3 augusti 2024

Så finansierar CIA oppositionen i Venezuela, bland dem Corina Machado

Och Vänsterpartiet, vilken är partiets ståndpunkt? Wolas (USAID-finansierad) eller har det en egen uppfattning utan att fråga USA-ambassaden eller kika i smyg på vad Dagens Nyheter skriver?
Det är samme Sjöstedt som, när han fick en fråga av en journalist i TV om vilken demokrati han ansåg vara bäst, USA:s eller Venezuelas svarade ”USA”. Så vem blir förvånad över att den man som ansåg att hans ”bäste vän” var USA:s CIA-utbildade ambassadör i Libyen, som deras egna terrorister tog kål på varvid Sjöstedt grät en skvätt. Fråga honom "vem han umgås med" och jag ska svara dig vem han är. . .



Guldreserna i Latinamerika

Är det någon som överraskas varför general Laura Richardson, bossen för USA:s SOUTHCOM reser i skytteltrafik till Latinamerika och ömsom lovar, ömsom hotar länder som Bolivia att deras litium och gas i första hand är för att garantera USA:s nationella säkerhet?

2023 fyllde Monroedoktrinen 200 år, och den är i högsta grad giltig, åtminstone om man heter Richardson eller Blinken. Men folken i Latinamerika och i världen är av en helt annan mening, och det oroar State Departement, Pentagon och Wall Street.




Så finansierar CIA oppositionen i Venezuela, bland dem Corina Machado

USA-journalisterna Eva Goldfinger och Jeremy Bigwood avslöjade regnet av miljoner dollar över den kubanska och venezuelanska kontrarevolutionens representanter i och utanför Kuba är satt i systematik i ALLA länder som inte dansar efter de olika USA-regimernas politik.

År 2004 skrev jag nedanstående artikel efter en reportageresa i Venezuela (var ackrediterad i Colombia, 2000-2005) där jag intervjuade olika representanter för den venezuelanska kupp-oppositionen, som till exempel den korrumperade landsorganisationen CTV som tog emot stålar från den CIA-influerade USA:s LO AFL/CIO.

CTV fick 1999-2002 inte mindre än 557,387 dollar via det förtäckta CIA-organet National Endowment for Democracy, NED. NED:s ”arbetsmarknadsorgan” American Center for International Labour Solidarity, ACILS pytsade över 116.000 dollar strax innan CTV:s varsel om generalstrejk 9 april 2002 mot president Hugo Chavez och finansierade till stora delar en gigantisk annonsering i TV, radio och press som föregick statskuppen den 11 april där CTV gick i allians med arbetsgivarföreningen Fedecamera och den 4:e republikens korrumperade partier.

Efter att statskuppens neutraliserats av Caracas´ fattiga den 13 april, inledde CTV, med samma kontrarevolutionära aktörer en ny konspiration, allt under överinseende av USA-ambassaden och dess olika organ som CIA med flera. Nu ställdes siktet mot Venezuelas ekonomiska kronjuvel, det statliga oljebolaget PDVSA där oppositionens direktörer, som fortfarande kontrollerade företaget förklarade företaget i ”lockout”.

Mot vadå?

Mot fackets krav på högre löner?

Nä, ”facket”, d.v.s. CTV var ju allierat med dessa av USA styrda oljedirektörer med astronomiska löner. Målet var att än en gång försöka störta den nya progressiva demokratiska regeringen som låtit folket besluta om en ny författning och lagt fram 49 nya reformer, bland annat på en ny jordreform.

 

LOCKOUTEN INLEDDES den 3 december 2002 när oljedirektörerna stängde av datorerna, tog med sig hårddiskarna/server´s och lösenorden det datoriserade systemet i PDVSA. Det lamslog oljeproduktionen och därmed landet som jag anlände till igen i januari 2003.

Inte bara CTV gick under kontroll av USA. Där fanns också EAP, partiet som i Sverige förde en systematisk sabotage- och smutskampanj mot statsminister Olof Palme där en av deras främsta medlemmar, den så kallade ”33-åringen” senare utpekades som en av mördarna och som hade befunnit sig två kvarter från mordplatsen den 26 februari 1986. ”33-åringen” for senare till USA där han själv blev mördad, något av ödets ironi.

Men detta obskyra parti deltog också i såväl statskuppen som i lockouten för att störta Chavez med alla medel. Och med dem fick jag en pratstund utanför CTV:s skyskrapa i centrala Caracas.

Den som underskattar och menar att vi förstorar upp USA:s roll och konspirationer mot alla demokratiska och progressiva regeringar och krafter i världen bjuder jag nedanstående text från början av 2004:

Dick E.


