Guaidó har begått beräknas ge honom 200 års fängelse!

 

"Jag är Venezuelas president"!



Venezuela: Brotten som Juan Guaidó har begått beräknas ge honom 200 års fängelse!

TEGUCIGALPA / 2021-02-06 / DICK EMANUELSSON / Den undersökningskommission som det venezuelanska parlamentet har utsett för de direkta brott som den förre ledamoten av detta parlament, JUAN GUAIDÓ har begått sedan 2019, röner ett fängelsestraff på sammanlagt 200 år *!

Allt högljuddare krav ställs nu i Venezuela om att Trumps självutvalde marionettpresident ska ställas mot skranket. De sammanlagda förlusterna som nationen har åsamkats av Guaidó med Donald Trump mentor, beräknas till 30 miljarder dollar, eller cirka 250 miljarder svenska kronor, en nästan obegriplig siffra.

Det är parlamentsledamoten JOSE BRITO, från oppositionspartiet ”Primero Venezuela” (Först och Främst Venezuela) som leder denna kommission mot Guaidó. Denne förlorar allt mer internationellt stöd av de cirka 50 regeringar i världen, främst USA, EU och ett antal högerregeringar i Latinamerika som gav Guaidó ett erkännande som ”interimspresident”, en titel som han bar efter den makabra akten; ”JA, JAG UTNÄMNER MIG HÄRMED TILL PRESIDENT I VENEZUELA” på ett möte i centrala Caracas den 23 januari 2019. I veckan förklarade Panamas regering Guaidós ”ambassadör” i Panama för ”tack, men inte längre”, vilket var ett hårt slag för marionetten Guaidó.


Video: Jose Brito, ordförande för Nationalförsamlingens utredningskommission. En Youtube: https://youtu.be/YPpKOCKpsME



Det ekonomiska kriget ”Made in USA”

Efter den 23 januari 2019 intensifierade Donald Trump det redan inledda ekonomiska kriget som skapat en oerhörd svår situation i Venezuela. Beslut som innebar ett bokstavligt modernt sjöröveri i form av bordade tankfartyg på internationellt vatten, frusna statliga venezuelanska tillgångar för miljarder dollar i USA, Storbritannien, Portugal eller Colombia. Och mannen som stod i centrum för denna gigantiska stöld, mitt under pandemin, var och är just Juan Guaidó.

Att han inte greps INNAN Trump hade lämnat Vita Huset var ett av motiven. Men framför allt för att Guaidós enda legitima fotfäste i Venezuela, hans parlamentspost som han vann med 94.000 röster i valet 2015 i sin hemstat Guaira, gick till ända för en månad sedan. I dag är han en Gonzalez, Perez eller Soto, det vill säga en typisk venezuelansk Svensson, vem som helst.

Utbildad på universitet i USA

Men mannen som föddes 1983 har en utbildning i George Washington University, The Graduate School of Political Management och det katolska universitetet Andrés Bello i Caracas.

Och han anklagas av det venezuelanska åklagarämbetet och president Niclas Maduro för att ha tillskansat sig en stor förmögenhet genom det ekonomiska rävspelet med Trump som ansvarig för utbetalningarna från ”det venezuelanska stöldgodset”.

Han hatas av de flesta venezuelaner som inte har den sociala bakgrund som rikemansbarnet Guaidó fick. För venezuelanen i gemen kämpar alla helvetes kval för att få pengarna att räcka till det nödvändigaste. Barn dör för att det inte finns cancermedicin att köpa, nästan ALLT är blockerat för Venezuela på den internationella marknaden och vanliga transaktioner med andra stater och banker har blockerats av USA:s utpressning mot banker och regeringar.

Guaidó darrar nu säkert av perspektivet att tillbringa resten av livet bakom gallret, men uppvisar inför den Guaidotrogna dagstidningen El Nacional en självsäkerhet utåt:

– Deras hot tas på största allvar. Men vi har åtagit oss ansvaret att kunna lämna denna tragedi och så ska det bli.




Oppositionen som domare mot Guaidó

Att det är just en av hans före detta allierade, oppositionsmannen JOSÉ BRITO som uttalade möjligheten att Guaidó teoretiskt sett ska dömas till 200 års fängelse, är lite av livets egna ironi. Brito tillhörde tidigare högerpartiet Primero Justicia, Först och Främst Rättvisa, och Brito vill se rättvisa, inte hämnd utan för att Guaidó ”ska betala sitt straff för den enorma skada han har åsamkat nationen, inte ett parti eller regering”, underströk Brito på en presskonferens (se videon) igår fredag, 5 februari 2021.

Bland annat anklagade Brito Guaidó för konspiration, organiserad brottslighet, landsförräderi, mord, mordförsök och uppmaning till en militär statskupp.

– Under de närmaste timmarna kommer vi att utfärda en preliminär rapport till Nationalförsamlingens kammare. Där är det fastställt att den tidigare parlamentsledamoten Juan Guaidó är inblandad i uppdraget av påstådda straffbara handlingar som gör honom civilt, administrativt, politiskt och straffrättsligt ansvarig, var Britos sammanfattning av anklagelseakten.

Hur kommer Bidenadministrationen att reagera om `deras president´ ställs inför rätta? Det vet ingen mer än Joe Biden.

Men vad venezuelanerna har visat under fyra år av Donald Trumpstyre är att ”i Venezuela är det venezuelanerna som ska bestämma, ingen utländsk stormakt hur mäktig denna än är eller en marionett som ska stå för sina handlingar, och dömas enligt den venezuelanska författningen”!”

* 200 års fängelse är juridiskt sett inte möjligt i Venezuela, men den sammanlagda strafftiden för de brott Guaidó anklagas för uppgår till det antal år som Brito förklarade på presskonferensen.