13 augusti 2017

John Pilger: “Faller Venezuela, faller mänskligheten”

John Pilger och Noam Chomsky, två legender och försvarare av folkrätten i världen och mot USA:s upprepade folkmordskrig i världen. Pilgers reportage från Indokina (Vietnam, Laos och Kambodja) var epokavgörande för journalistiken  och direkta utmaningar mot den sittande makten. Hans reportage är exempel för dagens journalister och medier. Men organ som DN, Natoanhängare och som verkade för en svensk atombomb på 1950-talet, eller den politiska feghet som till och med ett annat medium som påstår sig vara vänster men som gömmer sig i sanden likt en struts, är konflikten i Venezuela en mardröm. Det handlar om att bekänna färg.John Pilger: “Faller Venezuela, faller mänskligheten”

Av Dick Emanuelsson, Resumen Latinoamericano

”Washington invaderar bara försvarslösa länder men Venezuela står inte hjälplös”

TEGUCIGALPA / 2017-08-13 / Den legendariske australienske reportern och dokumentärfilmaren John Pilger karaktäriserar i en intervju till den latinamerikanska TV-kanalen Telesur, med anledning av att Donald Trump ”inte utesluter en militär lösning mot Venezuela”, som ett ”oansvarigt” men ett ”typiskt” agerande för USA-presidenter.

Noam Chomsky, som intervjuades samtidigt med den 77-årige Pilger definierade också Trumps uttalande som ”oansvarigt”. Chomsky lade till att han anser att Trumps militära hot mot Venezuela som ”chockerande och farligt”.

– Förhoppningsvis kanske några av generalerna i hans omgivning bättre förstår konsekvenserna och kan kontrollera honom (Trump).


Video: Trump uttalar sitt militära got mot Venezuela:
Trump går i USA-presidenters spår

John Pilger å sin sida upplyste reportern om att Trumps uttalande samstämmer med USA:s historia under det föregående seklet:

– Trumps hot om en militär invasion av Venezuela är typiska för USA:s hot mot världen under de senaste 70 åren. USA har redan invaderat Venezuela via subversiva grupper så som NED (the National Endowment for Democracy, CIA:s civila förklädda fasad, reds anm.) som stöder den så kallade ´oppositionen´. Denna söker med våld störta en vald regering vilket är ett klart brott mot den internationella rätten, hävdade Pilger.

Han sammanfattade med att han inte såg det som troligt att USA skulle våga invadera Venezuela:

– Washington invaderar bara försvarslösa länder och Venezuela står inte hjälplös. Men den anständiga världen bör stödja Venezuela som utsätts för en giftig krigföring via massmedia. För faller Venezuela, faller mänskligheten.

Luften gick ur oppositionen med valet den 30 juli

Efter valet till den författningsskrivande församlingen (ANC) den 30 juli har luften gått ur den våldsamma högeroppositionen. ANC inledde sitt arbete omedelbart medan den Högerinternational som aktiverats från avdankade presidenter till valda högerpresidenter i Latinamerika och Europa har försökt intensifiera sin krigföring mot regeringen Nicolas Maduro.

Men oppositionen i Venezuela förlitar sig allt mer på det internationella stödet eftersom den inte med egen kraft kan störta den folkvalda regeringen Maduro. För Venezuela 2017 är inte Chile 1973, trots att dagens fiende är tusenfalt mycket starkare. Vad som står i vägen för en militär Pinochetkupp av Leopold Lopez, Henrique Capriles och Julio Borges är den civila-militära allians som garanterar att författningen följs.

Venezuelas folk förkastade den våldsamma oppositionen den 30 juli då det gick till valurnorna för att rösta fram deputerade till en författningsskrivande församling. Venezuela backade inte för hoten eller sanktioner av alla dess slag utan över åtta miljoner personer valde sina representanter till denna församling. Valdeltagandet i Venezuela på 42 procent var liktydigt med valdeltagandet till presidentvalet i Colombia. Och då ska vi notera att oppositionen i Venezuela inte deltog. Den valde i stället att bojkotta valet och i vissa delstater som Tachira och Merida, gränsstater till Colombia, till och med använde den våld och utegångsförbud för att förhindra folket att rösta. Är det denna opposition som DN stöder eller som veckotidningen Flamman inte vågar ta ställning mot? Vilken färg har den på sin fana?

 
Mardrömmen för DN och politiska fega vänsterlight-opportunister

För öppna statskuppsanhängare på Dagens Nyheter som på 1950-talet var för en svensk atombomb och svensk Natoanslutning, eller fega politiska opportunister på en veckotidning som tidigare var den kanske mest konsekventa vänsterrösten mot den internationella fascismen, från Spanien 1936-39 via Vietnam och Chile-Argentina-Uruguay men som nu gräver ned huvudet i sanden för att den inte vågar ta ställning, är händelseutvecklingen i Venezuela en mardröm. Att nu Chomsky och Pilger går i försvar av Venezuela och uttalar sitt förakt och fördömande mot Trump, medierna och oppositionen i Venezuela är för Venezuelas folk däremot mycket hoppingivande.

Vi behöver skaka liv i den enorma rörelse och solidaritet som Sveriges folk utvecklade och visade i sitt stöd till Vietnams folk mot USA:s folkmordskrig. Detta heroiska folks kamp krossade till slut USA-imperialismen i denna del av världen den 30 april 1975 när sovjetbyggda stridsvagnar, som kördes av vietnamesiska soldater ur FNL-gerillan krossade porten till USA-ambassaden i Saigon medan diplomaterna flydde i USA-helikoptrar till hangarfartygen som plockade upp dem på redden för vidare färd mot USA för att planera för nya imperialistiska plundringskrig i världen.

Den historiska bilden när portarna till USA-ambassaden i Saigon, Vietnam, körs över av en stridsvagn från FNL-gerillan och USA:s imperialistiska folkmordsrig var över. Men med nära två miljoner offer som saldo. Vita Huset betalar aldrig sina krigsskadestånd, varken i Vietnam eller elva år senare när den Internationella Domstolen i Haag dömde USA som skyldig och ansvarig för kriget mot den sandinistiska revolutionära regeringen i Nicaragua via sitt ombud, Contras. Domstolen dömde USA att betala Nicaragua 650 miljoner dollar.  USA svarar nu, 2017, med att i alla internationella finansorgan som Världsbanken eller Internationella Valutafonden stoppa alla lån till sandinistregeringen i Managua. När vi få vi läsa indignerade ledare från Dagens Nyheter i detta ämne?


USA led ett enormt militärt men framför allt politiskt nederlag när Vietnams folk och den internationella solidariteten besegrade den makt som själv ansåg sig vara oövervinnlig.

Samma solidaritet växer fram i dag för Venezuela över hela Latinamerika och USA och Trump bör tänka sig två gånger innan de beger sig in i ett Nytt Vietnam, bara två timmars flygresa från Miami.