 

Så finansierar CIA oppositionen i Venezuela

Av Dick Emanuelsson

BOGOTA / 2004-07-17 / USA-journalisterna Eva Goldfinger och Jeremy Bigwood avslöjade regnet av miljoner dollar över den kubanska och venezuelanska kontrarevolutionens representanter i och utanför Kuba är satt i systematik i ALLA länder som inte dansar efter de olika USA-regimernas politik.

Utanför den korrumperade landorganisationen CTV:s 18-våningshus i centrala Caracas stod de, en liten grupp på högst tio personer, välparfymerade och dyrt klädda. EAP:s venezuelanska sektion1) krävde högljutt och med plakat i händerna att CTV skulle utlysa ”generalstrejk omedelbart”, för att störta Chavez. Deras skanderande och plakat registrerades noggrant av kameramännen och reportrarna från tre av de fyra största privata TV-kanalerna. 

Det var två veckor innan statskuppen den 12 april 2002 och jag hade minuterna innan intervjuat Alfredo Padilla och Leon Arismendi från CTV:s fackföreningsskola när jag stötte på den oansenliga gruppen. Arismendi utsågs två veckor senare, under den andra dagen av statskuppen, till planeringsminister i den junta som utsågs och leddes av Pedro Carmona, ordförande i Venezuelas arbetsgivarförening, Fedecamera. Padilla å andra sidan avslöjades för några månader sedan för att ha tagit emot hundratusentals dollar innan och efter statskuppen av NED, en avdelning inom USA:s State Departement, utpekad som en förtäckt CIA-enhet. 

 

I TAKT MED ATT REVOLUTIONEN i Venezuela fördjupas har de politiska kampanjerna mot Chavez ökat. Han utpekas för att vara en despot och diktator. I Sverige demonstrerade folkpartiets ungdomsförbund LUF, i slutet av maj utanför Venezuelas ambassad i Stockholm. Venezuelanerna gick vid tillfället i spänd väntan på beslutet från den Nationella Valkommissionen (CNE) i fall oppositionen hade lyckats samla in tillräckligt med namn för att få till stånd en folkomröstning om president Hugo Chavez’ mandatperiod. 

Colombianska paramilitärer hos kubans högerextremist i Caracas 

I likhet med de svenska ungliberalerna hade Robert Alonso, ledare för ”Bloque Democrático” och EAP:s allierade i Caracas inte förväntat sig att CNE skulle godkänna de 2,6 miljonerna (20 % av rösterna i valet 2000) namnunderskrifterna mot Chavez och utlysa ett datum för folkomröstningen som ska äga rum den 15 augusti. Folkomröstningen, som är en demokratisk erövring av folket i det grundlagsförslag som Chavez utarbetade och lät folket rösta om 1999 tillämpas nu, vilket orsakade huvudbry hos dem som utpekar Chavez som just ”despot”. 

Alonso hade redan uppmanat venezuelanerna att inta gatorna i Caracas för att med våld störta Chavez. Exilkubanen med rötter och förbindelser i Miami hade redan organiserat en grupp på 150 colombianer varav de flesta var reservister och officerare i den colombianska armén. Andra hade rekryterats från de paramilitära dödsskvadronerna i grannlandet. I tre månader hade gruppen bidat sin tid på Alonsos stora gård utanför Caracas i väntan på grönt ljus för att inleda den ”väpnade kampen”. Målet var att ”störta Chavez med våld och döda honom”, som de gripna vittnade om. I stället greps de medan Robert Alonso flydde. Oppositionen visade än en gång sin verkliga karaktär, menade Chavez. Men det fanns betydligt större och starkare allierade till oppositionen. 

CIA-pengar för att störta Chavez 

National Endowment for DemocracyNED, skapades 1983 under Reaganadministrationen. Lagen 98–164 hade målsättningen att “främja demokratin i världen”. Sedan dess har NED:s olika enheter varit inblandade i finansiering av högerextrema eller förment demokratiska så kallade frivillighetsorganisationer ur det ”civila samhället”. Det senaste exemplet är Haiti där NED har finansierat delar av oppositionen mot den avsatte Aristide. Men NED har också finansierat subversiva massmedia och andra misskrediteringskampanjer mot progressiva regeringar, presidenter eller stater. 

Därför beslutade Venezuelas Författningsutskott inom Högsta domstolen den 21 november år 2000 att förbjuda mottagandet av utländska bidrag från stater, organisationer eller grupper influerade av stater eller företag. Men NED brydde sig inte om de egna kongressbesluten i USA, som förbjuder penningbidrag till politiska kandidater. Plötsligt började det regna pengar över oppositionsorganisationer ur det så kallade ”civila samhället” i Venezuela.




