27 december 2021

VENEZUELA: Oppositionsalliansen vill nu avväpna sin `interimspresident´ en gång för alla!

 

Det börjar bli direkt pinsamt för svensk utrikespolitik att upprätthålla diplomatiska förbindelser med en vad som allt mer framstår som en politisk pajas, men som är ett mördande verktyg i händerna på Vita Huset som via sin blockad och ekonomiska krig mot Venezuela har förorsakat landet mer än 50,000 döda, enligt amerikanska ekonomer.


VENEZUELA:

Oppositionsalliansen vill nu avväpna sin `interimspresident´ en gång för alla!

 


AV DICK EMANUELSSON

 

TEGUCIGALPA / 2021-12-27 / Juan Guaidó förlorar allt mer betydelse och frågan är nu om inte hans egna allierade i den samlade oppositionsalliansen G4 satte dolken i ryggen på honom på måndagseftermiddagen när han i praktiken avsattes som `interimspresident´ och bara blir en av flera ledamöter i en `interimsregering´ som i verkligheten är mer tandlös än en mört.

 

Den som hävdar innehållet i rubriken är Andrés Velasquez, samordnare i det liberala socialdemokratiska partiet `La Causa R´, från början en liten utbrytning från Venezuelas Kommunistiska Parti (PCV) 1971 med betoning på arbetsmarknadsfrågor. Men under de senaste 20 åren har det allierat sig med den politiska högern på nästan alla nivåer och i alla frågor MOT den revolutionära regeringen Chavez och senare Nicolas Maduro.

 

Den förre guvernören i delstaten Bolivar menar att G4-alliansen vill sätta Juan Guaidó på en svältkur för att han en gång för alla ska isoleras och gå den politiska sotdöden till mötes.

 

 

 

Förvirrad Parlament-cirkus

 

Beslutet som fattades idag innebär att den Nationalförsamling (parlamentet i Venezuela) som valdes i december 2015 med majoritet från oppositionen, nu menar att den kan fortsätta att fatta beslut med hänvisning till att den anser att valet av Nationalförsamlingen i december 2020 inte var legitim. Under de senaste sex åren har detta `parlament´ inte fattat ETT ENDA BESLUT som kunnat verkställas eftersom parlamentet vägrade underordna sig den Högsta Domstolen.

 

Beslutet i dag handlade om att i praktiken frånta Vita Husets `interimspresident´ Juan Guaidó alla slags maktbefogenheter.

 

För en utomstående utan större inblick i den venezuelanska politiken kan det hela vara som en enda stor förvirrad cirkus. Och den opposition som sedan april 2002 har försökt störta vänsterregeringen under Hugo Chavez och nu Nicolas Maduro, inger verkligen ingen större trovärdighet.

 

För samtidigt som de 2015, när de trädde in i Nationalförsamlingen och förklarade att de gav ”Nicolas Maduro sex månader i presidentpalatset”, utsatte han för mordattacker med två drönare, sammankallade tio armébefäl och uppmanade till en militärkupp över hela landet eller stod bakom de två väpnade expeditionerna som skulle avsätta den folkvalde presidenten eller helt enkelt, som i Haiti, mörda honom med assistens från två Gröna Baskrar (USA), samtidigt deltog över 70,000 av oppositionens kandidater i det senaste valet till delstatsguvernörer och kommunala maktorgan i Venezuela.

 

 

 

FN erkänner Venezuela under Maduro

 

Det är inför de upprepade militära och politiska misslyckandena samt en alltmer växande internationell isolering som Guaidó har utsattas för som dagens ”G4-Allians” beslutade att utse en slags ”regeringsjunta” som ska fatta besluten, vilka nu dessa skulle vara. . . Om Guaidó vill ingå i denna kan han göra det, menar beslutsfattarna. Om inte, blir han bara en bland venezuelanerna på gatan. Å andra sidan fanns det några få röster bland de över 20 olika oppositionspartierna som vill att Guaidó ska fortsätta som `interimspresident´.

 

Vid den senaste sessionen för FN:s Generalförsamling var det bara 14 länder som anslöt sig till den protokollsanteckning som USA lade fram där de hävdade att Juan Guaidó är Venezuelas representant. Men Generalförsamlingen beslöt enhälligt att erkänna den folkvalda regeringen Maduro som den legitime representanten i FN, inte ens Sverige och UD anslöt sig till USA:s protokollsanteckning.

 

Det kan vara en signal på att även EU och UD på sikt kan komma att ta sin hand från Guaidó och spektaklet som kostat Venezuelas tusentals liv på grund av USA:s sanktioner och direkta stölder av venezuelanska egendomar i utlandet kan upphöra.

 


Partiet "Vente Venezuela kommer inte att validera denna fars", kommenterade Corina Machado, en blind motståndare till vänsterregeringen i Caracas.


 

Oppositionen G4:s ”Fars”

 

Beslutet att ”reformera” Guaidós maktbefogenheter möter också invändningar från en tredje part, och det är den rabiata antichavistiska och invasionsvänliga Corina Machados lilla parti ”Vente Venezuela” (VV). Hon säger i en kommentar för några timmar sedan att:

 

– G4 dödade det interimistiska presidentskapet. Med denna modifiering av stadgan, istället för en interimistisk president, ska det skapas en G4-styrelse med Guaidó. Makten kommer att utövas av en Nationalförsamling som varken träffas, övervakar eller har en makt- och kontrollutövning. VV kommer inte att validera denna fars, dundrade Machado [1].

 

Enligt Velasquez som före detta parlamentsledamot (2011-2016) har ”G4” för avsikt att stärka ”samlivet med Nicolas Maduro” efter att den har aviserat att den vill undanröja alla typer av befogenheter för Juan Guaidó, som i sin tur hävdar att han strävar efter att förbli ”interimspresident” under 2022.

 

– Med tanke på att ”G4” inte har kunnat göra slut på och ha undanröjt Juan Guaidó, förbereder den nu en annan manöver: upphäva alla hans slags befogenheter och sätta honom på svältkost. På det sättet skulle den (G4) fortsätta att ge impulser till en normalisering och samlevnad med Maduro, menar Velasquez i en intervju till Noticiero Digital [2].

 

[1] María Corina Machado: Reforma del Estatuto de la Transición liquida la presidencia interina
https://efectococuyo.com/politica/maria-corina-machado-reforma-del-estatuto-de-la-transicion-liquida-la-presidencia-interina/

 

[2] El G4 pretende dejar a Juan Guaidó en estado vegetal, dijo Andrés Velásquez
https://www.costadelsolfm.org/2021/12/24/el-g4-pretende-dejar-a-juan-guaido-en-estado-vegetal-dijo-andres-velasquez/