3 maj 2019

VENEZUELA, Blackwater och Jens Holm (v)

Erik Prince, boss för legoknektsmördarna i det kommersiella företaget Blackwaters vill kontraktera 5000 yrkesmördare, företrädesvis latinamerikaner för att sättas in i Venezuela för att störta den folkvalda regeringen och presidenten, Nicols Maduro. Men den svenska riksdagsmannen Jens Holm nämner i sitt twitter från den 24 januari i år inte med ett enda ord Trumps dagliga hot om krig och militär invasion mot Venezuelas folk.
VENEZUELA, Blackwater och Jens Holm (v)

Är det denne mans (Erik Prince Blackwater och 5000 colombianska paramilitärer [1] eller arbetslösa peruanska eller ecuadorianska yrkesmilitärer som ska bidra till att vänsterpartiets riksdagsman Jens Holms önskan om att det är ”Hög tid att Maduro stiger åt sidan” nu förverkligas? [2]

Så trist politisk sorti som Holm nu gör. För här existerar inte Trump, ett ekonomiskt krig, här existerar inte blockaden mot att Venezuela kan köpa in mediciner och andra för samhällslivets nödvändiga varor. Eller att Trump öppnade ett bankkonto för sin nickedocka Juan Guaidó och pantsatte det venezuelanska oljebolaget PDVSA:s dotterbolag Citgo (opererar i USA) och lade beslag eller låste venezuelanska egendomar för cirka 30 miljarder dollar (cirka 270 miljarder svenska kronor!!!) i USA. När Guaidó tar över blir stålarna åtkomliga för denne, medan Exxon-Mobile och andra USA-beslag lägger beslag på världens största oljereserver, guld- och andra värdemetaller. Men Holm är tyst som en mussla.Är det Sjöstedt som gjort inflytande på Holm? Sjöstedt var ju personlig vän med USA-ambassadören som mördades i Libyen av samma terrorister som USA hade kontrakterat när USA medverkade till en annan statskupp. Och Sjöstedt grät krokodiltårar för ambassadörens hädanfärd samtidigt som han tryckte på voteringsknappen i riksdagsbänken för att skicka det svenska stridsflyget JAS-39 Gripen för att utföra sitt ”Internationalistiska Uppdrag” och delta på krigsalliansen NATO:s sida när denna verkställde tusentals bombanfall mot en värnlös nation och folk.

För Holm existerar i Venezuela inte en politisk fascistisk opposition och en halvdemokratisk högeropposition, där den senare faktiskt deltog i valet den 20 maj 2018, må vara att ett par av deras kandidater efter valnederlaget ansåg det vara båg. Men det har oppositionen sagt sedan 1998, utom när den vunnit, så klart.

I Holms politiska sinnevärld existerar inte imperialism trots att han är medlem i ett parti som bekänner sig till klasskampsteorin och marxismen, åtminstone i ord, och vet att mot varje progressiv, demokratisk och revolutionär rörelse slår imperialismen och borgerskapet skoningslöst tillbaka, det visar inte minst vår egen svenska historia, må vara om inte så våldsam som den i Latinamerika.

Holm lärde jag känna för många år sedan då vi arbetade med solidariteten för Colombia. Han gjorde ett utmärkt arbete och ledde insamlingen hos Ung Vänster för ”Ett Ungdomens Hus i kommunenKennedy”, i huvudstaden Bogota som administrerades av det kommunistiska ungdomsförbundet i Colombia, JUCO [3.

Han tvekade inte att utpeka USA som ytterst ansvarig för den väpnade konflikten i Colombia och slog mot Uribe och den colombianska militarismen som överlämnade sju militärbaser till USA:s militära Sydkommando, riktade mot just Venezuela. Omöjligt att Holm kan ha glömt det. Visst, det är enklare att vinna opinion och sympati för projekt för kvinnor, gatubarn eller ursprungsbefolkningar än att försvara en revolutionär process som den venezuelanska.

Juan Guiadó, Trumps nickedocka, Ivan Duque, president i Colombia och Trumps lokale representant i det land där sju militärbaser har sin udd riktade mot Venezuela samt Trumps vicepresident Mike Pence på besök i Bogota för att kontrollera att allt går enligt ritningarna. I Holms politiska sinnevärld, vilken roll spelar de här tre herrarna?


Är det här problemet har uppstått, risken att bli uthängd som en ”Madurokramare” av det svenska mediedrevet än att stödja ett folk som slåss för sin överlevnad, som det venezuelanska?

Jag känner massor av vänsterpartister som i likhet med oss är förtvivlade för den gigantiska krigsrisk och hot som Trump, Pompeo, Bolton, Pence och Abrams utdelar varje dag mot Venezuela. Holm nämner inte denna kvintett med ett enda ord i sitt Twitter, bara rekommendationen det är ”Hög tid att Maduro stiger åt sidan”.

För vem då?

För val, arrangerade av USA eller dess ”Kolonialministerium”, OAS?

Det är exakt vad svenska liberaler som Malm eller Jennische och förmodligen större delen av den politiska elitklassen i Sverige förfäktar. Vad vet jag efter tjugo år här nere på första parkett där vi dagligen ser imperialismens framfart och brutalitet mot ett latinamerikanskt folk som för varje år blir allt mer utarmat av den kapitalistiska nyliberala modellen?

Vad blir Holms nästa Twitter?

Att det är ”Hög tid att Kubas nye president stiger åt sidan” för att ge plats åt Guaidós tvillingsyster Joana Sanchez?
Har Holm twittrat om att Trump hotar att inleda en total blockad av Kuba? Eller att Trump sedan igår, den 2 maj 2019 har verkställt och inlett tillämpandet av den 3:e artikeln i lagen Helms-Burton som har som mål, liksom det ekonomiska klriget mot Venezuela, att strypa den karibiska ön som sedan 1960 är utsatt för en kriminell blockad som varje år bara får stöd av folkmordstaterna USA och Israel?I kallt politiskt krig handlar det fortfarande om principer, politisk identitet och ren mänsklig värdighet. Säljer man ut sina principer (inför vem då?) står man politiskt vapenlös och blir längre fram betraktad som ett ”billigt politiskt verktyg” som säljer sig till högstbjudande.

Tegucigalpa 2019-05-03
Dick Emanuelsson


[1https://www.reuters.com/article/us-venezuela-politics-erikprince-exclusi/exclusive-blackwater-founders-latest-sales-pitch-mercenaries-for-venezuela-idUSKCN1S608F?