9 december 2020

Venezuela: Efter Guaidó smider nästa oppositionskandidat sina planer. ”Oppositionen har i dag ingen ledare, vi befinner oss i en öken”!

 

När det begav sig; HENRIQUE CAPRILES i gemytlig samtal med Trumps marionettdocka JUAN GUAIDÓ. Nu menar Capriles att Guaidó är färdig för den historiska soptippen och vill bli oppositionens nästa presidentkandidat.



Efter Guaidó smider nästa oppositionskandidat sina planer i Venezuela: ”Oppositionen har i dag ingen ledare, vi befinner oss i en öken”!

 

Av Dick Emanuelsson

 

HENRIQUE CAPRILES RADONSKI, två gånger presidentkandidat för den högerextrema delen av den venezuelanska oppositionen börjar nu komma ut efter två års relativ tystnad för att steg för steg metodiskt skapa sin egen profil av en ny oppositionsledare i Venezuela. Han skåpar ut Juan Guaidó, Trumps marionettdocka sedan 23 januari 2019.

 

Vid oppositionens statskupp den 11 april 2002 var Capriles borgmästare i en av Caracas´ fashionabla rikemanskommuner, Baruta. Och som sådan deltog han i försöket att storma den kubanska ambassaden under statskuppen, även om han senare försökt dementera sin aktiva inblandning. Vid det senaste presidentvalet 2013, förlorade han mot Nicolas Maduro med bara en halv procent.

 

Men nu planerar han utan tvekan sin politiska comeback. I en BBC-intervju säger han att han är beredd att ”ena landet” mot en ”destruktiv situation” som regeringen Maduro har skapat. Hur, det säger han inte, bara att han är införstådd med att bara fortsatta sanktioner, det vill säga det kriminella ekonomiska kriget från Vita Husets sida kan vara de påtryckningar som kan ”mjuka upp” Maduroregeringen för att finna en lösning på den politiska krisen.

 

Varken han eller reportern talar om Orsak och Verkan, vem som är orsak till den prekära situation som landet och befolkningen befinner sig i. Capriles vet, som gammal politisk räv han är att han inte skulle tjäna på att verkligen peka ut boven i dramat som finns längre norrut.

 

 

VARKEN BBC-REPORTERN eller Capriles nämner heller inte den förre spanske regeringspresidenten Rodrigo Zapateros plan för val av en ny Valtribunal och ett datum för presidentvalet som Zapatero hade lyckats förhandla fram mellan opposition och regeringen Maduro i början av februari 2017. Om den planen hade genomförts hade två centrala teman som Capriles sätter i förgrunden, en ny Valtribunal och ett presidentval som bägge parter kan vara överens om, undvikit den materiella förstörelse och mänskliga lidanden som Trumps blockad av Venezuela på alla fronter har medfört.

 

Utan tvekan har Capriles taktiskt bidat sin tid i väntan på ett regeringsbyte i Vita Huset. Han har väntat ut de katastrofala aktioner som Trump, via Juan Guaidó har verkställt samt de dramatiska konsekvenser denna kriminella blockad har skapat vilket så klart minskar det politiska som den sittande regeringen har förfogat över.

 

Capriles säger också att Trumps politik visavi Venezuela, och indirekt hans nickedocka Juan Guaidó har varit en katastrof för Venezuelas folk. För är det några som vet det inpå märgen så är det så klart Venezuelas folk.

 

– Det största misstaget som kunde göras var att ha lagt lösningen på den venezuelanska krisen i händerna på Trump. Det är mer än uppenbart att det var ett internt spel för att vinna [valet] i Florida genom att utnyttja oss ​​venezuelaner som befinner oss här i landet. Det finns människor i Venezuela som fanatiserade med Trump tills de förlorade sitt rationella tänkande, som om han vore en gud, hävdar Capriles utan att rodna på manschetterna.

 

 

CAPRILES LÄGGER ÄNDÅ SITT HOPP på USA, EU och den internationella högern. Utan tvekan har han fått signaler från Joe Biden om hur de bägge ska lägga upp det kommande spelet för att ”neutralisera” Maduro. I det spelet finns det bara en vinnare, USA:

 

– Förhoppningsvis kan vi anpassa USA, Europa och det internationella samfundet i en strävan efter en politisk lösning som går via en process av överenskommelser, förhandlingar som hittills inte har gett några resultat (här läggs än en gång ansvaret på Juan Guaidó). Det är sant, men det betyder inte att problemet är en metod. Vägar måste öppnas, inte genom fantasifulla löften utan genom att tala till människor med sanningen, en väg som ska upplevas som trovärdig. Att återvinna valsedeln är mitt sätt.


