2 september 2017

Den avsatta venezuelanska riksåklagaren USA:s gisslan

En nervös venezuelansk avsatt riksåklagare Luisa Ortega Diaz anländer till Bogota den 18 augusti och tas emot av representanter för USA-ambassaden och presidentpalatset. Uppgifterna gör gällande att USA kände till hennes korruptionsaffärer i Venezuela och nu använder henne som politisk bricka i spelet för att störta regeringen Nicolas Maduro. En gisslan i Uncle Sam´s  händer, om man så vill.



Den avsatta venezuelanska riksåklagaren USA:s gisslan

Av Dick Emanuelsson, Resumen Latinoamericano

Varför flydde den venezuelanska riksåklagaren undan anklagelserna om maffiasamröre i stället för att konfrontera dem?

TEGUCIGALPA / 2017-09-02 / Den avsatte riksåklagaren Luisa Ortega anklagas för att vara en spindel i ett nätverk som har kostat den venezuelanska staten 200 miljoner dollar. Ortega har till och med rest till Pais på semester med personer som senare ställts inför rätta för korruption, inblandade i maffianätverket. På Bahamas öppnade hon och maken ett bankkonto med sex miljoner dollar, enligt Venezuelas nye riksåklagare.
  
  • Den avsatta statstjänstekvinnan hade som riksåklagare satt i system att frige höga narkotikahandlare medan småhandlare fängslades.
  • Hon anklagar president Nicolas Maduro för att ha utnyttjat ett företag i Spanien för egen vinning men detta finns inte registrerat i Spanien, enligt El Pais. 
  • I Colombia tillbakavisar den colombianske direktören i en intervju till den anti-chavistiska dagstidningen El Tiempo alla påståenden om att Maduro har intresse i dennes företag som totalt falska. 
  • Men ett är sant: Luisa Ortega samarbetar nu, enligt Miami Herald, med USA:s Justitiedepartement. Detta samarbete sammanfaller med Trumps upptrappade ekonomiska och propagandistiska krig mot regeringen i Caracas. 
  • Det sammanfaller också med den turné som Lilian Tintori, oppositionsledare som ertappades med 200 miljoner bolivar i fyra lådor fulla med kontanter, skulle göra i dag, lördag den 2 september, till Europa där hon skulle sammanträffa med regeringscheferna Mariano Rajoy (Spanien), Angela Merkel i Tyskland, Enmanuel Macron i Frankrike och premiärminister Theresa May i Storbritannien. Enligt hennes bankkonto överstiger detta aldrig 700.000 bolivar per månad. 
  • Oppositionsledaren Julio Borges, han som skrev till 14 internationella finansinstitut som opererar i Venezuela och krävde stopp för alla lån och samarbete med den venezuelanska staten, skulle även han ut och flyga och sammanträffa med Tintori i Europa för att förstärka den internationella fronten mot Venezuela. 
  • Under oppositionens våldsamma och dödliga protester i Caracas´ överklasskvarter uppmanade Borges världen att införa ekonomiska sanktioner mot Venezuela. Efter Donald Trumps beslut att införa hårda ekonomiska sanktioner mot Venezuela och det statliga oljebolaget Pdvsa, ville Borges och oppositionsfronten MUD att Trump skulle förstärka sanktionerna. 
  • Men båda dessa ledare för statskuppsaktionerna under fyra månader har ålagts förbud att lämna landet av landets nya åklagarämbete. Först ska de svara för sina handlingar.


 
Borde inte Lilian Tintori svara för den här "sedeltransporten" i sin privabil?

Hundra dödade i högerns protester. Vem ansvarar?

Den 5 augusti avsattes riksåklagaren i Venezuela, Luisa Ortega från sin post av den författningsskrivande församlingen (ANC). Den hade sammanfattat riksåklagarens totala passivitet under högeroppositionens våldsamma protester under fyra månader som lett till att över hundra venezuelaner dödats. Hus, sjukhus, daghem hade satts i brand. En avskedad poliskapten stal en helikopter och besköt högsta domstolen med kulsprutegevär samtidigt som han avlossade fyra granater. Till och med en militärgarnision i delstaten Carabobo attackerades och ett stort antal vapen stals efter att en infiltratör i garnisonen hade öppnat porten.

