22 augusti 2014

Venezuela bygger upp 17 bombade sjukhus på Gaza medan Angela Merkel bekräftare ny tysk vapenarsenal till Israel 
Av Dick Emanuelsson *
TEGUCIGALPA / 2014-08-22 / Två länder, två regeringar, två olika syner på konflikten Gaza-Israel. Medan Venezuela skickar 60 ton medicinsk utrustning och byggmaterial för rehabilitering av 17 sjukhus som förstörts av israeliska bombningar, bekräftar Angela Merkel att Tyskland, trots förbudet i sin författning, har skickat ytterligare en vapenarsenal till den israeliska krigsmakten på ockuperat palestinskt territorium, enligt det tyska magasinet Der Spiegel.
Venezuela utrikesminister Elías Jaua uppgav på fredagskvällen att ytterligare ett venezuelanskt transportplan kommer att flyga till Palestina med 60 ton medicinskt- och byggmaterial för att återuppbygga 17 sjukhus som förstörts av de israeliska bombningarna.
– Transportplanet som lyfter på måndag innehåller också elgeneratorer, sjukhussängar, mediciner och kirurgiska instrument, sa Jaua på fredagseftermiddagen, venezuelansk tid.
Utrikesministern deltog i ett evenemang med den arabiska kolonin i delstaten Anzoátegui och informerade att Venezuela kommer att delta i en plan för Gazas återuppbyggnad efter att de israeliska krigsaggressionerna har upphört. Venezuelas insats rör områden som sjukhus, skolor och allmänna offentliga institutioner.
– En internationell konferens kommer att hållas och Venezuela kommer att delta, men inte bara som regering utan som ett folk, sa Jaua som betecknade den sionistiska aggressionen, i synnerhet mot barn och kvinnor, som kriminell.
 

 

Venezuela tar emot föräldralösa palestinska barn

Inte bara Venezuela har fördömt och uttalat sin avsky mot den israeliska mordmaskinen, även större delen av Latinamerikas regeringar fördömer starkt aggressionen mot en del av det palestinska territoriet som Gaza utgör.
Venezuela ska ta emot palestinska barn som har förlorat sina föräldrar i de urskillningslösa bombningar på ett litet område som representerar ett av världens mest tättbefolkade områden, i praktiken ett koncentrationsläger som den israeliska staten blockerar från land, hav och himmel. Barnen kommer att få ett venezuelanskt hem och venezuelanska föräldrar.
– Det är ett humanitärt bistånd, det heter solidaritet som det venezuelanska folket har skickat till det palestinska folket. Och snart kommer vi att omfamna de barn som har överlevt massakern i Gaza.

Tyska vapenleveranser till Israels armé

Mitt i det enorma blodbad som Gaza upplever som konsekvens av den israeliska aggressionen, uppgav det ansedda tyska magasinet Der Spiegel att Tyskland har skickat ytterligare en vapenleverans till den israeliska armén som opererar på ockuperat palestinskt territorium.
Den tyska oppositionen av socialdemokrater, gröna och den tyska vänstern har starkt kritiserat vapenleveranserna som sammanlagt uppgår till en miljon euros, cirka tio miljoner svenska kronor.
Den tyska författningen förbjuder export av vapen till regioner som befinner sig i krig eller en djup politisk kris. Men Angela Merkels administration gav sitt godkännande till vapenleveranserna.

Israel ja, Ryssland nej

Men Merkel är inte logisk eller konsekvent i sitt agerande, för regeringen i Berlin avvisade vapenförsäljning till Ryssland med hänvisning till den krisen mellan Moskva och myndigheterna i Kiev, Ukraina.
Men det tyska folket visar vilken färg deras fana har och har gått ut i stora demonstrationer och visat sin avsky för den israeliska krigsmaskinens brott mot mänskligheten som den tillämpar mot det palestinska folket i Gaza.
* Frilansreporter i Latinamerika