25 mars 2021

Läkemedelsbolagen om vaccinet mot Covid-19: ”Vi bestämmer vem som ska leva och vem som ska dö”!

 




De kapitalistiska multinationella läkemedelsbolagens utpressning och patent av vaccinet mot Covid-19:
”Vi bestämmer vem som ska leva och vem som ska dö”!

AV DICK EMANUELSSON

TEGUCIGALPA / 2021-03-25 / Varje dag smittas en halv miljon människor av Covid-19 och 8000 (åtta tusen) avlider. För att vaccinera och immunisera hela mänsklighetens 7,7 miljarder invånare till ett styckepris på 15 dollar per dos, multiplicerat med 2, behöver vi 231 miljarder US-dollar. Denna summa utgör bara fem (5 %) procent av de inkomster som de 2000 rikaste miljardärerna på planeten tjänade under pandemin!

Och det är inte så att de multinationella läkemedelsbolagen själva investerar i att ta fram ett vaccin mot Covid-19 eller andra tidigare virus eller bakterier. Regeringarna i världen, eller rättare sagt världens alla skattebetalare har pumpat in miljarder i dessa privatkapitalistiska läkemedelsbolag som i dag under pandemin skär guld med täljkniv.

 

Pasqualina Curcio 
PASQUALINA CURCIO är universitetsprofessor och ekonom på Universidad Simon Bolivar i Caracas. I en omfattande analys om hur de transnationella kapitalistiska läkemedelsbolagen och hur världens regeringar har agerat inför och under pandemin i världen är hennes slutdom inte nådig:

”Handeln med vaccinet mot Covid-19 är det mest inhumana uttrycket av kapitalismen”!

Hon menar att indignationen över hur ett av de mest negativa värdena av kapitalismen framträder; att göra pengar på livet och rätten till hälsovård.

– USA, Europeiska Unionen och Storbritannien motsätter sig det föreslagna undantaget för patent för vaccinet mot Covid-19. Detta förslag presenterades för Världshandelsorganisationen (WHO) i oktober 2020 av Sydafrika och Indien, till vilka över 100 länder redan har anslutit sig. Det består i att eliminera hindren för att företagen överför sin teknik och kunskap till andra produktionsanläggningar för att massivt tillverka alla doser som krävs och därmed vaccinera världens befolkning så snabbt som möjligt, skriver Curcio i den venezuelanska dagstidningen Ultimas Noticias.




CURCIO ILLUSTRERAR KAPITALISMENS GRYMHET genom att beskriva avtalet om TRIPS (Agreement on Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights) som undertecknats av WTO:s (Världshandelsorganisationen) medlemsländer som hon anser vara inget annat än det formella skapandet av monopol i den utsträckning de ger storkapitalet exklusivitet i flera år av produktion och marknadsföring av en vara. Argumentet de anför är att patent på en vara är den enda garantin för att uppmuntra investeringar i forskning och utveckling.

Men denna cyniska utpressning av incitament är egentligen det som verkligen ger läkemedelsföretag MAKTEN att bestämma vem som lever och vem som dör:

– Det är att besluta om vad vi ska leva av och vad vi ska dö av. Det är de som utarbetar forskningsagendan enligt kriterierna för vad som är mest lönsamt för dem. Det är inte en slump att de förvandlar sjukdomar till kroniska sjukdomar.

 

DEN VENEZUELANSKA UNIVERSITETSPROFESSORN slår ihjäl ytterligare en myt som pumpats ut av läkemedelsbolagen, men även av dess språkrör inom den monopoliserade massmediesektorn, nämligen myten om att det är privatkapitalistiska läkemedelsbolagen som AstraZeneca eller Pfizer som investerar miljarder i sina bolag. Därför måste de försvara sitt patent för sin produkt för att kunna ta ut vinster som ska investeras för att fortsätta ”forska” i nya vacciner mot nya hot för mänskligheten.

– Av de 13,9 miljarder dollar som har öronmärkts för Covid-19:s vaccinforskning har regeringarna anslagit 8,6 miljarder dollar, ideella organisationer 1,9 miljarder dollar, medan endast 3,4 miljarder dollar har lagts i potten av företagen själva, alltså knappt 25 %. Till detta måste vi tilllägga den säkra marknaden som (bolagens) vacciner faktiskt redan har. I december 2020 hade regeringarna i de så kallade utvecklade länderna förbeställt 10,38 miljarder doser.




SOM EXEMPEL TAR HON USA-företaget Moderna som utvecklade vaccinet mot covid-19 med 100 % offentlig finansiering.

– Moderna fick 562 miljoner US-dollar. Det förbeställdes hos företaget 780 miljoner doser till ett pris som i genomsnitt är cirka 31 dollar/dos, vilket genererar intäkter i storleksordningen 24 miljarder US dollar. Du kan själv dra din slutsats av företagets vinst.