Luisa Ortega verkade vara handlingsförlamad och ägnade dagarna till att anklaga regeringen för att ha våldfört sig på författningen efter att presidenten föreslagit den Centrala Valkommissionen CNE att utlysa val den 30 juli för att välja ledamöter som skulle skriva eller modernisera den nuvarande författningen.

Oppositionen vägrade delta i valet och fortsatte i stället morden, lynchningarna eller antändande av personer med svart hudfärg eller röda skjortor (chavister) på Caracas´ gator.

Mot alla odds och mot oppositionens bedövande stöd i de internationella medierna gick över åtta miljoner venezuelaner till valurnorna. Valdeltagandet var en grov misskalkyl och politiskt nederlag för den fascistiska högern i och utanför Venezuelas gränser.

Efter den 30 juli har luften gått ur oppositionen som nu plåstrar såren, bråkar internt om ”köttgrytorna” som ska fördelas vid valet av guvernörer i mitten av oktober. Den ”diktatur” som den anklagade regeringen för, ska oppositionen nu tävla med i nästkommande val.


Varför ingrep inte riksåklagare Luisa Ortega mot den fascistiska oppositionens mördare som på bilden har antänt och knivhuggit en misstänkt "chavist"? Var hon redan då under kontroll av USA-ambassaden?


Togs emot av USA-ambassaden i Bogota

ANC tillsatte samtidigt den 5 augusti en kommission för att utreda anklagelserna om korruption och ett maffianätverk inom åklagarämbetet som ska ha letts av Ortega och hennes man German Ferrer, parlamentsledamot för regeringspartiet PSUV. Allt fler detaljer framkommer nu och allt fler pusselbitar faller på plats som svarar på frågan varför Ortega inte stannade i Venezuela för att försvara sin heder inför anklagelserna om korruption och sin påstådda oskuld.

Under dagarna 5-18:e augusti gick Ortega under jorden. Den 18 augusti landade hon i Bogota där hon togs emot av presidentpalatsets utsända samt personal från USA-ambassaden (Sic!).

Enligt den största colombianska TV- och radiostationen Caracol hade ”venezuelanska företagare i exil kontaktat panamanska industriledare som har intressen i flygbolaget Central Charter”.

Detta hyrs vanligtvis av rika företagsledare och kostar 10.000 dollar att hyra för en resa. Bolaget ägs av den colombianska industriledaren Gabriel Echavarría.

Den colombianske magnaten Gabriel Echavarría har sitt eget flygbolag som opererar för kontinentens mäktiga, rika och i fallet även Luisa Ortega.


Två USA-baser

Luisa Ortega och hennes man hade lämnat Venezuela illegalt via en snabbgående yacht och ankrade i ön Aruba bara 40 kilometer från det venezuelanska fastlandet där Central Charter väntade på sina passagerare.

Det ska noteras, att på Aruba förfogar USA:s 16 olika underrättelsetjänster över ett sofistikerat system av avlyssning och kopiering av ALL slags kommunikation i Karibien, Central- och Sydamerika. John Negroponte lovordade och underströk betydelsen av installationerna i ett kongressförhör för några år sedan.

Den 1 december 2016 förlängdes kontraktet mellan USA och kolonialmakten Holland med fem år. USA förfogar två militärbaser i tjänst hos South COM (Sydkommandot). På Aruba finns flygbasen Reina Beatriz medan USA:s 4:e Flotta har en stor marinbas på Curaçao. USA har upprepade gånger trängt in på venezuelanskt luftterritorium i uppenbara provokationer.

”Freedom-2”, Plan för invasion av Venezuela

I dokumentet ”Freedom-2”, utarbetat den 25 februari 2016 och undertecknat av amiral Kurt Tidd, för närvarande chef för Sydkommandot, beskrivs en inringning och invasion av Venezuela i olika etapper. Den förre chefen för Sydkommandot och den nuvarande chefen för Donald Trumps regeringskabinett, John Kelly, var av samma ståndpunkt men redan i oktober 2015. Kelly underströk då att USA var berett att invadera Venezuela i händelse av att medlemmarna inom OAS beslutade att utfärda det så kallade ”Demokratiska Chartan.

