23 maj 2015

Venezuela förkastar lösa anklagelser från USA mot Diosdado Cabello



USA går nu direkt på en av den Bolivarianska Revolutionens förgrundsgestalter, Diosdado Cabello, i ett försök att skapa en internationell isolering av Venezuela. Redan nu ser vi internationellt erkända representanter för Frankismen i Spanien som José Maria Aznar, Mariano Rajoy, författaren Maio Vargas Llosa eller andra med förflutet i Latinamerikas militärkupper ställa upp i en front mot Venezuela. Och bevisen? Finns det inga? Men drevet är i gång.



Venezuela förkastar lösa anklagelser från USA

Av Dick Emanuelsson  
State Departement insinuerar nu om att det venezuelanska parlamentets talman Diosdado Cabello skulle vara inblandad i narkotikahandel. USA:s UD presenterar inte några konkreta anklagelser men bekräftar att det pågår en utredning mot Cabello.

Det var finanskapitalets eget husorgan The Wall Street Journal som förra veckan slog upp påståendet om att USA:s justitiedepartement sedan två år utreder “misstankarna om att höga tjänstemän i Venezuela har förvandlat landet till ett globalt center för handel med kokain och pengatvätt”. I centrum för dessa påståenden utpekades Diosdado Cabello som WSJ till och med utsåg till kartellchef. Spanska högertidningar som ABC, El Mundo och El Pais fyllde snabbt sina sidor med samma påståenden.

– Rent allmänt kan vi säga att vi har sett att Venezuela är en viktig omlastningspunkt för droger utan tillräckliga polisiära åtgärder, sa en talesman för State Departement.

Denne nämnde dock inte att kokainet produceras hos USA:s främste allierade i regionen, Colombia och att gränsen mellan Colombia och Venezuela utgörs av 1200 kilometer, till stor del ogenomtränglig djungel. Det kan jämföras med Sveriges längd på 1572 kilometer.

USA & Oppositionen

Diosdado Cabello är avskydd av den venezuelanska högeroppositionen för sitt rättframma sätt att uttala sig. Det är heller ingen hemlighet att även USA ser socialistpartiets vice ordförande som en av de främsta politiska fienderna. Cabello har sedan statskuppen 2011 direkt pekat ut USA och ambassaden för att konspirera och ligga bakom våldet från oppositionen som har tagit emot miljoner dollar från USA. Efter valförlusten förra året, gick oppositionen ut på gatorna i sitt försök att störta regeringen Maduro. Sammanlagt dödades 43 venezuelaner, drygt 30 av dessa var anhängare till den valda regeringen.