13 augusti 2012

Amerikansk marinsoldat gripen i Venezuela

– Gud vet motivet varför han kom hit, var frågan som Venezuelas president Hugo Chavez ställde när han i fredags förra veckan informerade om att Nationalgardet hade gripit en USA-medborgare i delstaten Tachira.
Mannen hade tagit sig illegalt över gränsen från Colombia. Han rev sönder en del av sitt pass och papper från ett anteckningsblock som påstås ha haft koordinater över platser i Venezuela. Han säger sig vara marinsoldat som vägrar uppge sin identitet. Enligt passet har han gjort ett stort antal in- och utresor i länder som Irak, Afghanistan, Egypten, Libyen och Syrien.
– Det är länder där regeringar har störtats (med undantag för Syrien) och Gud vet motivet varför han kom hit? undrade Chavez i en kommentar.
Venezuela befinner sig just i en intensiv valkampanj där en enad högeropposition har satsat alla sina kort på Enrique Capriles Radonski. Men det vill sig inte för Chavez leder alla opinionsundersökningar med 10-25 procent. Allt fler oppositionsröster talar därför om att Chavez planerar valfusk och vägrar svara på journalisternas frågor om oppositionen kommer att acceptera ett valresultat med Chavez som segrare.

Colombianska paramilitärer

I maj 2004 togs 150 colombianska uniformerade paramilitärer på bar gärning när de befann sig på en stor gård utanför Caracas. Gården ägdes av kuban-venezulanen Robert Alonso, med bindningar till den opposition som förespråkar våld för att störta Chavez. Alonso tog sin tillflykt till Miami.
Salvatore Mancuso, de colombianska paramilitärernas ledare som deporterades till USA 2008, sa i en domstolsförhandling den 29 juli i år, att ”venezuelanska militärer, politiker och företagare vid två tillfällen ville ha vårt stöd för att störta Chavez”.
State Departement sa i ett uttalande angående den gripne marinsoldaten, att de utgår från att Venezuela uppfyller sin skyldighet, enligt Wienöverenskommelsen, som ger USA:s diplomater på plats rätt att utan dröjsmål få besöka den gripne USA-meborgaren. Den rätten fick inte den svenska konsuln i Caracas när den svenske medborgaren Joaquin Perez greps när han landade i Caracas i april 2011 och efter 72 timmar överlämnades till den colombianska polisen, anklagad för att tillhöra FARC-gerillan. Venezuela bröt mot alla internationella regler och den egna författningen.