20 augusti 2024

Svar på tal till Venezuela”expert” (SVENSK-KUBANSKA)

    

Caracas, Venezuela. Chavisternas starkaste stöd finns i de fattiga områdena. Foto: Wikimedia

Solidaritetsrörelsen i Norge ger svar på tal i en insändare till Benedicte Bull, en latinamerika”expert” i bolagsmediernas smak. 

För en "akademisk" och självutnämnd Latinamerika-expert, som används flitigt av nästan alla norska medier, har Benedicte Bull ett otroligt slarvigt förhållande till spridning av faktabaserad information. Hon har också ett partiskt förhållande till den högerextrema oppositionen i Venezuela som gränsar till korstågsjournalistik.

Under valrörelsen har Bull varit hyperaktiv i norsk media där hon framställer den högerextrema oppositionsledaren Maria Corina Machado som en "kvinnlig Messias" och "Mamma som offrade allt". I ett Twitter/X-inlägg skryter hon:

Har precis avslutat min sista för idag av 2 TV-framträdanden, 2 radiointervjuer och 4 tidningsintervjuer. Om någon i Norge fortfarande tror att Maduro blev lagligt vald i fria och rättvisa val, är det inte mitt fel.”

Vem är María Corina Machado?

Redan i början upprepar hon återigen det falska påståendet att Machado "berövades alla politiska rättigheter på grund av påstådd korruption". Sanningen är att hon fråntogs rätten på grund av ett mycket allvarligare konstitutionellt brott; Hon accepterade en diplomatisk post från Panamas regering som gjorde det möjligt för henne att närma sig Organisationen för amerikanska stater (OAS), och lägga fram ett förslag om en militär intervention i Venezuela. Men sådan information passar inte med Bulls framställning av Machado som ett offer för "påstådd korruption".

Bull erkänner dock att Machado har deltagit i kupper tidigare.

Hon var aktiv i kuppförsöket mot Chávez 2002, även om hon har förnekat att hon undertecknat Carmona-dekretet, vilket innebar att alla demokratiska statliga institutioner skulle upplösas”.
Här kommer Bull med ännu ett felaktigt påstående, Machado förnekade inte att hon hade undertecknat kuppdekretet, men i rätten sa hon att hon trodde att kuppdekretet var protokollboken som alla var tvungna att skriva under för att komma in i Miraflores presidentpalats. Detta säger allt om hennes förhållande till sanningen, Machado är känd som en ökänd lögnare. I dokumentärfilmen "The Revolution will not Be Televised" visas Machado och oppositionen som är närvarande i presidentpalatset, som jublar efter att kuppledaren Carmona läst upp varje punkt i dekretet och sedan ställt sig i kö för att skriva under dokumentet. Machado benådades också av Hugo Chávez.

Så kallat "dokumenterat valfusk"

När det kommer till oppositionens påståenden om bevis på valfusk skriver Bull om "rekonstruerade" resultat från skrivna valprotokoll (actas). Vad "rekonstituerade valprotokoll" är till för är ett mysterium. Dessa akter är utskrifter från röstmaskinerna som visar röstning och som delas med röstningscentralens operatörer och alla kandidaternas representanter/vittnen, och undertecknas av alla innan informationen skickas vidare till valrådets (CNE) räknecentral.

Regeringspartiet och alla andra oppositionspartier har godkänt valresultatet och överlämnat handlingarna de sitter på till landets högsta domstol för granskning och verifiering efter order från landets högsta domstol. Men inte Machado/Gonzalez. Istället har de lagt ut skanningar av sina påstådda bevis på valfusk på sociala medier. En granskning av dessa "bevis" har avslöjat flera förfalskade och ofullständiga valprotokoll. Dessa, tillsammans med valdagsundersökningar utförda av ett USA-baserat företag som är involverat i flera av USA:s regimförändringsprojekt runt om i världen, med nära kopplingar till det amerikanska utrikesdepartementet och finansierat av National Endowment for Democracy, är oppositionens enda "bevis" ".

Benedicte Bull spelar på det faktum att människor i Norge har liten kunskap om vad som verkligen händer i Venezuela, och att media i över två decennier har spytt ut enorma mängder förvrängd propaganda om landet och dess regeringar. Hon misslyckas konsekvent med att skriva om huvudorsakerna till Venezuelas problem och det verkliga hotet mot demokratin i landet, som är USA:s två decennier av interventioner.