Det är i den andan och enligt den manualen man ska se Luisa Ortegas agerande under första halvåret 2017, menar hennes kritiker och politiska analytiker i Caracas. Hon är USA:s gisslan för USA:s underrättelsetjänst har samma uppgifter på Ortegas korruption som det nya åklagarämbetet i Caracas har.

Vad vi åser är USA:s klassiska operationer i världen där de klämmer åt dem som de kan utnyttja för egna intressen i utbyte mot fri lejd och uppehållstillstånd i USA.

Planet med Ortega lyfte från Aruba den 18 augusti och en timma och 15 minuter senare, kl. 13.50 lokal tid, landade det i Bogota. På plats fanns tjänstemän från presidentpalatset och agenter från USA-ambassaden, enligt Caracol.

Bara 40 kilometer från det venezuelanska fastlandet ligger Aruba och Curaçao och två USA-baser. En tillfällighet att Ortega tog sig dit med risk att Venezuelas kustbevakning skulle gripa henne i stället för att gå över den 1200 km långa gränsen mot Colombia?


Ortega i sällskap med torterarnas säkerhetspolis

Två dagar senare, den 20 augusti klockan 12.20 publicerade webbportalen La Tabla uppgifter på den tredje personen i Luisa Ortegas sällskap: Arturo Vilar Estévez. Han identifierades av USA-kanalen Univision, med säte i San Antonio, Texas och La Tabla kablade ut den politiskt kontroversiella nyheten.

För Vilar är inte vem som helst.

Arturo Vilar, f.d. presschef hos
säkerhetspolisen Disip.
Han var presschef för den hatade och fruktade hemliga politiska- och säkerhetspolisen DISIP (Dirección General Sectorial de los Servicios de Inteligencia y Prevención) på 1990-talet. Vilar hade utbildats av CIA-agenter som opererade i exil och anklagades för att ha deltagit i tortyr och mord, bland dem på Jorge Rodriguez, far till den ordföranden i ANC, Delcy Rodriguez och borgmästaren i Caracas Jorge Rodriguez (son med samma namn som den mördade fadern). Disep anklagas också för att ha deltagit en den beryktade massakern Yumare 1985 utförd av den socialdemokratiska regeringen Accion Democratica. Arturo Vilar var den som författade kommunikéer och pressmeddelande för underrättelsetjänsten där de fruktansvärda brotten mot de mänskliga rättigheterna rättfärdigades.

Daniel Comiso Urdañet, en av de 14
kuppgeneralerna. FOTO: DICK E.
Trogen sin bana och uppdragsgivare utnämndes han till presschef för de militära kuppmakare som i slutet av kuppåret 2002 förskansade sig på torget Plaza Francia de Altamira, i Caracas överklasskvarter. För att intervjua en av dessa militärer, Daniel Comiso Urdañet, kontraamiral och en av de 14 generaler som genomförde statskuppen mot Chavez i april 2002 var jag tvungen att först få grönt ljus av Arturo Vilar, en öppen rabiat antikommunist som hatade den nya regeringen.

Och nu utgjorde han en del i det sällskap den 18 augusti 2017 som Luisa Ortega omgav sig med i Bogota. En tillfällighet?




Ortegas Parisresa med maffiadvokat

Men den förre presschefen för Disip är inte den ende som fått mer än en venezuelan att höja på ögonbrynen i fallet den avsatta riksåklagaren Ortega. Samma portal, La Tabla.com, kom igår, den 1 september 2017 med ytterligare ett dråpslag mot Luisa Ortegas trovärdighet. Då publicerades ett par kanske oskyldiga bilder från en turistresa till Paris om det inte vore för vilka som ingick i sällskapet. Och nu är det viktigt att vi håller reda på den kronologiska ordningen, det vill säga datumen för händelseutvecklingen under detta första halvår.

Luisa Ortegas resesällskap till Paris utgjordes av bland annat advokaten José Rafael Parra Saluzzo och dennes familj. Advokat Parra sitter för närvarande gripen anklagad för påstådd utpressning mot underleverantörer som deltog i förskingringen av det statliga oljebolaget Pdvsa i Orinocobältet. Det är inte känt när bilderna och resan genomfördes men bara det faktum att man gjorde en gemensam kostsam turistresa visar de nära relationerna mellan de bägge juristerna som pågått under det senaste decenniet, enligt La Tabla.com.

