17 januari 2015

Imperialistisk offensiv mot Venezuela. Gigantiskt hamstringslager avslöjat

“På grund av rykten som högern sprider köpte 18 miljoner personer på fyra dagar vad som säljs under en och en halv månad”, (45 dagar), uppgav president Nicolas Maduro i ett tal i dag den 17 januari 2015. På bilden syns det jättelika lagret som Nationalgardet öppnade och visade att där det bland annat fanns 1,5 miljoner barnblöjor hamstrade.
Imperialistisk offensiv mot Venezuela. Gigantiskt hamstringslager avslöjat i VenezuelaAv Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2015-01-17 / Från Venezuela kablar nu de internationella nyhetsbyråerna ut bilder på folk som köar för tomma affärshyllor. Samtidigt har enorma lager brutits upp av Nationalgardet och en gigantisk hamstring avslöjats.

President Nicolas Maduro anklagar de privata grossisterna, som i praktiken kontrollerar all distribution, för att hamstra. Den politiska högeroppositionen säger att det är den politiska modellen har gjort ekonomiskt bankrutt.

– Det är inte landet som befinner sig i slutfasen utan regeringen och dess politiska projekt, sa den två gånger förlorande presidentkandidaten Henrique Capriles och tillade: Det som de kallade för “Revolution” har upphört och tagit slut.

Kallar till protester

 

Nu vädrar Capriles och hans två allianspartner Corina Machado och Leopoldo Lopez morgonluft och kallar till gatuprotester. Den ekonomiska situationen har enligt dem “mognat”. I februari har det gått ett år sedan de sist kallade ut sitt folk på gatorna. Saldot blev 43 dödade, massor av skadade och materiell förstörelse när den högerextrema oppositionen med våld försökte störta regeringen.

Skillnaden nu är att den ekonomiska situationen har förvärrats av en rad orsaker. Först signalerade USA “Start” när den införde sanktioner mot Venezuela för “brott mot de mänskliga rättigheterna”. Nästan omedelbart började internationella nyhetsbyråer att påstå att landet var nära ekonomisk och försörjningskollaps och nu aviserar oppositionen protester.

– Det är ingen överraskning för någon i världen den anstormning som den venezuelanska högeroppositionen har inlett. (...) Det är bourgeoisiens uppror mot en modell för social rättvisa som inkluderar i stället för att exkludera, sa presidenten och manade venezuelanerna till enighet och fred.

Barnblöjor, dambindor, tvål, tvättmedel, majs och alla de baslivsmedel som venezuelanerna konsumerar i sin vardag.


1,5 miljoner Pampersblöjor

 

Det var efter tips från arbetare på det egna företaget som fick Nationalgardet att bryta upp portarna på ett jättelager i halvmiljonstaden San Francisco, i delstaten Zulia vid gränsen mot Colombia. Vad som mötte de uniformerade chockade dem bokstavligt. En lista sammanställdes och TV-kanaler, radio- och tidningsreportrar kunde bland annat registrera följande:


 • 1,5 miljoner Pampersblöjor.
 • 360 ton tvättmedel
 • 15 000 paket med 400 respektive 900 gram modersmjölksersättning
 • 50 000 enheter Boost Energy Drink som säljs av Nestlé i USA och Storbritannien
 • 17 ton bönor (Caraotas) som är basmat.
 •  1 776 liter flytande mjölk.
 • Gult Majsmjöl, livsviktig basföda för venezuelanernas “arepa”, majskaka.
 • 40 ton ris.
 • 277 380 tvålar.
 • 43 570 liter sköljmedel.
 • 561 888 rakhyvlar.
 • 78 770 dambindor.
 • 61 152 shampoflaskor.
 • 622 580 batterier.
 • 16 800 dedoderant.

– Hamstring är det främsta vapnet i den ekonomiska krigföringen. Vi ska vidta alla rättsliga åtgärder för detta är ett grovt brott. Från och med i dag kommer vi att distribuera de beslagtagna produkterna via det offentliga nätet, sa handelsministern Isabel Delgado till pressen.