Ända sedan Chavez förstatligade oljan har USA försökt åstadkomma ett regimskifte

Varenda en av USA:s presidenter sedan Hugo Chavez blev president (George W. Bush, Barak Obama, Donald Trump och Joe Biden) har prioriterat arbetet för den illegala regimen. förändring i Venezuela, och stöttade upp om de mest våldsamma och odemokratiska delarna av landets opposition. Statskupp, försök till kupp, militära interventioner och ekonomisk krigföring har alla hämtats från USA:s verktygslåda för regimförändringar.

Bull har konsekvent skyllt Venezuelas ekonomiska kris på Maduro-regeringen, "en korrupt regim som är mer angelägen om att behålla makten". Men hur är det med de nio åren av brutala sanktioner och blockad av landets oljeindustri? Venezuela upplevde den största ekonomiska nedgången i fredstid på senare tid och är det näst mest sanktionerade landet i världen efter Ryssland.

En studie från Washington Post har beräknat att USA:s sanktioner har framkallat en kris tre gånger värre än under den stora depressionen på 1930-talet. Inte ett ord om detta, dessa brutala sanktioner är bara bagateller för "akademikern" Benedicte Bull. Men kan vi tala om ett "fritt och rättvist val" med sådana destruktiva ingripanden, där USA hotar Venezuelas befolkning med kollektiva bestraffningar om de inte röstar på USA:s handplockade kandidat?

Machado är en del av den internationella högerextrema

Bulls vitkalkning av Machado och den högerextrema oppositionen bygger också på försummelser. Maria Corina Machado, tillhör den mest privilegierade klassen i Venezuela, faktiskt den historiskt rikaste familjen vars förmögenhet gjordes på slavhandeln. Hon har varit inblandad i statskupp och flera kuppförsök, stöttat de våldsamma "guarimbas" (upploppen) under perioden 2014-2017 som lämnade hundratals döda och skadade. Hon har absolut ingen respekt för demokrati, och hon är en ökänd lögnare.

När Bull skriver om Machados omvändelse från våldsbejakande odemokratisk extremist till demokrati- och människorättsförkämpe har denna omvändelse tyvärr inte gått så långt att den har brutit banden med hennes högerextrema kollaboratörer i Europa och Latinamerika. Blå. Javier Milei I Argentina, tidigare president Jair Bolsonaro I Brasilien och ledare för Spaniens högerextrema parti Vox, Santiago Abascal. Inte heller vänskapsband till Donald Trump och folkmordsanklagade, Benjamin Netanyahu, som hon en gång bad om att bidra till en militär intervention i Venezuela.

Dessa extrema högerpopulistiska aktörer ses som ett verkligt hot mot demokratin och stabiliteten, både här i Europa och på andra håll i världen. Men för Benedicte Bull är detta ett acceptabelt alternativ att påtvinga det långmodiga venezuelanska folket.

David Watson, styrelseledamot i Latinamerikagruppen i Bergen och internationell valobservatör under presidentvalet i Venezuela i juli
Trönderröd, Norge 240819

LÄS MER:

19 augusti 2024:
En gammal trotskist´ fradga mot Venezuela
https://dickema.blogspot.com/2024/08/en-gammal-trotskist-fradga-mot-venezuela.html

12 augusti 2024
Högeroppositionens `proxykupp´ i Venezuela mot sammanbrott
https://dickema.blogspot.com/2024/08/hogeroppositionens-proxykupp-i.html

4 augusti 2024
Venezuela: Oppositionen bröt mot vallagen som beivras med fängelse i Venezuela och många andra länder!
https://dickema.blogspot.com/2024/08/venezuela-oppositionen-brot-mot.html

3 augusti 2024
Så finansierar CIA oppositionen i Venezuela, bland dem Corina Machado
https://dickema.blogspot.com/2024/08/sa-finansierar-cia-oppositionen-i.html

31 juli 2024
VENEZUELA: ”Råttorna överger det sjunkande skeppet”!
https://dickema.blogspot.com/2024/07/venezuela-rattorna-overger-det.html

30 juli 2024
Val i Venezuela: ”Om det hade varit ett annat land. . .”
https://dickema.blogspot.com/2024/07/val-i-venezuela-om-det-hade-varit-ett.html

30 juli 2024
MADURO TILLS 2030!!! ”Varken kuppförsök, sabotage, mediekampanjer, mordförsök eller sanktioner har lyckats krossa Chavismen”

https://dickema.blogspot.com/2024/07/maduro-tills-2030-varken-kuppforsok.html