Enligt den nye riksåklagaren Tarek William Saab har undersökningarna gett bevis på kommunikationer mellan advokat Parra och åklagarämbetets chefsåklagare Gioconda González Sanchez. Det anses att Parra agerade som en slags medlare för att förhindra att åklagarämbetet utlöste rättsliga åtgärder mot hans klienter.

Advokat Parra (till höger) med delar av familjen medan Luisa Ortega står till vänster i svart hatt, enligt senaste Parisstuk.


Så opererade riksåklagarens maffianätverk

– Ett helt oskrivet blad som fram tills nu har varit arkiverat. Det handlar om de förskingringar som genomförts mellan Pdvsa och dess underleverantörer när uppdragskontrakten har skrivits och som varit övervärderade. Det handlar om åren 2010-2016, sa riksåklagaren Tarek Saab vid en presskonferens i fredags, den 1 september och namngav den ansvarige:

– Pedro León, den verkställande Pdvsa-chefen för Orinocobältet (världens största oljereserver).

Det är uppenbart att alla de anklagelser som riktats mot flera av oljebolagets direktörer i Orinocobältet till slut fick president Maduro att gå vid sidan av åklagarämbetet för dess totala passivitet i kampen mot korruptionen.

Den 29 januari i år utsåg president Maduro Eulogio del Pino som styrelseordförande i Pdvsa. Maduro krävde att del Pino skulle ta krafttag mot den ”inneboende korruptionen” i det företag som omsätter miljarder dollar. I korridorerna kom namnet Pedro José León att nämnas.

Maduro hade i sin hand en rapport på 71 sidor som utarbetats av en specialkommission som presidentpalatset hade utsett 2015 och som döptes till el Cuerpo de Inspectores Socialistas de la Presidencia de la República, inspektörer med högsta förtroende hos presidenten för att gå till botten med korruptionen.

Maduro gav den venezuelanska kriminal- och säkerhetspolisen Sebin (El Servicio Bolivariano de Inteligencia Nacional) fria händer att slå till.

Arresteringsorder mot tre höga Pdvsa-dignitärer

Den 4 februari i år utfärdades arresteringsorder mot tre höga direktörer i Pdvsa verksamma i Orinocobältet:

1) Den vice verkställande direktören för produktionen Lorenzo Aguilera.

2) Direktören för gasanläggningen Edner Meléndez.

3) Direktören för hela Orinocoprojektet Pedro León Rodriguez. Den sistnämnde lyckades undvika arresteringen.

Den 5 februari grep det militära kontraspionaget (DGCIM) två höga direktörer i Orinocobältet.

Den 7 februari bekräftade Sebin arresteringsordern mot Pedro Leon, som fortfarande var på flykt. Ordern hade begärts hos åklagarämbetet i Caracas, under Luisa Ortegas befäl. Men det är uppenbart att Ortega inte var villig att utfärda ordern. Därför gick Sebin till domstolen i delstaten Anzoátegui, som omfattar Orinocobältet och där utfärdade den kvinnlige domaren Luz Verónica Caña orden om arrestering efter att delstatsåklagaren Pedro López presenterat uppgifterna om korruption av Pedro Leon. På så sätt kunde säkerhetspolisen gå vid sidan av Luisa Ortega i Caracas som då, av någon anledning, inte ville gå Sebin till mötes. Nu, ett halvår senare vet vi orsaken.



Trettiofem företag inblandade i korruption

Giovanni Urbaneja.
Den 9 februari i år i en intervju för portalen El Pitazo (anti-chavist) med fackföreningsledaren för oljearbetarna i Orinocobätet och den lokale ledaren för regeringspartiet PSUV, Giovanni Urbaneja, uppgav Urbaneja att han sedan flera år hade samlat in uppgifter om korruption som Pedro Leon var ansvarig för. Intervjun med den förre parlamentsledamoten är en svidande vidräkning med sin före detta partikollega, Pedro Leon och hur korruptionen är en reell samhällscancer i landet.

