22 januari 2019

Farliga USA-operationer inför ”Slaget om Venezuela” i dag

Varför kommer chefen för USA:s Militära Sydkomando, Craig Faller till Honduras samtidigt som strypsnaran kring Venezuela dras åt?
Farliga USA-operationer inför ”Slaget om Venezuela” i dag

BLIXTVISIT av chefen för USA:s militära Sydkommando (South COM) i Honduras samtidigt som USA:s vicepresident Mike Pence uppmanar venezuelanerna till en statskupp i dag den 23 januari!

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2019-01-23 / Craig Faller, chef för USA:s militära Sydkommando (South COM) kom i kväll till Honduras på ett helt oväntat och oanmält besök. Det förefaller vara ett blixtbesök för att informera och begära stöd för en samordnad aktion mot Venezuela, som i dag, den 23 januari är föremål för två demonstrationer, en för regeringen Nicolas Maduro och en demonstration utlyst av den USA-stödda oppositionen. Många befarar att militära aktioner kommer att verkställas som vid statskuppen den 11 april 2002 mot president Hugo Chavez.

Och för att elda på den psykologiska krigföringen, sa USA:s vicepresident Mike Pence i ett videobandat Twitter igår, den 22 januari:

Genom att höja era röster i morgon, vill vi, på uppdrag av USA:s folk, säga till folket i Venezuela att vi är med er, vi stöder er, och vi kommer att fortsätta att stödja er tills demokratin i Venezuela har återställts och er rätt till frihet som tillhör er ska bli tillämpbar. Gud vare med er!”, sa Pence.

Venezuelas vicepresident Delcy Rodriguez, anklagade å sin tur Pence för att stimulera och anstifta en statskupp i sitt land.

– Vi har sett en helt ny situation växa fram genom vicepresident Mike Pence framträdande, (...) som har för avsikt att komma att regera Venezuela, att ge instruktioner om vad som bör göras i morgon i Venezuela, som öppet uppmanar till en statskupp i Venezuela, sa en indignerad Rodriguez till den statliga tevekanalen VTV.

I förra veckan framträdde nio venezuelanska militärer från peruanskt territorium och uppmanade sina vapenbröder att rfesa sig mot Venezuelas folkvalde president Nicolas Maduro. I måndags försökte en grupp på 20 nationalgardister att skapa en stämning av militär resning men fick inget stöd någonstans i Venezuela bland de väpnade styrkorna. Nu uppmanar USA:s vicepresident Mike Pence venezuelanerna, bland dem militären, att genomföra en statskupp.


Självutnämnd kupp-president

En satir mot den man som vill
utse sig själv till president i
Venezuela och som stöds av
USA och Colombia.
Händelserna i och utanför Venezuela accelererar nu. Igår genomförde en grupp nationalgardister (militariserad polis) militära aktioner och försökte få med sig andra militära installationer och manskap men möttes av ett beslutsamt motstånd och kuppmännen, ett 20-tal, avväpnades och 40 av de 51 gevären de hade stulit beslagtogs.

Det intressanta är att i förhören som genomfördes med dessa kuppmän, uppgav de att gevären skulle distribueras till medlemmar i det högerextrema partiet Voluntad Popular, samma parti som Nationalförsamlingens ordförande, Juan Guaidó är medlem i.

Det är den mannen som vill utse sig själv till interimspresident, som har uppmanat de väpnade styrkorna i Venezuela att avsätta president Maduro och svära trohet mot honom. Guaidó har fått hela den latinamerikanska högerns stöd och uppbackas öppet av Trump och Colombias president Ivan Duque som uppmanar Guaidó att genomföra presidentinstallationen för att i nästa sekund bli erkänd av de två staterna. I Colombia har USA sju militärbaser, fem av dem riktade mot Venezuela.

