2 maj 2020

FN begär tillstånd att replikera den venezuelanska modellen med vilken den bekämpar Covid-19

Venezuelas vicepresident Delcy Rodriguez på arbetsmöte med FN:s landbaserade samordnare, Peter Grohmann, Dr. Gerardo de Cosio som är företrädare för PAHO/WHO i Venezuela samt den venezuelanska utrikesministern, Jorge Arreaza. FOTO: AVN.




FN begär tillstånd att replikera den venezuelanska modellen med vilken den bekämpar Covid-19

TEGUCIGALPA / 2020-05-02 / DICK EMANUELSSON / – Samordningen av FN:s system (FN) i Venezuela ansökte i torsdags formellt om tillstånd hos Venezuelas regering att studera strategin för att bekämpa Covid-19-pandemin. Motivet för FN:s ansökan är att få kopiera den till andra länder, sa Venezuelas vicepresident, Delcy Rodríguez, citerad av den statliga nyhetsbyrån AVN.

På mötet med Rodriguez i presidentpalatset i Caracas deltog också FN:s landbaserade samordnare, Peter Grohmann, Dr. Gerardo de Cosio som är företrädare för den Panamarikanska Hälsovårdsorganisationen PAHO/WHO i Venezuela samt den venezuelanska utrikesministern, Jorge Arreaza.

– De talar om en undertryckningsstrategi, som det kallas epidemiologiskt och begär tillstånd för att studera modellen och sedan kunna replikera den i andra länder, förklarade Rodriguez efter arbetsmötet med FN-representanten.

Venezuelas föregångsmodell

Delcy Rodríguez berättade vidare att de internationella representanterna under mötet hade lyft fram Venezuelas modell och den epidemiologiska vägen som gjorde det möjligt för landet att registrera en utplattning av utbredningskurvan.

Venezuelas vicepresident sa också att Peter Grohmann (FN) lyfte fram de åtgärder som Venezuela vidtog i tid, liksom den tillräckliga flexibiliteten i karantänen.

Delcy Rodriguez påpekade att den Panamerikanska Hälsovårdsorganisationen (PAHO) har tillgång till Venezuelas diagnostiska resultat och tillade att de informerade FN om nästa fas när det gäller tester som ska utföras av Venezuela.

– Massifiering av molekylära tester, gå vidare, leta efter fall och där vi framhäver ”Barrio Adentro-metoden” (kubanska familjeläkare i bostadsområdena) ger oss möjlighet att gå från hus till hus som ger förutsättningar till en tidig inbromsning [av viruset], tillade Delcy Rodriguez som också uppgav att den andra fasen i kampen mot Covid-19 kommer att genomföras under de kommande dagarna.

Organisation och folkdisciplin

I detta avseende betonade president Nicolas Maduro:

– Vi har kommit långt, även om vi inte har avslutat den första fasen och vi håller för närvarande på att väl planera den andra.

Venezuelas folkvalde president påpekade att nyckeln till framgång för det första steget med att bromsa in viruset framfart har varit enhet, social disciplin, karantän och masstester.

Venezuela hade på lördagseftermiddagen 345 registrerade fall varav 148 har kurerats medan tio (10) har avlidit, enligt Johns Hopkins University (JHU). Venezuela har, enligt egna uppgifter flest utförda tester i regionen, 15.500 per en miljon invånare.


Blogg:
http://dickema.blogspot.com/2020/05/fn-begar-tillstand-att-replikera-den.html
Video:
https://youtu.be/GJn5fzM1Bmg


Källa: 

(VIDEO) ONU pide autorización para replicar modelo venezolano con el que enfrenta al Covid-19

https://www.aporrea.org/venezuelaexterior/n354768.html?fbclid=IwAR1Cz_FojTSC1aJJMxMv1VAUMe7GJLfpIkXljqIYeOyoSBomcukOnbgf8yc