24 december 2020

USA:s ekonomiska krig mot Venezuela har orsakat 100 000 döda!

 



USA:s ekonomiska krig mot Venezuela har orsakat 100 000 döda!

Blockad: USA-regeringen beslutade om tjugo NYA sanktioner mot Venezuela under 2020

Av Dick Emanuelsson, Tegucigalpa

”Venezuelas oljeexport föll till rekordlåga 359.000 fat per dag i oktober” (2020), rapporterade Reuters, världens största nyhetsbyrå [1] i november samma år. Tillgång till mat och medicin samt reservdelar till sin Venezuelas industrisektor eller möjligheten att få tillgång till det internationella finansiella systemet blir alltmer komplicerat.

Så sammanfattar JESSICA SOSA, en venezuelansk journalist under rubriken ovan. På 4500 tecken beskriver hon det som är ett veritabelt folkmord från världens största militära och ekonomiska makt, USA mot det venezuelanska folket.

I princip har Vita Huset gjort allt, med undantag för en militär invasion för att tvinga Simon Bolivars folk till direkt underkastelse.

Men i dag säger många analytiker att väpnade interventioner är onödiga och kostar dessutom den anfallande parten massor av människoliv, även om USA sedan 15-20 år har privatiserat sina folkmordsangrepp på folk och stater som vägrar underordna sig Wall Streets ekonomiska modell.


JESSICA SOSA BERÄTTAR OM vardagen för det venezuelanska folket. Som till exempel hur 300 venezuelanska barn i Venezuela, i Italien och Argentina har förhindrats från att ta emot benmärgstransplantationer, cochleaimplantat (ett hörhjälpmedel som genom elektrisk stimulering av hörselnerven ger gravt hörselskadade och döva barn och vuxna möjligheter att uppfatta ljud, Wikipedia) eller levertransplantationer, på grund av Trumpadministrationens sanktioner.

I praktiken förnekas dessa barn rätten till liv. Dessa barn förnekades en värdig vård på grund av att den venezuelanska statliga bensinstationskedjan i USA, Citgo, konfiskerades av Vita Huset och dess värde, sju miljarder dollar ställdes till förfogande för Trumps marionettpresident Juan Guaidó och hans luft-regering.

Jessica Sosa:

”I februari 2020 förklarade människorättsexperten Alfred de Zayas, enligt sina undersökningar att `mer än 100,000 venezuelaner har dött som ett resultat av sanktionerna´, eftersom de har förhindrats att få tillgång till läkemedel i rätt tid. Den ekonomiska- och handelsblockaden som drivs av USA, och som andra nationer i världen har anslutit sig till och som främjas av politiska ledare för den venezuelanska oppositionen, tynger i dag varje venezuelans axlar och når till och med sådana vardagliga frågor som arbetarnas löner.

 

JESSICA SOSA MENAR ATT DEN extremistopposition som Guaidó leder, och som vädjar till det internationella samfundet att skärpa sanktionerna mot landet för att ”skapa ett nödvändigt tryck”, har inneburit att Venezuela har förlorat 30 miljarder dollar PER ÅR sedan 2014, bara på grund av det omöjliga att sälja landets olja, en direkt konsekvens av strypgreppet om Venezuela.

”Hittills har 98 formella sanktioner utfärdats mot Venezuela. 73 av dessa är beslutade av USA-regeringen (75%), 10 från EU, 5 från Kanada, 3 från Storbritannien och Schweiz och 2 från Panama och Lima-gruppen”.

Dessa uppgifter presenteras enligt den forskning som genomförts av organisationen Sures, och ägnas åt frågan om hur de mänskliga rättigheterna i landet tillämpas i ljuset av USA&Trumps sanktioner.

”Dessa sanktioner har i sin tur direkt påverkat livet för 175 personer, 132 företag, 58 fartyg och 56 flygplan. Sures nämner endast de formella åtgärderna som tillämpas av institutioner i de berörda staterna, inte de åtgärder som företag eller institutioner har varit tvungna att tillämpa som följd av blockaden”.

