10 februari 2021

Douglas Ignacio Bravo Mora, Venezuelas mest omtalade gerillaledare till sista vilan

 

Douglas Bravo i mitten och den inramade bilden under 1960- och 70-talet samt något år innan hans bortgång.



Douglas Ignacio Bravo Mora, Venezuelas mest omtalade gerillaledare till sista vilan

HAN BLEV 88 ÅR och är en legend i Venezuela. Han anslöt sig redan vid 14 års ålder till det venezuelanska kommunistpartiet, ett av Latinamerikas största vid åren 1960 då partiet stod inför valet att inleda den väpnade kampen, ett år efter den segerrika revolutionen på Kuba, eller stanna kvar i städerna och försvara sina positioner inom landets massorganisationer, främst inom fackföreningsrörelsen där PCV hade nyckelpositioner, framför allt inom den strategiska oljeindustrin. Partiet gjorde det första och organiserade gerillarörelsen Fuerzas Armadas de Liberación Nacional (FALN), som Bravo anslöt sig till 1962.

Det innebar att den socialdemokratiska strömningen från Accion Democratica (AD) tog kontrollen över stora delar av fackföreningsrörelsen och inledde en antikommunistisk häxjakt enligt manualen från USA med den ”Nationella Säkerhetsdoktrinen” i centrum. På landsbygden jagade den venezuelanska armén gerillan skoningslöst och iscensatte flera massakrer.

 

DOUGLAS BRAVO UTESLÖTS 1965 från PCV men fortsatte med andra kamrater den väpnade kampen och bildade partiet el Partido de la Revolución Venezolana (PRV). Den väpnade kampen dog successivt ut men Bravo fortsatte den politiska kampen även inom de väpnade styrkorna där han kom i kontakt med en överstelöjtnant vid namn HUGO CHAVEZ FRIAS som senare skulle leda det militära upproret mot president Carlos Andres Perez, USA:s och den Internationella Valutafondens man i Venezuela, ledare för AD.

Bravo var en legend men kanske mer en personlighet än en revolutionär som förstod att kunna samla och leda de venezuelanska massorna. Han kritiserade senare både Chavez som Nicolas Maduro men var överens med dem om att kampen handlade om att stå eniga i försvaret av Venezuela mot USA-imperialismen och den korrumperade extremhögern med sina sociala bas hos det klasshatande borgerskapet som var och är beredda att sälja ut sin själ eller mor till Washington.

 

TROTS SIN KRITIK HAR många av Venezuelas personligheter från regeringspartiet PSUV uttryckt sina kondoleanser till Bravos familj.

En av dem som har gjort det är Venezuelas riksåklagare Tarek William Saab:

Jag beklagar den fysiska bortgången i dag av gerillakommendanten och den historiska revolutionära ledaren Douglas Bravo. Med honom och en hel generation inledde vid åren på 1970-talet de revolutionära striderna. Må han vila i frid”.

Dick E.