21 maj 2019

VENEZUELA-NORGE: Venezuelas president Nicolas Maduro föreslår nyval till landets parlament, Nationalförsamlingen. Oppositionen är tyst som en mus!

En av två miljoner (2,000,000) medlemmar av Venezuelas folkmilis med ett porträtt av landets överbefälhavare, Nicolas Maduro.




VENEZUELA-NORGE:
Venezuelas president Nicolas Maduro föreslår nyval till landets parlament, Nationalförsamlingen. Oppositionen är tyst som en mus!

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2019-05-21 / Venezuelas president Nicolas Maduro föreslog igår under en massdemonstration i huvudstaden Caracas, med motiv att fira hans första år på presidentposten, att flytta fram val till landets Nationalförsamling.

Demonstrationen avslutades vid presidentpalatset Miraflores där Maduro tackade för det stora stödet under hans andra mandatperiod som har varit intensiv och kantat av ett permanent ekonomiskt krig och direkta hot om krig från USA.

Men Maduro underströk att han är en fredens man och att samtalen i Oslo mellan regeringen och oppositionen uppenbarligen har gett resultat.

– Ja till freden, ja till en dialog, ja till utveckling, sa Maduro inför tusentals jublande chavister i Caracas.



HD suspenderade parlamentet efter valfusk

På mötet föreslog han att flytta fram valet till landets parlament, Nationalförsamling som sedan 2016 befinner sig ”suspenderat” efter ett beslut av Venezuelas Högsta Domstol. Den fattade beslutet efter att det upptäckts valfusk i delstaten Amazonas där tre kandidater från oppositionen hade svurits i som ledamöter till parlamentet i trots mot Högsta Domstolens beslut att underkänna valet i Amazonas. Men oppositionsmajoriteten i Nationalförsamlingen vägrade att underkasta sig HD:s beslut om att utlysa nyval i valkretsen varför hela Nationalförsamlingen, som oppositionen hade majoritet i, förklarades suspenderat.

– Låt oss genomföra val till Nationalförsamlingen uppmanade Maduro på massmötet, för att se vem har folkets röster. Vi antar utmaningen, för vi vill se en fredlig, demokratisk utgång via valet, sa Maduro och fick bifall från de tusenhövdade publiken.



Den högerextrema oppositionen bojkottade presidentvalet

Den 20 maj 2018 genomfördes det senaste presidentvalet där fyra presidentkandidater, tre från oppositionen och Maduro från vänsterns samlade front deltog. De USA-stödda extrema högerpartierna Voluntad Popular, som nickedockan Juan Guaidó tillhör och Primero Justicia, det andra högerpartiet vars främsta ledare befinner sig i Colombia, valde att bojkotta valet.

Månaderna innan hade Spaniens före detta regeringspresident, Rodrigo Zapatero, utarbetat ett förslag till politisk lösning på krisen i Venezuela tillsammans med Dominikanska Republikens utrikesminister och president. Och det var i Dominikanska Republikens presidentpalats som den gemensamma överenskommelsen skulle undertecknas av bägge parter, som hade kommit överens efter hårda förhandlingar. Bland annat om utformningen av presidentvalet.

Rex Tillersons telefonsamtal till oppositionen

Men Julio Borges, från Primero Justicia, som var överens om innehållet fick en timma INNAN undertecknandet ett telefonsamtal från Rex Tillerson, som vid tillfället i februari 2018 var Trumps utrikesminister och befann sig i Colombia. Alla tolkar den uteblivna oppositionen denna kväll i presidentpalatset där avtalet skrivas under som en direkt påverkan från USA om att ”finna en annan väg”, en våldets väg. Pressfotograferna fick återvända denna ljumma karibiska kväll utan sina bilder.

Vid valet den 20 maj vann Nicolas Maduro presidentvalet med 68 procent eller 6,2 miljoner röster, 1,9 miljoner röster mer än andremannen, Henri Falcón, som fick 21,2 procent. På tredje plats kom en baptistpastor med drygt tio procent.