22 december 2016

Venezuelas nya sedlar trycktes i Sverige men det första flygplanet med de nya sedlarna tvingades av USA att vända!

Nu har till och med Sverige dragits in i det ekonomiska kriget mot Venezuela efter att de nya 500-sedlarna har tryckts på Tumba Bruk, f.d. Riksbanken, sedeltryckeri som sedan 2001 ägs av USA-företaget Crane Currency. Detta lade ut ordern på sitt dotterföretag, finska Tervakoski Oy. 

Venezuelas nya sedlar trycktes i Sverige men det första flygplanet med de nya sedlarna tvingades av USA att vända!

  • Venezuela stod veckan innan jul inför en planerad monetär statskupp!


Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2016-12-22 / Inför den colombianska maffian och den venezuelanska högeroppositionens ekonomiska krig mot landet, beslutade president Nicolas Maduro att rycka bort mattan under maffians och sabotaget och helt sonika ta bort 100-sedeln och ersätta den 500-sedlar tryckta i Sverige!

Venezuela har under 2016 skakats av stora konfrontationer mellan högeropposition (MUD) och den sittande Maduroregeringen. Nationalförsamlingen, som kontrolleras av MUD har med alla medel försökt få till stånd en liknande ”mjuk” statskupp som i Brasilien. Men har gått bet rejält. Ett försök att skapa en dialog har inletts med stöd av ett antal före detta presidenter med Rodrigo Zapatero från Spanien i spetsen.

Digitala attacker mot valutan från Colombia!

Det som däremot har tagit all uppmärksamhet den senaste månaden är attackerna mot den venezuelanska valutan. Under tre dagar i slutet av november och i början av december genomfördes ett 70-tal digitala attacker mot den venezuelanska valutan Bolivar från den colombianska gränsstaden Cucuta och Miami. Under nära ett dygn var det omöjligt att ta ut sedlar från landets bankomater som saboterades med avancerad teknologi.

Söndagen den 11 december samlades Nationalförsamlingen och fattade beslutet att av landets riksåklagare begära inledandet av en politisk rättegång mot president Maduro. Då hade den chavistiska minoriteteten i Nationalförsamlingen lämnat sessionen.

Dagen efter utfärdade president Nicolas Maduro dekretet som annullerar sedeln med 100 bolivar. Han gav landets invånare och företag tre dagar för att lösa in sina sedlar. Maduro uppgav då att det bara fanns två procent av sedeln 100 bolivar på Centralbankens kassavalv och landet stod inför det obegripliga faktumet, som ett resultat av det ekonomiska kriget mot Venezuela, att nästan alla 100-sedlar fanns i Cucuta, hos Centralbanken i Bogota eller i olika länder i Europa som deltar i det ekonomiska kriget mot det sydamerikanska landet.

Veckan innan jul var planerad för att genomföra den monetära statskuppen! uppgav Maduro. Indragningen av 100-sedeln var ett direkt slag mot den maffia som opererar i Cucuta som avväpnade kuppen.

En "cambista", växlare på ett av de 1200 växklingskontoren i den colombianska staden Cucuta viftar med venezuelanska Bolivar. Nu har Maduro ryckt undan mattan för den colombiansk-venezuelanska maffian.
Över gränsfloden mellan Venezuela-Colombia smugglades varje dag en miljon (1.000.000) liter bensin till Colombia innan Maduro stängde gränsen och krävde colombianska åtgärder. Eftersom den venezuelanska bensinen är praktisk gratis, har smugglarna gjort miljardvinster varje år på att sälja bensinen i Colombia.


Göteborg och Cucuta

Cucuta är en stad likvärdig med Göteborg och har 600.000 invånare men hela 1200 privata växlingskontor! I Göteborg finns det väl växlingskontor på Centralstationen, Landvetters flygplats och kanske vid Stenaterminalen, gissar jag bara. Ställ dessa tre i relation till de 1200 växlingskontoren i Cucuta!

En 100-sedel från Venezuela betalas med dollar motsvarande 120 bolivar i Cucuta. Den colombianska Centralbanken säljer å sin sida 100-sedlarna tillbaka till den venezuelanska Centralbanken och lägger till en saftig kommission som Venezuela måste betala i dollar som enligt USA-siten ”Dolar Today” den 2 december stod i kursen 4300 Bolivar för en (1) dollar, när den officiella kursen är cirka 1-10.