USA-medborgare avslöjar oppositionens bidragsgivare 

Men den 12 september 2003 beslutade NED att utbetala 53.400 dollar till oppositionens valorganisation SUMATE. Enligt dokument som deklassificerades i USA i början av året på begäran av USA-advokaten EVA GOLINGER och USA-forskaren och reportern JEREMY BIGWOOD, vilka stödde sig på lagen ”Freedom of Information Act”, framkommer det i det förtäckta CIA-organets beslutsprotokoll att USA, sedan 2000-2003, har betalat ut över fyra (4) miljoner dollar till högeroppositionen i Venezuela, drygt 30 miljoner svenska kronor. 

I NED-protokollet framgår det att Miriam Kornblith2), suppleant i CNE för oppositionen är den som har ansvar för ”valfrågor” inom Sumate. Frågan är hur detta ”tvåstolsförfarande” kan kombineras som ”oberoende” inom CNE?

MARÍA CORINA MACHADO3), Sumates vice ordförande, anslöt sig och undertecknade dagen för oppositionens statskupp den 11 april 2002 presidentdekret där kuppledaren Pedro Carmona i ett pennstreck raderade och upplöste alla demokratiska institutioner i Venezuela. Kuppdekret hade elva punkter (varav vi publicerar de flesta nedan i förkortat format) som illustrerar hur demokratin krossades av dem som nu finansieras av USA och som utpekas som av USA och liberaler utpekas som ”demokrater”: 


Art. 1: Pedro Carmona utses till president i den demokratiska och nationella övergångsregeringen.

Art. 3: Nationalförsamlingen upplöses.

Art. 4: Ett rådgivande statsråd med 35 medlemmar som representerar de olika samhällssektorerna av det demokratiska Venezuela bildas.

Art. 5: Fullmakter ges till presidenten att samordna politiken under övergångsregeringen (diktatoriska maktbefogenheter under EN man).

Art. 7: Presidenten ges i uppdrag att tillfälligt avsätta och tillsätta de offentliga organens ledamöter inom stat, region- och kommunnivå, samt Venezuelas representanter inom det Andinska som det Latinamerikanska Parlamentet. (Här krossar Carmona i ett pennstreck även de olika politiska församlingarna under president- och parlamentsnivån).

Art. 8: Ordföranden och övriga ledamöter i Högsta Domstolen avsätts och ersätts. (Rättsstaten likvideras).

Art. 9: De 49 lagförslag (läs jord-, utbildnings-, hälsovårdreform, m.m.) som Chavez lade fram i november 2001, dras tillbaka.

Art. 10: Den juridiska förordningen behålls så länge den inte står i motsättning till presidentdekretet samt de internationella fördragen som Venezuela har ratificerat. (Carmonas kuppdekret står alltså över de sista delarna av den venezuelanska grundlagen). 

 

EFTER ATT PRESIDENTDEKRETET lästes upp genomförde Carmona sin makabra självutnämning. Den venezuelanska landsorganisationen CTV:s ordförande Carlos Ortega samt katolska kyrkans biskop från Opus Dei, Luis Ogalde, lyfte Pedro Carmonas armar upp mot taket i presidentpalatset Miraflores. Men 24 timmar senare skulle de fly när Caracas fattiga och militärer trogna konstitutionen återtog Miraflores och återinsatte den kidnappade Chavez på presidentposten. 

I 47 timmar varade statskuppen och Carmonas kuppregim. De första regeringarna att erkänna kuppmännen var USA, El Salvador (styrt av dödsskvadronspartiet Arena), Aznars Spanien och helt följdriktigt IMF. 

 


Dollarregn över oppositionen 

Jorge Valero, Venezuelas ambassadör inom OAS, de Amerikanska Staternas Organisation, gick till angrepp den 30 mars:

– Den Bolivarianska regeringen anklagar ansvarsfullt inför denna församling (OAS) att NED har utnyttjats och fortsätter att utnyttjas av personer inom USA:s regering”, sa Jorge Valero.

Men mottagarna av de gröna sedlarna är inte bara Sumate. Så här ser listan ut som Golinger och Bigwood kunde publicera inför en häpen venezuelansk opinion:

