17 februari 2014

Venezuela utvisar tre USA-diplomaterTEGUCIGALPA / FLAMMAN / 2014-02-17 / – Vi är beredda att försvara oss mot Imperiets arrogans, var president Nicolas Maduros svar på John Kerrys uttalande till stöd för oppositionsledaren Leopoldo Lopez.
Kerry kräver att arresteringsordern mot Lopez rivs upp. Maduro besvarade kravet med att ”fascisten Lopez” är intellektuellt ansvarig för tre liv och en stor förstörelse av allmän egendom och att Maduro ”inte tillåter hot från någon i världen”.
De tre utvisade USA-diplomaterna har opererat på flera universitet i Venezuela och erbjudit studenter visum. ”Åk tillbaka till Washington och konspirera där istället och lämna Venezuela i fred. Ingen regering i världen ska komma hit och säga vad vi ska göra”, dundrade Maduro inför världspressen i måndags.

State Departements tre krav

Maduro uppgav att Alex Lee, undersekreterare på State Departement, hade ringt upp Venezuelas OAS-ambassadör Roy Chaderton och framfört ett budskap med tre krav till regeringen Maduro; 1) USA kräver att folket (Sic!) inleder en dialog med oppositionen. 2) att alla arresterade i upploppen friges och att 3) arresteringsordern för Leopoldo López upphävs. I annat fall kan detta få negativa följder med internationella förgreningar.
Majoriteten av Latinamerikas regeringar men framför allt sociala och folkliga rörelser har solidariserat sig med Venezuelas folk och regering och fördömt de våldsamma aktionerna som oppositionen har genomfört.
Dick Emanuelsson