5 maj 2020

Politisk manipulation av BBC mot Venezuela

Vem representerar vem och vad mellan den folkvalde presidenten Nicolas Maduro och Trumps marionett, Juan Guaido? BBC-Mundo manipulerar verkligheten.





Politisk manipulation av BBC mot Venezuela

Manipulation i medierna kan ta sig flera olika uttryck när den politiska redigeringen träder i aktion. Som i dag, den 5 maj 2020 när BBC-Mundo, den brittiska nyhetsbyråns spanskspråkiga edition skulle rapportera om de två invasionsförsöken från legoknektar från USA samt ett dussintal venezuelanska desertörer, invasionsförsök som ägde rum i gryningen i söndags respektive måndags (1).

1: Så här beskriver BBC-Mundo Venezuelas folkvalde president, Nicolas Maduro:

”En STOR DEL av det Internationella Samfundet ERKÄNNER INTE Nicolas Maduro som Venezuelas LEGITIME president”. . .



2: Så här beskriver BBC-Mundo Venezuelas självutnämnde president, JUAN GUAIDÓ:

“. . . Juan Guaidó, vilken MÅNGA LÄNDER erkänner som Venezuelas LEGITIME president”



Men hur ser verkligheten verkligen ut?

JUAN GUAIDÓ erkänns av Donald Trumps regering vilket med automatik följer att Guaidó erkänns av ett ytterligare 60-tal stater som mer eller mindre kan betraktas som vasallstater till USA:s utrikespolitik, bland dem EU och ett antal av Lima-Gruppens medlemmar i Syd- och Centralamerika.

I FN finns cirka 200 stater representerade. Var och en med ett minimum av matematisk kapacitet kan då räkna ut vem som har det Internationella Samfundet erkännande, oavsett politiska sympatier.

BBC:s ordval är allvarligt och pinsamt med tanke på ovanstående. För det handlar om ren och skär manipulation av en journalist från en nyhetsbyrå som når ut till miljoner läsare och lyssnare.

DICK EMANUELSSON, Tegucigalpa