– Företaget Hot Oil Services var i konkurs redan 2010 men har åtnjutit en mängd kontrakt (med Pdvsa), alla kontrakt gjordes upp på tu man hand utan några som helst anbudsförfaranden, sa Urbaneja och tillade att han personligen hade liknande uppgifter på minst 35 underleverantörer till Pdvsa.

Pedro Leon Rodriqguez, högste direktör för världens största gas- och oljereserver.


Flydde till Dominikanska Republiken

Men Pedro Leon gick inte att finna i februari trots en rad razzior på platser där han misstänktes uppehålla sig. Ryktet gick om att han hade flytt till Bahamas där riksåklagaren Luisa Ortega och hennes man German Ferrer anklagas ha öppnat ett antal bankkonton med sex miljoner dollar i insatt kapital, resultat av korruptionen inom åklagarämbetet och dess inblandning i maffianätverket i Pdvsas Orinocoavdelning.

Men som en blixt från en klar himmel kom nyheten, just när jag skriver temat om Luisa Ortegas korruption, att Pedro Leon Rodriguez har gripits för någon timme sedan när han landade med planet från Dominikanska Republiken på den venezuelanska ön Isla Margarita. Det är möjligt att de dominikanska myndigheterna har fått kalla fötter efter att de blivit varse om att den efterlyste Pedro Leon befunnit sig på dominikanskt territorium och satt honom på första bästa plan tillbaka till Venezuela. Leon kommer nu att förhöras av Sebin och många inom maffianätverket väntar säkert med stor oro vad denne före detta oljedirektör kommer att säga.

Riksåklagaren utpressade företag

Enligt riksåklagaren Tarek Saab är Luisa Ortega inblandad i en rad tvivelaktiga affärer via de företag som fått kontrakt av de korrumperade Pdvsa-direktörerna. Kontrakten har satts till överpriser upp till 230 procent som betalats till flera av de nämnda direktörerna. Samtidigt har dessa försett den avsatta riksåklagaren och hennes maffianätverk med uppgifter som åklagarmaffian i sin tur har använt för att utpressa de nämnda företagen. Enligt Tarek Saab handlar det om pengar upp till 200 miljoner dollar till skada för nationen. Han hävdar att det bara är ”preliminära uppgifter” för de tolv företag de har undersökt. Men siffran kan stiga.

De tolv företagen är:
  • Nalco Venezuela
  • Sumiservi 2021
  • Capriservi
  • Cooperativa Servicio de Oriente
  • Servicio Construcciones y Mantenimiento Romara
  • Constructora Urbano Fermín (Cuferca)
  • Metro Emergencias
  • Tradequip
  • SDV Energía e Infraestructura
  • Derwick Asociados


Dessa företag, med undantag för Servicio Construcciones y Mantenimiento Romara, finns registrerade över företag som är auktoriserade att göra affärer med den venezuelanska staten och flera av dem har tidigare utpekats i anklagelser om korruption.

President Hugo Chavez under en av sina många resor till Orinocobältet där han varnade för att korruptionen är en samhällscancer som måste utrotas.


Advokatbuffén Parras utpressning

Vad hände då med Luisa Ortegas resesällskap till Paris, advokaten José Parra Saluzzo som sitter fängslad för att svara på åklagarämbetets anklagelser om korruption i Orinocobältet?

Advokat Parra har starka band med oppositionsfronten MUD (Mesa de Unidad Democratica). Enligt Traek Saab hade Parra uppgiften att inkassera pengarna för utpressningen och legitimera det ”tvättade” kapitalet.

Parra Saluzzo ska enligt den pågående utredningen ha haft nästan dagliga kommunikationer med chefsåklagaren Gioconda González. Enligt Trek Saab återkommer Luisa Ortega Díaz och hennes man Germán Ferrer i brottsundersökningen i likhet med Parras advokatbuffé och Bahamasbanken USB där paret öppnade bankkonton för pengarna de inkasserade i sällskap med Parisresenären advokat Parra.

