2 april 2020

Trumps krigsfartyg går mot Venezuelas atlantkust men 83 % av kokainet exporteras från Colombias stillahavskust

Om 83 procent av Colombias kokain exporteras från landets Stillahavskust, varför går USA:s 4:e Flotta mot Venezuelas Atlantkust och Karibien?




Trumps krigsfartyg går mot Venezuelas atlantkust men 83 % av kokainet exporteras från Colombias stillahavskust
”De driver våra länder till ett krig mitt i krisen av ett virus för att dölja FOLKMORDET i det egna landet, USA”. (senator Gustavo Petro, Colombia).

Av Dick Emanuelsson, Tegucigalpa

Åttiotre procent (83 %) av de cirka 1200 ton kokain som Colombia exporterar varje år går inte förbi eller från Venezuela, som är beläget vid Karibiens atlantkust utan från Colombias Stillahavskust. Varför genomför då USA:s Militära Sydkommando (SOUTHCOM) en provokativ flottmanöver med förevändningen av att ”bekämpa drogtrafiken från Venezuela via Karibien”? som Trump påstår?

– Venezuelas folk lider oerhört på grund av [president Nicolas] Maduro och hans brottsliga kontroll över landet medan narkotikahandlarna fortsätter att utnyttja denna illegalitet, sa försvarsministern Mark Esper på presskonferensen.

Strax innan hade president Donald Trump talat:

– Vi får inte tillåta att drogkartellerna drar växlar på pandemin för att utsätta USA-medborgarnas liv och hälsa. Med hjälp av andra länder kan Sydkommandot öka beslagen av drogleveranserna, underströk Trump inför pressen.





MEN DEN COLOMBIANSKA senatorn Gustavo Petro, som anses ha vunnit presidentvalet i Colombia den 27 juli 2019, säger i ett Twitter (@petrogustavo) att Trump är ute på ett helt galet spår i händelse av att han är seriös och verkligen intresserad av att bekämpa droghandeln från Colombia, som Trump inte ens nämnde i sitt framförande.

– Om den största delen av drogerna som lämnar Colombia gör det från vår Stillahavskust, varför går [Sydkommandots] krigsfartyg mot den venezuelanska kusten?

– De driver våra länder till ett krig mitt i krisen av ett virus för att dölja folkmordet i det egna landet, USA [1], dundrade Petro i Twittret.


ENLIGT DEN COLOMBIANSKE sociologen och analytikern Horacio Duque har Petro helt rätt.

– Av allt exporterat knark från Colombia, cirka 1200 ton kokain per år, går 83 procent från den colombianska Stillahavskusten. Så varför går Trump mot Venezuela?

Horacio Duque.
– Kokainet exporteras av maffiapersoner som Colombias ambassadör i Uruguay Fernando Sanclemente (där ett komplett laboratorium påträffades på hans lantgård i Uruguay i mitten av mars 2020), och andra nätverk förbundna med den politiska klanen kring Alvaro Uribe. Där finns även maffian i Cali och Kartellen Char (maffia) i Barranquilla, de ansvariga för flygplatserna, hamnar, tullpolisen, den Norra Kartellen och Kaffekartellen är det kluster som utgör den verkliga maktgruppen i Colombia. Men hittills har vi inte sett den minsta reaktion från Sydkommandots trupper.

Duque uppger att av de 1200 ton kokain som smugglas från Colombia produceras två tredjedelar (2/3) på den colombianska Stillahavskusten. En sjättedel (1/6) produceras i södra Colombia och denna totala produktion exporteras från samma Stillahavskust.



DET ÄR OCKSÅ HÄR SOM USA:s marinbas återfinns i Bahia Malaga, strax utanför den stora hamnstaden Buenaventura. Marinbasen byggdes av den gamla folkpartisten/liberalen Antonia X:son Johnsons byggbolag ABV (nuvarande NCC) i slutet av 1980-talet och i början av 90-talet. Bygget fick 125 miljoner i exportkreditgarantier av EKN (det svenska storkapitalets toppar riskerar aldrig sina egna spekulativa vinster). Bostadsminister Bo Gustavsson (s) skrev under kontraktet med den krigförande colombianska armén, mitt under den väpnade konflikten i Colombia. Bygget försvarades i Konstitutionsutskottet och senare i en interpellation i riksdagen med att marinbasen skulle vara en utpost i ”kampen mot panamanska smugglare” [2].

Det var regeringen(s) bostadsminister Hans Gustavsson som skrev under "understatement"-kontraktet med general Landazabal, senare utpekad som en av generalerna som planerade en militärkupp i Colombia, om att ABV skulle bygga en marinbas på den colombianska stillahavskusten.


Men i oktober 2010 överlämnade dåvarande president Alvaro Uribe (av USA:s försvarsdepartement ansedd vara en av 104 medlemmar i den dåvarande Medellinkartellen, styrd av Pablo Escobar) marinbasen till USA och Pentagon. Pentagon tog emot ytterligare sex militärbaser i landet med den idag ironiska förevändningen att via ”Plan Colombia” bekämpa drogkartellerna.

Men varför används den då inte av USA:s militära Sydkommando och USA:s 4:e Flotta mot de colombianska koka-kartellerna på Stillahavskusten?


Resultatet av PLAN COLOMBIA, av pesticidan
GLISOFATO sönderbränd bananstock.

FOTO: DICK EMANUELSSON
Ett "bondelaboratorium" där bönderna
konverterar kokabladen till en kokapasta
med hjälp av bensin, cement, m.m.
FOTO: DICK EMANUELSSON
I DAG ÄR ANTALET ODLADE AREALER av kokaplantor dubbelt så stort som när Plan Colombia inleddes för 20 år sedan. Vad oppositionen då sa, att denna plan inte handlade om att bekämpa drogkartellerna utan den colombianska gerillan, är i dag allmänt accepterad som en vederbörlig sanning. Nu har dessutom FARC inlemmats i det civila livet och kan inte utpekas som en del av drogtrafiken, däremot DEA, som i Latinamerika anses vara världens största drogkartell.
– Den möjliga produktionen av kokain i Colombia skulle kunna vara 3700 ton. Det finns 212.000 hektar i landet där kokabuskarna växer och de producerar ett genomsnitt på 17,5 kilo [kokapasta, som bönderna producerar] per hektar, summerar Duque.

Han uppger att en liten del av det colombianska kokainet som exporteras går ut från den colombianska regionen Catatumbo. Därifrån transporteras det in i Venezuela och delstaten Zulia, med staden Maracaibo som centrum. Delstaten och Maracaibo har nästan alltid kontrollerats av oppositionen. Maracaibo utgör en stödpunkt för de colombianska kartellernas export med stöd av sina venezuelanska kollegor.

Noter:
[1] Gustavo Petro

[2]. ”Svenskbyggd militärbas i Colombia som togs över av USA och som är ett militärt mål för gerillan”