 

JESSICA SOSA TAR UPP DET senaste året om hur COVID-19-pandemin har skakat världen och om hur multilaterala organisationers begäran, som till exempel FN har vädjat till länder som USA och EU att upphöra med blockaden som en humanitär åtgärd för att mildra virusets dramatiska konsekvenser, i synnerhet mot länderna i den så kallade Tredje Världen, de värst drabbade.

”Men 20 nya sanktioner genomfördes mot Venezuela, majoriteten utfärdad av USA:s skatte- och finansdepartement och USA-regeringen. En sanktion utfärdades av EU-kommissionens Råd som dateras från den 11 november. De samlade sanktionerna som tillämpats i år mot Venezuela sträcker sig från 13 januari till 10 december, 2020.

Den venezuelanske journalisten menar att det än så länge bara är spekulationer om hur den nye USA-presidenten, Joe Biden, kommer att agera i förhållande till i Venezuela. En fördjupning och förvärrande av sanktionspolitiken eller om det finns en möjlighet till dialog, är frågan många ställer sig. Bidens ståndpunkt är av vital betydelse, inte bara för Venezuelas framtid utan för den latinamerikanska regionens under de kommande åren.

 

DEN VENEZUELANSKA REGERINGEN satsar på att återuppbygga en produktiv kapacitet, ett verktyg för att göra motstånd mot den ekonomiska belägringen av Venezuela. Vad som är ett hinder och en direkt följd av blockaden av reservdelar är den till nästan 100 procent av USA-teknologi uppbyggda oljeindustrin. Och eftersom oljan är Venezuela ekonomiska nav och kronjuvel är det av livsavgörande betydelse att denna blockad av reservdelar bryts. Förbindelserna med Iran är här centrala och flera av de USA-tillverkade reservdelarna i de venezuelanska raffinaderierna har bytts ut med iransk&franska komponenter.

Jessica Sosa:

”Enligt opinionsundersökningsföretaget Hinterlaces Country Monitor avvisar 82 % av venezuelanerna USA-sanktionerna som ligger som ett ok över landet. Allmänheten menar också att straffriheten som har rått över dem som ber omvärlden att öka (det ekonomiska) trycket mot Venezuela, också är en gemensam nämnare när man diskuterar frågan”.

Det handlar med andra ord om att ställa Guaidós invasionsopposition inför skranket och döma den för bland annat folkmordet mot 100.000 venezuelaners död.

Källa: Bloqueo: 20 Sanciones formales contra Venezuela en 2020

https://www.ensartaos.com.ve/bloqueo-20-sanciones-formales-contra-venezuela-en-2020/

 


NU SKA DET RANSONERAS PÅ ÖN! Storbritanniens invånare känner nu hur en BLOCKAD kan slå!

 





NU SKA DET RANSONERAS PÅ ÖN!

Storbritanniens invånare känner nu hur en BLOCKAD kan slå!

”Tre dagar efter att gränserna stängts (av flera EU-länder) har ransonering införts i England. Kan någon nu kanske förstå varför samma problem uppstår i Venezuela eller Kuba, blockerade ekonomiskt sedan flera år”?

Den frågan ställer signaturen @aoldmb i sin chatt.



Och frågan är berättigad efter att den största distributionskedjan i Storbritannien, Tesco meddelade att den infört begränsningar på fem produkter som ägg, mjölk, ris och toapapper efter att inte bara EU-länder stoppat alla resor till och från och import&export med den stora europeiska ön utan även en rad länder i världen.

Och än så länge befinner sig britterna bara i startgroparna för en större ransonering.

Och så påstår de cyniska herrarna och damerna i Vita Huset, UD eller Pitiyankies i de så kallade ”sociala nätverken” att det brutala ekonomiska folkmordskriget mot Kuba och Venezuela ”inte drabbar vanligt folk”.

Enbart i Venezuela har det fram tills februari i år (2020) 100.000 människor avlidit på grund av USA:s ekonomiska sanktioner, enligt experten människorättsfrågor, Alfred de Zayas.

Dick E.

Källa: La Razon

https://www.larazon.es/internacional/20201223/zsko6shexjd75dyszbvvnkfynm.html