Saab var synnerligen kritisk mot Ortega när han sa att mot dessa brott “sattes inte en enda legal aktion in”. Trots att det redan i februari var uppenbart att de nämnda företagen och advokatbuffén Parra stod bakom en miljonkorruption, höll den avsatta riksåklagaren Ortega tillbaka alla krav på konkreta åtgärdermed argumentet att det fortfarande fanns saker att klara upp.

– Ortega Diaz blundade för en oerhörd grad av korruption i förskingringen i Orinocobältet.

Som kulmen på denna för Venezuela pinsamma skandal är fallet med de två åklagare som sattes att utreda förskingringen i Orinocobältet. En av dem är på flykt, som Ortega medan den andre sitter bakom lås och bom, ett resultat av det institutionella kaos som rått de senaste åren när Luisa Ortega har lett Venezuelas åklagarämbete. Enligt Saab var åklagarämbetet som en stat i Staten.

Riksåklagarens kontraoffensiv mot regeringen
på oppositionens sida

Det är viktigt att ha dessa händelser i februari månad i färskt minne för att i kronologisk ordning upptäcka hur den avsatta riksåklagaren inledde sin totalkonfrontation mot president, regering och regeringspartiet PSUV när det blev uppenbart för henne att marken brann under henne i slutet av februari och början av mars.

I stället för att med all kraft bekämpa straffriheten och gripa de bokstavliga mördare som hade ihjäl hennes landsmän i protesterna som oppositionen igångsatte i mars-april, utfärdade hon inte ett enda beslut om att skipa rättvisa för offren för den fascistiska våldsvåg som uppstod.

När USA, EU, Canada och resten av den kapitalistiska världens ledare gav sitt ovillkorliga stöd till oppositionen, förstärkte hon sin nu politiska konfrontation mot Maduro och regeringen, och anklagade den för att bryta mot författningen när Maduro, enligt artikel 348 i konstitutionen, uppmanade Valkommissionen att utlysa val till ANC.

Ortega gick uppenbarligen i tron att regeringen skulle falla. Parallellen med hur samma internationella krafter agerade i fallet i inledningen av kriget mot den syriska statsbildningen 2011 passerade säkert förbi Ortegas minnesbilder.

Men precis som i fallet Syrien, gjorde dessa mäktiga krafter en misskalkyl. De räknade inte med att Venezuelas folk också ville ha ett ord med i detta smutsiga spel. Valet den 30 juli blev på något sätt ett slags chack-matt för oppositionen som satte hela sin tillit till en utländsk intervention av Venezuela eftersom oppositionen inte var i kraft att störta Maduro som den gjorde med Chavez i april 2002.



Wall Street är ute efter Venezuelas olja

För att avleda uppmärksamheten mot Luisa Ortegas allt tunnare anklagelser om korruption av regeringen Maduro, anklagelser som nu med allt större kraft vänds mot henne själv, men med allt starkare bevis planerade oppositionen en internationell turné med Lilian Tintori och Julio Borges.

De skulle i dag, lördag 2 september, dra ut i ett internationellt korståg parallellt med Luisa Ortegas korståg i flera latinamerikanska länder, mot sitt eget fosterland. Denna trio tror fortfarande att de inte behöver ställa in sig hos det nya åklagarämbetet för att svara för sina handlingar, som de 200 miljonerna bolivar i Tintoris bil. ”Se, säger Tintori och visar upp neofrankisten Mariano Rajoys inbjudan, de väntar på mig i Madrid”. . . .

Men det är större krafter inblandade i spelet om Venezuela än två personer. Pdvsa och världens största gas- och oljereserver i Orinocobältet ligger där och det vet den Faktiska Makten i Washington och Wall Street. De skiter uppriktigt sagt i både Borges och Tintori eller den avsatta riksåklagaren Luisa Ortega Diaz. Men de används och utnyttjas i dag av en hänsynslös stat som är beredd att intrigera krig mellan broderfolk för att komma åt dessa naturresurser i Venezuela.

Därför utfärdade Trump de ekonomiska sanktionerna mot Venezuela och Pdvsa, i tron att det går att svälta folket till underordning.

Att nu Luisa Ortega står i tjänst hos USA:s Justitiedepartement, enligt Miami Herald, är bara följdriktigt. Där slutar ALLTID förr eller senare de latinamerikanska korrumperade maktmännen/kvinnorna.