  • IRI (se föregående sida om Haiti), Instituto Republicano Internacional, står som NED:s betalningsavsändare till de politiska oppositionspartierna som har fått 1,408,818 dollar. IRI stödde aktivt statskuppen den 12 april 2002.
  • CTV (LO) fick 1999-2002 inte mindre än 557,387 dollar via NED:s ”arbetsmarknadsorgan” American Center for International Labour Solidarity, ACILS. 116.000 dollar av denna summa betalades ut tre månader innan varslet om generalstrejk 9 april 2002 och finansierade till stora delar den gigantiska annonsering i TV, radio och press som föregick statskuppen den 11 april.
  • NED:s finansiering av ”information” för statskuppens år 2002 uppgick till 2,103,200 dollar som kanaliserades via USIA, US Information Agency.
  • Ett annat ”undermineringsorgan” inom State Departement, USAID, betalade kuppåret ut två miljoner dollar för att bistå ”moderata” oppositionsledare som arbetade för att störta Chavez.
  • Sex månader innan statskuppen i april 2002 betalade sex andra organ inom State Departement ut 695,300 dollar för att finansiera ”konferenser och seminarium” hos oppositionen.
  • År 2003 girerade ett annat CIA-organ, DRL, över 285,000 dollar till NED för ”val i förtid”.
  • NED, via CIPE, girerade 1999-2003 över 462,686 dollar till CEDICE, ett organ inom det venezuelanska näringslivet.
  • Acción Campesina, AC, ett organ hos de venezuelanska land- och boskapsägarna som har 120 bondeledare mördade på sitt samvete. Denna ”NGO” har en enda uppgift och den är att sabotera jordreformen i Venezuela som hittills har delat ut två miljoner hektar mark till de jordlösa. Mellan 2002-2004 har AC fått 93,000 dollar.
  • La Asociación Civil Asamblea de Educación, det “civila” samhällets utbildningsförening fick 167,000 dollar mellan 2001-2004. Organisationens uppgift är att förhindra regeringens utbildningsreformer som anklagas för att vara ”kubainspirerade”.
  • La Fundación Momento de la Gente fick 229,747 dollar 2000-2004. Dess uppgift är att erbjuda oppositionspartierna ”juridisk hjälp” för att obstruera lagförslag hos den parlamentariska majoritetsgrupp som stöder regeringen samt lägga egna oppositionsförslag. 

USA-fack kräver sanningen på bordet av sina ledare 

För två veckor sedan beslutade den kaliforniska avdelningen av AFL-CIO, USA:s landsorganisation, på sin 25:e kongress i San Diego, att kräva klarhet och stopp för att utnyttjas av NED. 

”NED har en tvivelaktig historia och har regelbundet utnyttjats av USA:s regering för sina internationella politiska ändamål. Detta inkluderar bistånd till att störta demokratiskt valda regeringar eller för att blanda sig i inre angelägenheter inom fackföreningsrörelsen i andra länder”, skriver AFL-CIO i sitt beslutsprotokoll 3).

Beskrivningen är samtidigt en våldsam kritik mot den egna nationella ledningen för AFL-CIO i New York. Denna har ett tvivelaktigt förflutet och har spelat med de olika regeringarna i Vita Huset med målsättningen att splittra fackföreningsrörelsen i utlandet, i första hand Latinamerika. 

I en resolution som Kalifornien-kongressen döpte till ”Rensa luften”, andas inför AFL-CIO-ledningens agerande i förhållande till Venezuela men också det amerikanska LO:s agerande i samband med militärkuppen i Chile, 1973.


”Vi kräver att AFL-CIO-ledningen utan dröjsmål uppger vad den gjorde i vårt namn i Chile och andra länder. Vi kräver att den upphör med denna verksamhet och politik där den fortfarande kan vara inblandad i finansiering av regeringsagenturer. I annat fall kan vår autentiska trovärdighet och förtroende hos arbetarna, här som i utlandet, ifrågasättas och förvandla oss till betalda agenter av den ekonomiska korporationens globala krafter”.

 


Källa: 1) I Sverige uppmärksammades EAP innan mordet på Olof Palme genom att deras aktivister störde alla offentliga arrangemang. När Palme mördades pekades den s.k. ”33-åringrn” ut som mördaren. Denne lämnade Sverige och bosatte sig i USA där han mördades efter något år. Kopplingen EAP-CIA för mordet på Palme diskuterades men arkiverades. I Venezuela heter EAP Movimiento Laboral de Venezuela, MLV. De få medlemmarna kommer till största delen från den 1984 förbjudna katolska rörelsen TFP, Tradición, Familia y Propiedad (Tradition, familj och egendom). Gruppen är, enligt bedömare i Venezuela, en del av den internationella högerextrema rörelsen som leds av Lyndon LaRouche. TFP å sin sida har starka bindningar till den katolska Opus Dei, en rörelse från den falangistiska spanska fascismen, Till denna rörelse finns också nynazistiska grupper i Venezuela som knutits kring Shillerinstitutet som är en underavdelning till EAP, 

2) http://www.venezuelafoia.info/NED/SUMATE/2003-548/index.htm http://www.venezuelafoia.info/NED/SUMATE/2003-548/pages/Sumate-A3.htm http://www.venezuelafoia.info/ 

3) http://www.soberania.info/Articulos/articulo_841.htm#a

4)http://forums.terra.com/foros/actualidad/actualidad_C5/actualidad_venezolana_F100/foro_P204497/ http://www.aporrea.org/dameverbo.php?docid=18524