Hon fortsätter uppräkningen av läkemedelsföretag som USA-företaget Pfizer/BioNtech som fick 268 miljoner US-dollar från regeringen. Cirka 66 % av det avsattes till forskning. 1280 miljoner doser förbeställdes till ett genomsnittspris på 18,5 dollar/dos vilket motsvarar intäkterna i storleksordningen 23,680 miljoner US dollar. Astrazeneca-Oxford, med engelskt kapital fick förbeställningar på 3290 miljoner doser, som det säljer till ett pris av 6 dollar/dos. Det ger 19740 miljoner dollar i intäkter. Hos Jhonson & Jhonson beställdes 1270 miljoner vacciner, som företaget säljer till ett pris av 10 dollar/dos, vilket kommer att generera en inkomst på 12,700 miljarder dollar. Hur mycket investerade företaget i forskning mot Covid-19? 819 miljoner dollar, det vill säga en 100 % offentlig finansiering.

 

VACCINET MOT COVID-19 är alltså en verklig lönsam affär för detta brutala grymma transnationella läkemedelskapital. Det upplever verkliga Klondyke-tider.

Curcio:

– Investeringarna i forskning beslutades av regeringarna som i nästan panikartat tillstånd gav ekonomiska resurser till privata läkemedelsföretag. De fick i sin tur en garanterad ekonomisk marknad. Varför? För att samma regeringar förbeställde vaccinerna från de företag de finansierade; hela vinsten går till läkemedelsföretagen, mestadels privata, vilket också är de som, tack vare monopolet som regeringarna själva beviljar genom TRIPS, har en exklusiv produktion och marknadsföring i flera år.




MEN INTE ALLA PÅ JORDEN HAR tillgång till vaccinet, på grund av den av företagen och regeringarna försvarade patenten. Denna begränsning av tillgången till vaccinet inträffar medan 500 tusen människor smittas varje dag och 8000 dör dagligen av denna sjukdom. Är detta inte det mest omänskliga exemplet på kapitalism? frågar sig Pasqualina Curcio.

– Idag, medan länder med högre inkomst vaccinerar en person per sekund, har de flesta länder ännu inte gett en enda dos (Oxfam). Av de 128 miljoner doser vacciner som hittills administrerats HAR MER ÄN TRE FJÄRDEDELAR ANVÄNTS I BARA TIO LÄNDER som representerar 60 % av världens BNP.

– Nästan 130 länder, med 2,5 miljarder invånare, har ännu inte börjat vaccinera (WHO). Det beräknas att vid mitten av året (2021) kommer endast 3 % av befolkningen i länder med minst resurser att ha vaccinerats och i bästa fall en femtedel i slutet av 2021 (Oxfam) som samtidigt inte bara skulle försena den ekonomiska återhämtningen i dessa länder utan också deras levnadsförhållanden. USA har förfogar över 25 % av alla tillgängliga vacciner över hela världen och Europeiska Unionen 12,6%.

 

HON ANSER ATT USA:s, EU:s och STORBRITANNIENS fräckhet är så stor att de, för att privilegiera sina kapitalistiska läkemedelsföretag vägrar att undanta patenten trots att de, i självaste WTO år 2001 enades om att vid nödsituationer inom folkhälsan tumma på patenträttigheterna:

”Vi är överens om att TRIPS-avtalet inte hindrar och inte bör hindra medlemmar från att vidta åtgärder för att skydda folkhälsan. Vi upprepar följaktligen vårt åtagande till TRIPS-avtalet att tolkas och tillämpas på ett sätt som stöder WTO-medlemmarnas rätt att skydda folkhälsan och i synnerhet att främja tillgången till läkemedel för alla”.


Honduras, där den allmänna sjukvården i stort sett har befunnit sig i ett kollapsat tillstånd sedan ett år tillbaka. I dagarna (mars 2021) har läkarna och sjuksystrarna i flera län uppmärksammat att de inte ens har fått lön de senaste tre månaderna.


VAD ÄR EN PANDEMI OM INTE EN GIGANTISK nödsituation för folkhälsan, orsakad av ett mycket smittsamt och dödligt virus? är Pasqualina Curcios slutsats.

Hon drar det dräpande argumentet mot det kapitalistiska systemets och Patentens cyniska försvarare att ett genomsnittligt pris på 15 dollar/dos, och förutsatt att två doser av vaccinet appliceras på 7,7 miljarder invånare skulle det kosta 231 miljarder US-dollar för att immunisera hela världsbefolkningen.

– Det är ett belopp som inte representerar ens 5 % av allt som de rikaste 2000 miljardärerna på planeten tjänade i en pandemi, tack vare de pengar som regeringarna pumpade in på aktiemarknaden. Och det ägde rum samtidigt som ytterligare 500 miljoner människor registrerades på listan över fattiga människor i världen som redan i dag är fler än 4 miljarder.