Henrique Capriles i en intim kram med Colombias förre president, Alvaro Uribe, anklagad av människorättsorganisationer och politisk opposition i Colombia som "Paramilitärens Gudfader"!



 

BBC-REPORTERN FRÅGAR CAPRILES vad oppositionen ska göra efter 5:e januari, Juan Guaidós sista dag som VALD parlamentsledamot?

 

Capriles ser ett dystert scenario om oppositionen vill behålla det status quo som den har nu, en indirekt knytnäve mot Guaidó och Trump, samt ett antal övervintrade kuppmakare i Miami.

 

– Vissa vill behålla det som Maduro med sin Nationalförsamling. Medan vi talar om att förlänga den nuvarande (Nationalförsamlingen) och ge den kontinuitet. Det är ett ganska komplext prejudikat för framtiden, för vi öppnar dörren för Maduro att säga att han kommer att ge sin regering kontinuitet utan att hålla ett val.

 

 

I KLARTEXT SÄGER CAPRILES att han i princip är överens med Trump, Mike Pompeo och Elliott Abrams (”Slaktaren från Centralamerika” och USA:s krig på 1980-talet) om att den Nationalförsamling som valdes 2015 ska förlänga sitt mandat och fortsätta att gälla som landets lagstiftande församling.

 

Men till och med Capriles vet att det står i direkt motsättning till författningen och att den i så fall underkänner valet den 6 december. För även om valdeltagandet var lågt, var det faktiskt sex procent mer än vid parlamentsvalet 2005 då oppositionen, inklusive Capriles, också bojkottade valet och valdeltagandet bara var 25 procent.

 

Då erkände det internationella samfundet valet medan de två imperialistiska blocken USA och EU har underkänt valet 2020 likt nykoloniala makter vilket komplicerar en politisk lösning på krisen i Venezuela.

 

 

MEN CAPRILES SÄGER SIG vara optimistisk och det är så klart ett budskap inför den egna opinionen:

 

– Det är inte nödvändigt att uppfinna siffror utan att gå ut för att uppnå en överenskommelse med det internationella samfundet som USA, Europa, Vatikanen, länderna i Latinamerika.

 

– Försök att anpassa hela det internationella samfundet till att anta den politiska lösningen på grundval av en överenskommelse som placerar SANKTIONER SOM ETT INSTRUMENT för att förhandla om en återinstitutionalisering av landet: en ny Valtribunal som gör det möjligt att genomföra val samt en agenda för två valprocesser som hittills inte har erkänts av världen: president- och parlamentsval.

 

Vad Capriles gör är att sätta sig på den opposition som gick till val den 6 december och som fick över en miljon röster.

För det andra deltog denna opposition gemensamt med regeringspartiet i valet av en ny Valtribunal inför den 6 december. Men Capriles höll sig i skuggan och sa varken bu eller bä utan kritiserade Juan Guaidó samtidigt som han höll ett reserverat avstånd till sina kamrater i den opposition som var mer demokratiskt konsekvent än han själv och ställde upp i valet den 6 december.

 

 

ÅTERIGEN KOMMER VI TILLBAKA till inkonsekvensen i Capriles uttalanden i BBC-intervjun och frågan om Orsak och Verkan.

Hade oppositionen undertecknat överenskommelsen i Dominikanska Republiken som Rodrigo Zapatero utarbetade och som bägge parter sa att de skulle underteckna, hade tre år av Trumps utsvältningspolitik mot Venezuela kunnat undvikas.

Men det var Trumps utrikesminister Rex Tillerson som ringde upp oppositionens chefsförhandlare Julio Borges, medlem i samma parti som Capriles, Primero Justicia och förhindrade Borges att underteckna den färdiga överenskommelsen. För i Zapateros plan fanns just vad Capriles kräver för att ”Ena Venezuela 2020”.

 

– Jag tror på landets enighet. Men oppositionen har i dag ingen ledare, det finns inget ledarskap. Det existerar inte. Det var ett politiskt kapital som hade ackumulerats men som kastades på sophögen. Jag har inget emot Guaidó. Men detta (läs Guaidó) har gått mot ett slut, det är slut, nedgrävt, stängt. . .

 

Säger Capriles som i slutet av BBC-intervjun säger att han nu är redo för att ta över Venezuela, som president.