Andrés Eloy Mendez, som leder ett regeringsorgan som kontrollerar att det privata inte använder krisen för att höja sina priser, spädde på:

– De vill skapa en känsla av att det inte finns några produkter att köpa. Men här är de. I nio delstater har företaget stora lager som nu inspekteras.

Dambindor i tusentals. Varför erbjuds inte menstruerande kvinnor produkten som Herrera C.A. har monopol på?


Åtta delstater

 

Grossistföretaget Herrera C.A, har total kontroll av distribution i åtta delstater av produkter som Kellog´s, Nestlé, General Mills (köttkonserver) och det venezuelanska företaget Avelcasa (fiskkonserver). De har också monopol på hygenieartiklar från Procter & Gamble som producerar tvål, tvättmedel, blöjor och dambindor. Från Pfizer distribueras muntvättmedel och kroppskrämer.

Enligt den stora oberoende dagstidningen Panoramas genomgående reportage av företaget, är Herrera, C.A direkt förbundet med Diamante Trading Investments LTD, ett företag på den karibiska ön Barbados som i Venezuela representeras av Peggy Carolina Ordaz Quijada, som samtidigt är aktieägare.

Alvaro Uribe (till vänster) hälsar sin politiske frände
Leopoldo Lopez. Uribe sa att hans presidentperiod inte
räckte till för att invadera Venezuela under Chavez.
 Hon tillhör ledningen för det högerextrema venezuelanska partiet Voluntad Popular, Folkvilja, som i sin tur leds av Leopoldo Lopez. Han utpekas av regeringen som ansvarig för upprors försöket för ett år sedan. Åklagarämbetet krävde att han skulle gripas som ansvarig för morden på de 43 människorna och en rättegång förbereds för närvarande mot Lopez. Ordaz Quijada tog i april 2005 emot en check på 1,5 miljoner dollar av företaget.

Miljoner dollar till oppositionen

 

Den 4 december 2014 stoppades en lastbil som hade anlänt från Colombia. Fyra miljoner dollar upptäcktes och beslagtogs av den venezuelanska polisen. I utredningen som följde framkom det att en av ägarna till transportföretaget har direkta förbindelser med Marco Rubio och Colombias förre president Alvaro Uribe. Rubio är en högerextrem kuban-amerikan från Miami och ledamot av USA-kongressen. Uribe och Rubio har svurit på att stödja oppositionen i Venezuela med alla medel.

Enligt Diosdado Cabello, ordförande i Venezuelas Nationalförsamling, var delar av pengarna avsedda för att distribueras till 35 colombianer som har rekryterats för att genomföra attentat när oppositionen nu ska gå ut på gatorna eller på marknader och i köerna till affärer. Men en miljon dollar skulle överlämnas till partiet “Voluntad Popular” där både Leopolde Lopez och Peggy Carolina Ordaz Quijada tillhör ledningen.

– Högern tar emot pengar och kontrakterar legoknektar som skickas till Venezuela, sa Cabello.

Nicolas Maduro och Diosdado Cabello.

Fördubblad köttkonsumtion

 

Venezuelas viceminister i Säkerhets- och Livsmedelsuveränitet, Carlos Osorio, uppger å sin sida att Venezuela har förnödenheter för 3-4 månader. Men de 15 år av Revolution har inneburit att folket äter mer och bättre och gav exempel:

– På alla nivåer har konsumtionen ökat. Köttkonsumtionen har ökat från 11 till 26 kilo per person. Kycklingkonsumtionen har ökat från 21 till 47 kilo per person. Det betyder att folk äter mer och bättre för nu har de tillgång till dessa produkter vilket de inte hade innan Chavez.

Regeringen Maduro ställer nu ultimatum till de privata företagen som är inblandade att spela rent. Annars får de ta konsekvenserna.