17 april 2013

Venezuela: Capriles anhängare attackerade Eva Golinger och hennes bebis
Capriles anhängare attackerade Eva Golinger och hennes bebis
 
TEGUCIGALPA / 2013-04-17 / Anhängare som kallats ut av oppositionens presidentkandidat Henrique Capriles Radonski, attackerade i tisdags USA-advokaten Eva Golinger och hennes 1 år gamla bebis på Caracas internationella flygplats Maiquetia.
”Bara dissocierade fascister trakasserar och attackerar en kvinna och hennes ett år gamla bebis som ett antal Caprilesanhängare just har gjort med mig”, skrev Golinger i ett Twitter.
Golinger är författare till boken ”Chavezkoden” och en rad tunga dokument som under det senaste decenniet bland annat har avslöjat USA:s inblandning i Venezuela. Detaljrikt med offentliga källor eller källor som hon har lyckats desklassificera visar hur olika förtäckta CIA-organ som USAID och NED finansierar och ger materiellt stöd till den USA-vänliga högeroppositionen. Denna har två gånger tidigare, i april 2002 och december 2002-februari 2003, försökte störta regeringen Chavez genom en statskupp respektive ett ekonomiskt sabotage som kostade landet nära 20 miljarder dollar.
USA-advokaten är också ansvarig redaktör för den engelskspråkiga editionen av veckotidningen Correo del Orinoco i Venezuela.

Mordhotad

Golinger, som har venezuelansk mor och far från USA, inbjuds ofta till olika debattprogram i Venezuela och är en flitigt anlitad föreläsare i hela världen. Hon besökte även Stockholm för ett par år sedan där hon presenterade just ”Chavezkoden” inför en stor publik.
Att hennes kunskaper, bidrag och avslöjanden av USA:s intriger i Venezuela och i Latinamerika inte ses med blida ögon av den opposition som stöder Henrique Capriles, är känt sedan länge och hon har utsatts för ett oräkneligt antal mordhot.

”USA-ambassaden känner till allt”

Hon uppgav också i ett andra Twitter att ”USA-ambassaden i Caracas offentliggjorde en kommuniké riktad till USA-medborgare (bosatta eller på besök i Venezuela, reds anm.) och gjorde dem vaksamma på oppositionsprotesterna under hela veckan. De (USA) känner till allt”, tillade Golinger som sedan länge har anklagat ambassaden och olika grupper med anknytning till CIA, State Departement eller Pentagon för att aktivt ligga bakom olika konspirationer mot regeringen och de nu uppblossade protesterna efter valnederlaget den 14 april.
Den nyvalde presidenten Nicolas Maduro uppgav under tisdagen och onsdagen att han har bevis för att den diplomatiska USA-legationen i Caracas har finansierat våldsamheterna i landet som hittills har kostat åtta ”Chavister” livet och en stor materiell förstörelse på bland annat sjukvårdskliniker i fattigområdena.
Dick Emanuelsson
Flammans reporter i Latinamerika