16 april 2013

Kommentar: Oppositionen väljer våldets väg i Venezuela

Capriles sympatisörer i delstaten Zulia skadade mannen i staden Ojeda, Zulia, efter att Capriles hade 
sagt att han inte erkänner valet i söndags, 14 april 2013. Foto: Pedro Carvajalino @carvajalinop
Oppositionen väljer våldets väg i VenezuelaTEGUCIGALPA / 2013-04-16 / I ett TT-Reuters-AFP-telegram som DN publicerade i dag, informerades läsarna om att sju personer hade dödats i Venezuela efter presidentvalet i söndags.

Men de internationella byråerna går inte in på djupet och skiljer inte på orsak och verkan, och jag ser att det är exakt samma miserabla pressbevakning som jag, på plats i Venezuela, registrerade innan och under oppositionens statskupp i april 2002 och under det drygt två månaders ekonomiska sabotage december 2002-februari 2002.

Då stängde den gamla maktens direktörer i det statliga oljebolaget PDVSA företaget och förklarade att Venezuelas ekonomiska artär skulle hållas stängd tills Chavez avgick.

Men oppositionen kalkylerade fel och har sedan dess förlorat 17 av 18 val som hållits i Venezuela sedan december 1998 då Chavez vann presidentposten.

DN illustrerar TT-Reuters-AFP-telegrammet med en bild på poliser som utsätts för stenkastning eller kulor, för det skjuts i dag i Venezuela mot staten och dess funktionärer, och DN ger på så sätt en bild av att det är de uniformerade som attackerar och dödar de sju personerna. 

För DN:s läsare står det inte klart vem som står ansvarig för våldet i Venezuela just nu. Capriles anhängare
har hittills dödat sju människor i delstaterna Zulia, Táchira y Caracas, och 61 personer har skadats
och sårats, enligt Luisa Ortega Díaz, Venezuelas riksåklagare
. Partihögkvarter har bränts ned och
sjukvårdskliniker attackerats.

.
I Venezuela finns det beväpnade sektorer i oppositionen som har uppgifter som handlar om väpnade aktioner, allt enligt en uppgjord plan som handlar om att trappa upp våldet till en högre nivå.

Igår kväll, mitt under direktsändning i Telesur, meddelade TV-hallåan att kollegorna på TV-stationen hade omringats av Capriles fascisthorder, men att de civila obeväpnade Bolivarianska Försvarsgrupperna, om man kan kalla det organiserade folket så, hade avlägsnat fascisterna.


Den statliga TV-kanalen VTV, radiostationen
Radio del Sur och den  kontinentala TV-
kanalen Telesur, attackerades också, på
exakt samma  sätt som under statskuppen
i  april 2002, av Capriles anhängare.Just nu när jag skriver dessa rader, besöker och inviger Maduro en så kallad CDI, Centro de Diagnóstico Integral (CDI), ett Diagnostiskt Hälsovårdscenter med den senaste sjukvårdsteknologin, placerad som alla CDI i de stora arbetarområdena där fattiga venezuelaner lever. CDI-klinikerna, som i praktiken är små sjukhus med en horisontal arbetsorganisation, ger en utomordentlig behandling där patienterna opereras och kureras. Dessa CDI har bokstavligen byggts med händerna av de tusentals kubanska läkarna och sjuksköterskorna i den kubanska hälsovårdsbrigaden i Venezuela och har undersökt och opererat eller kurerat miljoner venezuelaner som aldrig skulle ha haft pengar att göra samma behandling i de privata sjukhusen eller klinikerna.

Nelson Bocaranda, oppositionell journalist från delstaten Zulia, skickade igår ut en Twitter till sina 1,2 miljoner följeslagare och hävdade att det fanns valurnor gömda i en CDI och att de kubanska läkarna vägrade att överlämna urnorna till folket. Nästan omedelbart attackerades CDI:s och kubanska läkare och sjuksköterskor över hela landet. (se Twittret nedan).


Twittret från den antichavistiske journalisten Nelson Bocaranda som larmade om
att kubanska läkare på kliniken i La Paz, Gallo Verde, gömde valurnor.

Under måndagen spreds bilder över militärer som bränner berg av valsedlar med tillägget att “så stjäl chavisterna vår seger”. Bilderna är autentiska, men från valet 2010.


Mer valmaterial som de vill ska försvinna och som vi får (foton) från våra följeslagare”,
skriver den antichavistiska TV- och radiokanalen RCTV. Med dessa uppenbara lögner, som
går ut till miljoner personer, skapas en schimär, i både Venezuela som i utlandet, om att
valet är ”riggat” till Nicolas Maduros fördel och att den politiska oppositionen kämpar
mot en diktatur.
Vad bilden visar är överblivet valmaterial från valet 2010 och som då publicerades i en
rad medier i landet. Att lögnen är lätt att avslöja hindrar inte de medier som spelade
samma roll 2002 att upprepa lögnerna även nu som en förevändning för att trappa upp våldet.
I den masspsykologiska hysteri som kan skapas av medierna, spelar en liten dementi
med finstil text en marginell roll. Då kan det också vara försent när inbördeskriget och
den väpnande interventionen från USA&NATO är ett faktum.

Exemplet är illustrativt och visar hur CIA:s Manual tillämpas minutiöst. Den psykologiska krigföringen och de så kallade “social nätverkens” roll är viktigare än någonsin, därför utsattes Valrådets hemsida liksom Nicolas Maduros olika konton för attacker från “UTLANDET”.

Hemmet för Valrådets kvinnlige ordförande, Tibisay Lucena, utsattes för attacker i går kväll, Andrés Izarras hem och pensionerade far och barn utsattes igår kväll för attacker och var nära att dödas av fascisthorderna. Nästan alla regeringens ministrar utsattes på samma sätt för dessa skvadroner som förvandlade måndagskvällen till Venezuelas Kristallnatt, värdigt de tyska fascisterna.

Svenska journalister borde mer än någonsin vässa de journalistiska principerna och ifrågasätta de uppgifter som nu spottas ut från de internationella nyhetsbyråerna.

USA vägrar erkänna valet, trots att Carter-Centret anser att Venezuelas
USA kräver en omräkning av valresultatet.
valsystem är ett av världens mest tillförlitliga, med hänvisning till att skillnaden, 300.000 röster, 1,7 % till Maduros favör, ”var väldigt lite”.

Men valet mellan Obama och Mitt Romney utföll nästan med samma siffror; 51%-47,3 %. Valet mellan Bush och Al Gore var ännu snävare och det uppenbara valfusket eller oegentligheterna i Florida arkiverades och Bush utsågs till president.

Journalisterna har ett enormt ansvar för USA-Imperiets planer syftar till att skapa basen för ett inbördeskrig i Venezuela enligt Manualen från de arabiska länderna. Och med det blir det lättare att ta över landet igen och världens största gas- och oljereserver.

Dick Emanuelsson
Tegucigalpa