Nicolas Maduro svarade även han Pence och sa:

– Vad USA-regeringen har gjort genom sin vicepresident är att ge order om att utföra en fascistisk statskupp som vi redan tidigare har hävdat är i antågande. Aldrig tidigare har en så hög tjänsteman gått ut på sin regerings vägnar för att beordra oppositionen att den med alla slags medel måste störta en regering!

Centralamerikas största flygbas, Soto Cano där USA:s militära Sydkommando förfogar över den längsta landningsbanan i Centralamerika och som USA:s bombflyg kan lyfta ifrån om USA skulle invadera Venezuela.


Honduras som trampolin vid USA-invasioner

Det är med den bakgrunden som chefen för USA:s Militära Sydkommando, Craig Faller igår kväll anlände till Honduras. I ett åtta minuters framträdande lovordade Faller det militära samarbetet mellan de två nationerna.

Men varför denna blixtvisit hos president Juan Orlando Hernandez, som aldrig nämndes vid namn av Faller, som har en bror som har gripits och just nu rannsakas i USA som en Narkotika-Capo, som kommer att dömas till tre livstidsstraff om USA-åklagaren får igenom alla sina anklagelser mot Antonio `Tony Montana´ Hernandez för att vara en bricka hos de colombianska kartellerna i Centralamerika?

Honduras har tidigare varit en trampolin vid tidigare USA-invasioner mot länder i regionen. USA har också Centralamerikas längsta landningsbana i sin militära flygbas Soto Cano. Denna har byggts ut med logement för ytterligare 700 USA-militärer. Varför?

Faller talade om de sociala och ekonomiska framstegen i Honduras samtidigt som en ny Exodus&Karavan med tusentals honduraner har anlänt till Mexiko.

Bakbundna, torterade och avrättade, den dagliga synen i Honduras, ett våldtaget land och folk efter den USA-stödda militära statskuppen den 28 juni 2009.


51.000 honduraner mördades 2010-2018!

De flyr från det bokstavliga helvete och mardröm som det lilla centralamerikanska landet, fyra gånger mindre yta än Sverige men med samma befollkning, har förvandlats till efter den militära statskuppen som i hemlighet stöddes av dåvarande utrikesminister Hillary Clinton.

Efter den 29 juni 2009, då statskuppen genomfördes, har hela samhällslivet på alla nivåer militariserats. Och enligt landets officielle Kommissionär för de Mänskliga Rättigheterna, Roberto Herrera, har inte mindre än 51.000 honduraner mördats mellan åren 2010-2018! Och det är den honduranska statens officielle representant som lämnar dessa uppgifter.

– Det är förkastligt vad som händer och det är en enorm smärta för hela den honduranska familjen, för hela nationen, att känna som om vi utrotar oss själva, sa Herrera i ett uttalande till pressen i veckan som gick.

Vänsteroppositionen i Honduras anklagar högerregeringen som ansvarig för denna våldspiral utan motstycke och säger att vad som pågått sedan statskuppen är en ”colombianisering” av Honduras. Såväl USA som Colombia är aktiva i fortbildningen av de väpnade och polisiära styrkorna i Honduras.

– Ju fler av dessa colombianer och USA-militärer vi får till Honduras, desto mer våld och droger kommer in eller passerar vårt land, säger vänstern och får stöd av människorättsorganisationerna.

Ska OAS, som Che Guevara döpte till "USA:s Ministerium för Koloniala Frågor" behandla frågan om en "humanitär invasion" av Venezuela på sitt möte, torsdagen den 24 januari?


OAS snabbinkallat. Varför?

I morgon torsdag, dagen efter demonstrationerna, ska de Amerikanska Staternas Organisation, OAS, sammankallas för att behandla den venezuelanska frågan. Det verkar knappast som en tillfällighet dagen efter att demonstrationerna har genomförts i Caracas där en provokation kan skapa en oerhörd farlig situation.

Vad kommer stå på dagordningen? Är den redan tryckt liksom manualen för ”Slaget om Venezuela”?