6 april 2015

Konfrontation USA-Venezuela på toppmöte i Panama

Massmediakampanjen mot Venezuela omfattar alla ingredienser; förtal, lögner,
betalada journalister och mediaägare samt en totalt USA-trogen opposition.
Konfrontation USA-Venezuela på toppmöte i Panama

 

TEGUCIGALPA / 2015-04-06 / USA deklarerade för några veckor sedan att Venezuela utgör “ett ovanligt och extraordinärt hot mot USA:s nationella säkerhet”. Latinamerika reagerade blixtsnabbt och förkastade anklagelsen. Många regeringschefer förklarade i stället USA som det verkliga hotet mot den politiska stabiliteten.

– Orden och tonen i ord är viktiga. Men tonen som nu latinamerikanska ledare använder demoniserar USA, som om USA skulle utgöra källan för problemen i Venezuela, kommenterade en mycket resignerad Roberta Jacobsen, andresekreterare i State Departement och USA:s toppförhandlare med Kuba. Bakgrunden är de enhälliga uttalandena från Celac och Unasur som fördömer USA:s sanktioner mot Venezuela.

“CIA-delegation” på plats

 

Jean-Guy Allard är en kanadensisk journalist och en expert på CIA och USA:s utrikespolitik mot Latinamerika. Han säger till Flamman, att vad som nu kommer till det amerikanska toppmötet i Panama denna vecka (10-11 april), där bland annat både barack Obama och Kubas president Raul Castro kommer att delta, är en USA-delegation som består av USA-finansierade venezuelaner från både Miami som Caracas.

– Denna närvaro av oppositionella venezuelaner på parallella möten i Panama, blottlägger fällan som planeras mot Venezuela. Målet är att legitimera aktioner som ska destabilisera Venezuela, skapa kaos för att omöjliggöra ett regeringsarbete.

Jean-Guy Allard räknar upp sex namn på venezuelaner som han karaktäriserar som “Obamas CIA-delegation”. De har alla det gemensamma att de finansieras av USAID, NED (The National Endowment for Democracy), USA:s kongress eller har direkta kontakter med USA-ambassaden i Caracas.

Det är med andra ord laddat för konfrontation i Panama när du läser detta.

Dick Emanuelsson