16 april 2013

Chavez´ arvtagare vinner presidentvalet knappt

Nicolas Maduro, Venezuelas nye president efter att ha proklamerats som segrare i presidentvalet av det
Nationella Valr´dets (CNE) ordförande Tibisay Lucena.

– Stämningen i dag påminner mycket om tiden för statskuppen i april 2002


TEGUCIGALPA / 2013-04-15 / Den före detta busschauffören Nicolas Maduro vann presidentvalet i söndags med 300.000 röster eller 1,7 procent mot högeroppositionens Enrique Capriles Radonski. Denne vägrar erkänna sin valförlust.
Det var det första valet utan president Hugo Chavez, som avled i cancer den 5 mars. För Maduro var det en enorm börda att axla och det är uppenbart att han med nöd och näppe klarade kamma hem valsegern.
För Chavezlägret kommer nu en tid av rannsakan och Diosdado Cabello, vapenbroder till Chavez och ordförande i Nationalförsamlingen, uppmanar de sex miljoner medlemmarna i det Förenade Socialistpartiet att självkritiskt analysera förlusten av drygt 700.000 röster jämfört med valet den 7 oktober 2012.

Tillförlitligt valsystem

Vid denna pressläggning på måndagskvällen (15 april) råder det en spänd stämning. På flera platser i Venezuela har oppositionen attackerat det Nationella Valrådets lokaler eller konfronterats med Nationalgardet. I staden Barquisimeto skadades tio personer.
Klockan 20.00 i måndags uppmanade Capriles sina anhängare att inta gatorna och genomföra en ”Kastrulldemonstration” mot Valrådets proklamering av Maduro som president för de kommande sex åren och dess vägran att genomföra en omräkning av det automatiserade valet.
Venezuelanerna röstar datoriserat sedan 2004. Carter-Centret konstaterade inför presidentvalet den 7 oktober 2012 att det venezuelanska valsystemet var ett av världens mest tillförlitliga och mer eller mindre omöjligt att manipulera, solår säkrare än USA:s eget valsystem.
Uttalandet slog ned som en bomb hos oppositionen och Capriles, inför förlusten mot Chavez med tio procent, erkände utan att blinka sin förlust den 7 oktober 2012. Men i söndags ska något ha hänt med samma valsystem, enligt Capriles, som anser att de måste till en manuell röstning av valsedlarna för att han ska erkänna Maduros seger.
– Vi tror att vi vann valet och därför begär vi en röstkontroll, sa Capriles på en presskonferens som också uppmanade sina anhängare att agera fredligt.

Valobservatörerna erkänner valresultatet

Valobservatörerna från UNASUR, de Sydamerikanska Nationernas Union, erkände redan på söndagskvällen hederligheten och valresultatet i presidentvalet. I UNASUR ingår högerregimer som Colombia och Chile som bägge lyckönskade Maduro till segern i likhet med Mexikos. Rysslands, Kinas och i stort sett hela Latinamerika skickade också telegram till Maduro. Argentinas president Christina Fernandez och Uruguays José Mujica meddelade också att de skulle delta i den formella utnämningen i morgon fredag (19 april) av Maduro till president.
USA väntade tills lunchtid i måndags och hävdade att Capriles förslag om en omräkning av de drygt 15 miljonerna valsedlarna var rimligt eftersom Maduros seger var så knapp som 1,7 procent. I samma anda har OAS, Spaniens, Frankrikes och Storbritanniens regeringar uttalat sig, samma politiska krafter som stödde statskuppen i april 2002 mot president Chavez. I konsekvens menar de att valet inte är legitimt.
USA stöder oppositionens krav på en omräkning av rösterna med argumentet att avståndet, 1,7% eller nära
300.000 röster, var mycket litet. Men ställ dig frågan hur stort var skillnaden mellan Obama och hans
republikanske motkandidat i det senaste valet i USA?
När vänstern vinner ifrågasätts alltid segraren. Men,
som i fallet med Felipe Calderon i Mexiko 2006, som verkligen var ett val fyllt av valfusk, erkändes USA
samma dag Calderon som Mexikos nye president.
– Jag vill ta tillfället i akt och avvisa uttalandena från OAS och State Departement som genom sin självbelåtna inblandning visar att de inte har kunskap om den nationella lagstiftningen.
Det sa Tibisay Lucena, ordförande för det Nationella Valrådet, CNE och kontrade med att beskriva hur den förre kandidaten i presidentvalet 2000 i USA, Al Gore, förgäves protesterade mot de i dag erkänt lagvridiga övergreppen i valet i Florida till Bush´ favör.
– När Al Gore ville få till stånd en omräkning av rösterna ingick han ingen pakt med Bush utan gick till den Högsta Domstolen i delstaten Florida.
Maduro vann i 16 av de 23 delstaterna. Chavezlägret har en stark position, trots förlusten av Chavez eftersom PSUV och dess allierade, bland annat kommunistpartiet, vann guvernörsvalet i 20 av de 23 delstaterna i december 2012. Men trots det råder det förstämning i Chavezlägret för att valsegern inte var större än 1,7 procent, vilket gör att situationen kan komma att polariseras den närmaste tiden.

Kuppmilitärer gripna

– Stämningen i dag påminner mycket om tiden för statskuppen den 11 april 2002.
Darwin Bustamante Suarez
Det säger till Flamman den erfarne venezuelanske journalisten Darwin Bustamante Suarez. Han menar att oppositionen tar den snäva valsegern för Maduro som en förevändning för att inleda planerna på att störta regeringen Maduro i allians eller på direkt uppdrag från State Departement.
– Enligt till regeringen närstående källor, som jag just har talat med, har ett antal militärer gripits. De deltog i planer för att destabilisera med målet att genomföra en statskupp. Igår (söndags) genomfördes flera olika operationer i Venezuela som att hacka flera Twitterkonton, bland annat Maduros där hans nära en miljon ”följeslagare” raderats ut. Under valkampanjen genomfördes också sabotage mot elförsörjningen i flera delstater.
Han är dock kritisk till flera inslag i de senaste årens regeringspolitik och hälsar Diosdado Cabellos uppmaning till självkritik som helt nödvändig för att regeringen Maduro och det arv som Chavez efterlämnade sig inte ska går förlorade.

USA:s arabiska manus

Tror han att USA kommer att sitta med armarna i kors under de kommande sex åren?
– Tvärtom. USA:s stöd till oppositionens krav på en omräkning av rösterna är det första steget i deras Operation Mot Venezuela. Det är en förevändning för att steg för steg använda sig av Manuskriptet från den så kallade ”Arabiska Våren”. Målet är att inleda ett inbördeskrig som förvandlar Venezuela till ett nytt Libyen eller Syrien.
I måndags gick oppositionen ut i våldsamheter och brände
ned partihögkvarter för det Venezuelas Förenade
Socialistparti i två delstater i Venezuela. Målet är en
statskupp som april 2002.
 – Men det är inte första gången som folket ställs inför dylika hot. I april 2002 störtade de en president men folket återinsatte honom på sin post. Vi har under dessa år lärt oss hur vi ska försvara oss. I dag representerar vi inte samma naiva godtrogenhet som 2002. De alternativa medierna är mobiliserade och den folkliga och revolutionära rörelsen runtom i landet är på sin vakt. Vi väntar inte på att saker och ting ska hända utan vi agerar förebyggande.
Dick Emanuelsson
Flammans reporter i Latinamerika