Och så har det ekonomiska kriget intensifierats tills Maduro sa stopp, stängde gränsen och gav venezuelanerna tre dagar på sig att växla in sina sedlar och få ut de nytryckta sedlarna.

Juan Fernando Gonzalez är ordförande för det colombianska länet Norra Santanders (med Cucuta som länshuvudstad) privata penningväxlare (Asocambios). Han säger till den colombianska radiostationen W Radio, att “cirka två miljarder bolivar (447 miljoner dollar, nästan 4,3 miljarder kronor) finns i stadens (Cucuta) växlingskontor, enligt en kalkyl som vi har genomfört de senaste timmarna”.

Och uttalandet bekräftar den venezuelanska presidentens anklagelse om att Venezuelas 100-sedlar återfinns i Cucuta och Maicao, colombiansk gränsstad i länet Guajira, vid Karibiska havet.

Men i lördags, inför hundratusentals demonstrerande Caracasbor, släppte president Maduro bomben: Transporten från utlandet av de nya sedlarna som skulle ersätta 100-sedeln har saboterats av mäktiga fiender till Venezuela.

Det anrika USA-företaget har tryckt sedlar sedan 1775 och formellt bildat 1801. Deras finska dotterbolag var det som tryckte de venezuelanska 500-sedlarna. Vad de inte visste var att USA:s finansdepartement stoppade och saboterade den första sedelleveransen från Sverige!


Tumba Bruk i Sverige tryckte sedlarna!

I dag vet vi att sedlarna hade beställts av Venezuelas Centralbank hos företaget Crane Currency, i USA. Företaget är expert på sedeltryckeri sedan 1775 och är den främsta leverantören av dollarsedlar i USA.

Men där stannar inte märkligheterna kring denna beställning. Enligt uppgifter som publicerades i Venezuela söndagen den 18 december, trycktes sedlarna på företaget Tumba Bruk i Sverige. Detta ägdes av Sveriges Riksbank fram till 2001 då driften togs över av USA-företaget Crane Currency. År 2002 övertog finländska Tervakoski Oy finpappersverksamheten.

”Försäljningen av finpappersverksamheten är ett steg i Cranes strategiska beslut att koncentrera sin verksamhet till sedelpapper. Tervakoski har tidigare legotillverkat några av Cranes produkter, och köpet innebär att de tar in hela det köpta finpapperssortimentet i sitt produktionsprogram. (UA)”, enligt Wikipedia.

Tervakoski Oy producerar sedlar till ett 50-tal centralbanker och länder i världen. Sedan den 13 december påtalade flera nyhetsbyråer om problem i Venezuelas betalningar för att skicka de första sedlarna i ett flygplan med delar av beställningen.

Telesur: Första leveransen har kommit til Venezuela:


USA:s finansdepartement saboterade sedeltransporten från Stockholm!

Frågan i söndags var om sedlarna skulle skickas från Sverige eller från USA till Venezuela? Nu vet vi att det första flygplanet med 13,5 miljoner sedlar med valören 500 bolivar skickades från Stockholm i söndags. Men inte utan haft problem, med USA:s skattemyndigheter.

President Nicolas Maduro anklagade USA:s finansdepartement för att ha saboterat leveransen av de i Sverige tryckta venezuelanska sedlarna.

– För 15 dagar sedan (kring den 3 december), när sedlarna var tryckta var det omöjligt att få tag på ett flygplan för att transportera sedlarna till landet (Venezuela). Vi lyckades kontraktera fraktflyg via olika källor i Europa. Men dessa (flygföretagen) fick samtal och krav från USA:s finansdepartement om att avboka flygningarna. Ett av dessa plan var redan i luften med Venezuela som destination när de tvingades vända och flyga till annat land, dundrade Maduro över en händelse som måste betraktas som ett internationellt brott på högsta nivå.

Men det visar med vilket förakt som den självutnämnda polismakten i världen agerar mot mindre länder som vägrar att underordna sig USA:s knölpåkspolitik.

Nu har Maduro gett venezuelanerna tid fram till 2 januari att lösa in sina 100-sedlar. Det ger även maffian möjlighet att smuggla tillbaka 100-sedlar, som i Colombia är värdelösa, över gränsen. Fortsättning följer på det ekonomiska kriget mot Venezuela.